Ήπειρος

Φτηνότερο μεν, ακριβό δε

Off

Φθηνότερα από τον περσινό χειμώνα, αρκετά ακριβά όμως σε σχέση με τις οικονομικές δυνατότητες των περισσότερων ελληνικών νοικοκυριών πλέον, αρχίζει να διατίθεται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης. 
Οι τιμές που προκύπτουν εφόσον ο Ειδικός Φόρος παραμείνει στα ίδια επίπεδα και δε μειωθεί, θα κυμαίνεται μεταξύ 0,85-0,88 ευρώ το λίτρο, με περιθώριο 0,03 λεπτών προς τα πάνω ή προς τα κάτω ανάλογα με τις περιοχές διάθεσης.
Τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών δεν είχαν ανακοινώσει το παραμικρό μέχρι αργά χθες το απόγευμα, αναφορικά με την προοπτική μείωσης του Ειδικού Φόρου ή με τη χορήγηση του επιδόματος και τα νέα εισοδηματικά κριτήρια γι’ αυτό.
Οι πληροφορίες πάντως που διέρρευσαν ήταν πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται δύο διαφορετικές προτάσεις. 
Η πρώτη να μη μειωθεί ο Ειδικός Φόρος, αλλά να μειωθούν στο μισό οι δικαιούχοι του επιδόματος, με την αυστηροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων και η δεύτερη να καταργηθεί πλήρως η χορήγηση του επιδόματος, ταυτόχρονα όμως με τη γενναία μείωση του Ειδικού Φόρου. Το σενάριο αυτό φαίνεται να κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ώρες καθώς εκτιμάται ότι με την τιμή διάθεσης στα 0,70-0,75 λεπτά ο τζίρος θα αυξηθεί σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά, κάτι που θα αποφέρει επιπλέον έσοδα για το κράτος μέσω της είσπραξης ΦΠΑ.
Ωστόσο, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Ιωαννίνων Π. Κολόκας μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι επίσημο πέραν της τιμής διάθεσης του προϊόντος.
Οι πρατηριούχοι έχουν κάνει τις προτάσεις τους, που αναφέρονται στην κατάργηση της εξίσωσης του ΕΦΚ, κάτι που θα βοηθήσει ταυτόχρονα και τους καταναλωτές και τον κλάδο, αλλά και τα ταμεία του ελληνικού δημοσίου.
«Επιπλέον θα σταματήσει η περιβαλλοντική επιβάρυνση με την ανεξέλεγκτη υλοτόμηση και την καύση ξύλων κάθε είδους, όπως έγινε τα πρώτα χρόνια μετά την εξίσωση του Ειδικού Φόρου», σημείωσε, για να προσθέσει πως οι καταναλωτές δεν έχουν κάνει φυσικά παραγγελίες στην περιοχή, όμως αρκετοί είναι αυτοί που ζητούν να πληροφορηθούν τα επίπεδα διαμόρφωσης της τιμής, προκειμένου να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους το επόμενο διάστημα.
«Δεν είναι εύκολο πάντως ακόμη και να γίνει η παραγγελία, γιατί ο καταναλωτής που θα κληθεί να πληρώσει έναν τόνο πετρελαίου, θα πρέπει να έχει χρήματα στο σπίτι του ή να έχει κανονίσει δύο εβδομάδες νωρίτερα για την παραγγελία, προκειμένου να βγάλει τα χρήματα από την τράπεζα», σημείωσε ο κ. Κολόκας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου