Ήπειρος

Προτεραιότητα Αγγειοχειρουργική και ΜΕΘ Παίδων

Off

Ζητήματα μείζονος προτεραιότητας και σημασίας για τη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία υπάγονται και οι υγειονομικές μονάδες των Ιωαννίνων, αποτελούν αφενός η λειτουργία της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής στο ΠΠΓΝΙ και αφετέρου η προώθηση της λειτουργίας μίας ΜΕΘ Παίδων στο ίδιο νοσοκομείο. 
Τα θέματα αυτά βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων που είχε χθες το μεσημέρι ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γεώργιος Γιαννόπουλος με τους διοικητές των νοσοκομείων της Ηπείρου και τους υπηρεσιακούς παράγοντες στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε στην περιοχή.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τις συναντήσεις ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε πως και τα δύο ζητήματα είναι μείζονος σημασίας όχι μόνο λόγω της ταλαιπωρίας που υφίστανται οι ασθενείς, που πρέπει να μετακινηθούν για να σε άλλες περιοχές για να εξυπηρετηθούν, αλλά κυρίως γιατί το χρονικό διάστημα αυτής της μετακίνησης μπορεί να αποβεί καθοριστικό για την υγεία τους. Αναφορικά πάντως με τον τρόπο κάλυψης των κενών θέσεων στην Αγγειοχειρουργική, ο κ. Γιαννόπουλος δεν έδειξε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τον μόνιμο χαρακτήρα που θα έχει αυτή η διαδικασία, προκρίνοντας σε αυτή τη φάση τουλάχιστον τη λύση της κάλυψης των κενών θέσεων με επικουρικό ιατρό.
«Τα προβλήματα υποστελέχωσης είναι παρόμοια σχεδόν παντού και αναφέρονται και στο ιατρικό και το νοσηλευτικό και το τεχνικό προσωπικό. Το θέμα είναι πως οι ρυθμοί αποκατάστασης των ελλείψεων αυτών παραμένουν αργοί», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Εγκρίθηκε η επιχορήγηση
Ακόμη, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ ανακοίνωσε πως έγινε αποδεκτό το αίτημα των νοσοκομείων των Ιωαννίνων για έκτακτη επιχορήγηση προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ «έδειξε» προς την κατεύθυνση της διαφορετικής αντιμετώπισής τους στους νέους προϋπολογισμούς.
«Τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων έχουν πραγματικά αυξημένες ανάγκες γιατί έχουν ξεφύγει πλέον από τον πληθυσμό αναφοράς τους και θα πρέπει να επιχορηγούνται για πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών», σημείωσε.
Ερωτηθείς για τη στάση της ΥΠΕ στο αίτημα των τοπικών φορέων για την αξιοποίηση του Πολυδύναμου Κέντρου, ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε, ότι θα πρέπει να εξεταστεί με προσοχή, καθώς εμπλέκονται και άλλοι φορείς.

Οι διοικήσεις και οι επίορκοι
Τέλος, ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε, ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης των διοικήσεων των νοσοκομείων από την Επιτροπή Αξιολόγησης και εφόσον κάποιοι κριθούν ανεπαρκείς θα προχωρήσει η διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την κάλυψη των θέσεών τους. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την «επιστροφή» στα καθήκοντά τους, των επίορκων γιατρών, δύο εξ αυτών στα νοσοκομεία της Άρτας και των Φιλιατών αντίστοιχα, ο κ. Γιαννόπουλος είπε πως προτεραιότητα για την ΥΠΕ είναι η συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων, ώστε να παραπεμφθούν στο δευτεροβάθμιο όργανο οι επίορκοι και ο χρόνος παραμονής τους στα νοσοκομεία να είναι ο δυνατόν μικρότερος.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου