Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 02:07
Τελευταία Ενημέρωση: 30 Αυγούστου 2022
Πολιτισμός

Στο φως οι επιστολές του Ευάγγελου Αβέρωφ προς τον Μιχαήλ Τοσίτσα

Off

Σε μία ενδιαφέρουσα έκδοση που δίνει στοιχεία για τον Ευάγγελο Αβέρωφ, αλλά και την ανάπτυξη του Μετσόβου, προχώρησε η Βουλή.

Από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία κυκλοφορεί η έκδοση «Ευάγγελος Αβέρωφ: επιστολές προς τον Μιχαήλ Τοσίτσα (1938-1948)». Περιλαμβάνει τις επιστολές που ο Ευάγγελος Αβέρωφ απηύθυνε στον βαρώνο Μιχαήλ Τοσίτσα, κάτοικο Ελβετίας, την περίοδο 1938-1948, και οι οποίες κατέληξαν στη συμβολή του δευτέρου στην ανάληψη μεγάλων αναπτυξιακών, πολιτισμικών και εκπαιδευτικών δράσεων στο Μέτσοβο.

Όπως σημειώνεται., μέσα από αυτές, δύο άγνωστα μεταξύ τους και πολύ διαφορετικά πρόσωπα, συζητούν για τη μεταμόρφωση ενός φτωχού ορεινού χωριού σε πρότυπο ανάπτυξης με σεβασμό στην πολιτισμική ταυτότητα, ενώ παράλληλα αναφέρονται σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής, σε θέματα κοινωνικά, σε ιδεολογικές και αισθητικές αναζητήσεις.

Τονίζεται ακόμα, ότι η αλληλογραφία αυτή θα μπορούσε ακόμη να διαβαστεί και ως μια μελέτη περίπτωσης, στην οποία με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και ακούραστη υπομονή, κτίζεται βήμα βήμα η εμπιστοσύνη και η φιλία και επιτυγχάνεται η διάδραση πολιτιστικών οραμάτων. Παράλληλα, μέσα από τα κείμενα προβάλλει η προσωπικότητα και ο τρόπος σκέψης, σε μια πρώιμη περίοδο, ενός πολιτικού που επρόκειτο να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Οι επιστολές του Ευάγγελου Αβέρωφ, γραμμένες στα γαλλικά, παρουσιάζονται στον τόμο μεταφρασμένες και υπομνηματισμένες.

Συμπληρώνονται με το εικονογραφικό υλικό και το υπόμνημα για το Μέτσοβο που απέστειλε ο Ευ. Αβέρωφ στον Μιχαήλ Τοσίτσα. Ακόμη, ο τόμος περιλαμβάνει κείμενα των Λυκούργου Κουρκουβέλα και Ευάνθη Χαζηβασιλείου για τη συγκρότηση της προσωπικότητας και της ιδεολογίας του Ευ.Αβέρωφ, ενώ εμπλουτίζεται με παραρτήματα σχετικά με το ιστορικό της ίδρυσης του Ιδρύματος Τοσίτσα από τον ίδιο τον Ευ. Αβέρωφ και τις μεταγραμμένες πρωτότυπες επιστολές στα γαλλικά.

Ο τόμος προσφέρει στο ευρύ κοινό, αλλά και τους ερευνητές, πρωτογενές υλικό μέσα από το οποίο προβάλλει μια σειρά σημαντικών ζητημάτων -στενότερα και ευρύτερα πολιτικών-, ενώ παράλληλα αποτυπώνονται στοιχεία προσωπικά, βιωματικά και ιδεολογικά που συμβάλλουν στην κατανόηση σημαντικών διεργασιών που αφορούν τη χώρα και την κοινωνία της σε εκείνη τη χρονική στιγμή.

Η έκδοση διατίθεται από το ηλεκτρονικό κατάστημα του Ιδρύματος της Βουλής, καθώς και στο περίπτερο με τις εκδόσεις του στο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο (2-18 Σεπτεμβρίου).

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου