Επικαιρότητα

Να ανακληθεί η απόφαση για τα αναλώσιμα

Off

Την άμεση ανάκληση της απόφασης του ΕΟΠΥΥ από τις αρχές Αυγούστου, σύμφωνα με την οποία γίνονται δραστικές περικοπές στην αποζημίωση των αναλώσιμων υλικών που χρησιμοποιούν οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη και αφορούν στη μέτρηση του σακχάρου, αλλά και στη χορήγηση ινσουλίνης, ζητούν οι διαβητικοί μέσω των Ενώσεων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους.

Η απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 8 Αυγούστου, όπως εξήγησε ο Σπύρος Αθανασίου, πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ένωσης για τον διαβήτη και Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας, είναι αστήρικτη και αναιτιολόγητη, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα, στις συζητήσεις που γινόταν, δεν είχε καν διαρρεύσει κάτι ανάλογο, έστω ως ενδεχόμενο.

Η απόφαση αναφέρει πως για τους αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας και τις αντλίες ινσουλίνης προβλέπεται μείωση που φτάνει περίπου τα 130€ μηνιαίως, αφού η αποζημίωση από 45€ ανά αισθητήρα πέφτει στα 20€.

Για να λειτουργήσει μια σύγχρονη αντλία, ο ασθενής χρειάζεται 5 αισθητήρες μηνιαίως. Έτσι, πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι οι διαβητικοί θα πρέπει ή να πληρώσουν από την τσέπη τους το υπόλοιπο του κόστους ή να προτιμήσουν παλαιότερης τεχνολογίας αναλώσιμα, για τα οποία υπάρχει μηδενική συμμετοχή, αλλά δεν είναι τόσο αξιόπιστα.

Αντιθέτως, όπως εξήγησε ο κ. Αθανασίου, τα νέας τεχνολογίας αναλώσιμα έχουν πολύ υψηλό δείκτη εγκυρότητας που ξεκινά από το 70 και φτάνει στο 85% κάτι που αυξάνει την πιθανότητα καλής ρύθμισης του σακχάρου και μειώνει τις πιθανότητες νοσηλείας των διαβητικών, επομένως αποτρέπει το κράτος από το κόστος της νοσηλείας.

«Το ΦΕΚ εξομοιώνει τα αναλώσιμα παλαιάς με τα νέας τεχνολογίας, ορίζοντας ουσιαστικά μία πολύ χαμηλή τιμή, για την οποία οι εταιρείες που εισάγουν τα αναλώσιμα, δε μπορούν να τα εισάγουν πλέον στη χώρα, αφού δεν είναι συμφέρουσα η τιμή. Η Ελλάδα ακολουθούσε έτσι κι αλλιώς τις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης, αλλά τώρα μείωσε κατά 50% τις τιμές αυτές, οπότε καμία εταιρεία δεν είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να εισάγει τα αναλώσιμα νέας τεχνολογίας, που δεν καλύπτονται από την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ», ανέφερε ο κ. Αθανασίου για να προσθέσει πως «βρίσκεται σε εξέλιξη μία συζήτηση με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν και από πολιτικούς παράγοντες, που έκαναν και επερωτήσεις στη Βουλή, φαίνεται πως έχουν αντιληφθεί το λάθος και ζητούν ενημέρωση και νέο κύκλο συζητήσεων. Πιστεύουμε, ότι θα καταλάβουν το λάθος που έχει γίνει, διαφορετικά, είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε το θέμα στον Πρωθυπουργό», ανέφερε ο κ. Αθανασίου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου