Ήπειρος

Νέες προκλήσεις για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων

Off

Αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις που όχι μόνο διευρύνονται σε αριθμητικό επίπεδο, αλλά μεταβάλλονται λόγω των ραγδαίων αλλαγών της καθημερινότητας, είναι οι φορείς πρόληψης των εξαρτήσεων που δίνουν ραντεβού στην πόλη των Ιωαννίνων από σήμερα με αφορμή την 10η πανελλήνια συνάντησή τους. 
Το μεγάλο ερώτημα στο οποίο καλούνται σήμερα να απαντήσουν οι φορείς που ασχολούνται με την πρόληψη είναι κατά πόσον είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν σε αυτές τις νέες συνθήκες, και με ποιον τρόπο μπορούν να παρέμβουν αποτελεσματικά, ώστε οι μελλοντικοί ενήλικες να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που θα τους παρουσιαστούν.
Στο ερώτημα αυτό απαντά η ίδια η κοινωνική πραγματικότητα αφενός, που απαιτεί μεγαλύτερη εναρμόνιση με το νέο περιβάλλον και αφετέρου η επιστημονική κοινότητα που αναπροσαρμόζει τους δικούς της στόχους.
Όπως τόνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Σχεδία Βασίλης Κούτρας, αυτό που πλέον είναι δεδομένο, είναι ότι η πρόληψη δεν αφορά το άτομο, στην ηλικία που αυτό αρχίζει να εμφανίζει συμπτώματα προβληματικής συμπεριφοράς.
«Η πιο αποτελεσματική παρέμβαση είναι αυτή που γίνεται νωρίτερα και σήμερα μπορούμε να μιλάμε για την παρέμβαση στα παιδιά του νηπιαγωγείου ή του παιδικού σταθμού. Μόνον έτσι μπορούμε να φτιάξουμε έναν άνθρωπο που θα χαρακτηρίζεται από ψυχική ανθεκτικότητα και δεξιότητες σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο. 
Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν, ότι οι στοχευμένες παρεμβάσεις είναι αυτές, που φέρνουν αποτελέσματα, με ανθρώπους που έχουν βοηθηθεί στην πρόληψη να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά από 20 ή 30 χρόνια σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν τη δυνατότητα καμίας βοήθειας», τόνισε ο κ. Κούτρας για να προσθέσει πως σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναγνωρίζεται η ποιότητα, η στρατηγική και τα αποτελέσματα του ελληνικού δικτύου κέντρων πρόληψης των εξαρτήσεων.
«Η κρίση σου δίνει δύο δυνατότητες. Ή σε διαλύει ή σε κάνει σε κάνει να μάθεις από τα λάθη σου και να γίνεις καλύτερος άνθρωπος για τον εαυτό σου και για την κοινωνία. Εμείς τουλάχιστον ελπίζουμε και προσπαθούμε για το δεύτερο», σημείωσε ο κ. Κούτρας.

Η 10η Πανελλήνια 
Συνάντηση
Ο πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Πρόληψης Σχεδία Στέφανος Τζιμογιάννης στάθηκε στη βαρύτητα που επιχειρεί να προσδώσει το Κέντρο Πρόληψης και γενικότερα το Πανελλήνιο Δίκτυο των Φορέων Πρόληψης στο να κάνουν αρωγό και συμμέτοχο την κοινωνία στις δράσεις πρόληψης.
«Η πρόληψη μας αφορά όλους και δίνουμε βαρύτητα στον τομέα της ευαισθητοποίησης των πολιτών. Ευελπιστούμε, ότι η 10η Πανελλήνια Συνάντηση θα είναι σταθμός και αφετηρία ταυτόχρονα για ένα νέο κύκλο στην πρόληψη, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις». 
Από την πλευρά της η Συντονίστρια του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της εξάρτησης Γιάννα Ζορμπά στάθηκε στο ότι η πρόληψη είναι συνυφασμένη με την ίδια τη ζωή των ανθρώπων, προσθέτοντας ότι η θεματολογία της 10ης Συνάντησης δίνει την ευκαιρία για μία ευρεία και αναλυτική συζήτηση για την επανανοηματοδότηση της σημασίας που έχει για την κοινωνία η πρόληψη.
«Ο κίνδυνος για εμάς είναι να ασχολούμαστε με τα προβλήματα ως διαχειριστές και μόνο με τη συμπτωματολογία τους, ενώ αυτό που θα πρέπει να κάνουμε, είναι να επικεντρωθούμε και να αναλύσουμε τις αιτίες», τόνισε.

Ενδιαφέρουσες ομιλίες
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τζιμογιάννης στις ανοιχτές εκδηλώσεις για το κοινό που θα γίνουν σήμερα Πέμπτη και μεθαύριο Σάββατο στις 19.00 στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών. 
Η αυλαία της 10ης Συνάντησης ανοίγει σήμερα στις 18.00 στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών, με τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των διοργανωτών και των αρχών της πόλης.
Σήμερα στις 19.00 πραγματοποιείται η ομιλία του Ευάγγελου Καφετζόπουλου, προέδρου του ΟΚΑΝΑ με θέμα «Η πρόληψη της εξάρτησης: Από τη θεωρία στην πράξη» και ακολουθεί η ομιλία του παιδοψυχιάτρου Δημ. Καραγιάννη με θέμα «Η υπεράσπιση της χαράς σε ένα περιβάλλον απογοήτευσης». 
Το Σάββατο στις 19.00 ο υποστράτηγος, διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ Εμμανουήλ Σφακιανάκης, θα αναπτύξει την ομιλία του με θέμα «Διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού ρίσκου», ενώ ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Σχεδία και καθηγητής αγωγής υγείας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Κούτρας θα μιλήσει για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των διαδικτυακών συμπεριφορών εξάρτησης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου