Ήπειρος

Περήφανοι για την καταγωγή του Παύλου Μελά

Off

Στην γενέτειρα των προγόνων του στον Παρακάλαμο του δήμου Πωγωνίου τιμήθηκε για μία ακόμη χρονιά, η μνήμη του Ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά. Εφέτος συμπληρώνονται 111 χρόνια από το θάνατο του Π. Μελά και στην καθιερωμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Παρακάλαμο του δήμου Πωγωνίου έδωσαν το παρών εκπρόσωποι των αρχών της περιοχής, των φορέων της αυτοδιοίκησης και πλήθος μαθητών από τον Παρακάλαμο και σχολεία των Ιωαννίνων. 
Η οικογένεια του Π. Μελά είχε καταγωγή από την περιοχή του Παρακαλάμου και μάλιστα σε κοντινή περιοχή στη Ρεπετίστη, σώζεται τμήμα του πύργου των Μελάδων, όπως λέγεται, που είναι τμήμα της οικίας της οικογένειας. Ο Π. Μελάς μπορεί να γεννήθηκε στη Μασσαλία το 1870, όμως γνώριζε και τιμούσε την καταγωγή του από την περιοχή του Παρακαλάμου. 
Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μνήμης με την ευθύνη του δήμου Άνω Καλαμά παλαιότερα και τώρα του δήμου Πωγωνίου. Στο χώρο όπου έχει στηθεί ο ανδριάντας του Π. Μελά εψάλη το πρωί επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις στρατιωτικές και πολιτειακές αρχές και εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής. Στεφάνι ακόμη κατέθεσε και απόγονος της οικογένειας του Π. Μελά.
Ακολούθησε η κεντρική πανηγυρική εκδήλωση με τον δήμαρχο Πωγωνίου Κ. Καψάλη στο χαιρετισμό του να αναφέρεται στον ηρωισμό και την τόλμη του Π. Μελά.
«Μερικοί έχουν το προνόμιο να γεννιούνται παλικάρια και να γίνονται ήρωες. Ένα τέτοιο παλικάρι, με γενναία καρδιά, ήταν και ο Παύλος Μελάς. Ο ηπειρώτης Μακεδονομάχος αλώνισε τη Μακεδονία, αντιμετώπισε με θάρρος και αυταπάρνηση τους εχθρούς και ενίσχυσε ηθικά τους καταπιεσμένους Έλληνες. Ο αιφνίδιος θάνατός του όχι μόνο δεν αποθάρρυνε τους Έλληνες αλλά αντίθετα δυνάμωσε και θέριεψε τον αγώνα για την πατρίδα. Ο Παύλος Μελάς αγωνίστηκε με θάρρος έως το τέλος της ζωής του. Το έργο και η προσωπικότητά του πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα για όλους. Οφείλουμε να αντλήσουμε διδάγματα για το παρόν και το μέλλον, ειδικά αυτές τις δύσκολες, για την χώρα μας, εποχές. Είμαστε πολύ περήφανοι που ο δήμος Πωγωνίου ανέδειξε έναν ήρωα τέτοιου μεγέθους» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καψάλης.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο αντιδήμαρχος Πωγωνίου Αναστάσιος Γιούνης που έκανε μία ιστορική αναφορά στη δράση του Παύλου Μελά. Ο κ. Γιούνης ξεκίνησε την ομιλία του με τα λόγια του 16χρονου, τότε, Παύλου Μελά από το προσωπικό του ημερολόγιο: «… Επιλέγω το στάδιο αυτό, δεν υπάκουσα παρά εις μίαν ιδέαν, να φανώ χρήσιμος εις τον πλησίων και εις τον τόπον μου. Αυτή είναι όλη μου η φιλοδοξία και, όπως κάθε καλός στρατιώτης, θέλω να υπηρετήσω την πατρίδα μου και δι’ αυτήν να αποθάνω». 

Οι μαθητές
Νωρίτερα, μαθητές του δημοτικού και του γυμνασίου Παρακαλάμου απήγγειλαν ποιήματα για την δράση και την προσφορά του Π. Μελά, ενώ πραγματοποιήθηκαν και οι απονομές μεταλλίων στους μαθητές που τερμάτισαν στις πρώτες θέσεις στον αγώνα δρόμου, που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί. Οι μαθητές που βραβεύτηκαν είναι: Γυμνάσιο Παρακαλάμου: Κόντος Κων/νος, Δρίβας Πολυχρόνης, Ντότης Ραφαήλ Δημοτικό Σχολείο Παρακαλάμου: Πρόκος Νίκος, Πέτσιος Νίκος, Ντίμο Θοδωρής

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου