Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 01:23
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Σεπτεμβρίου 2022
Επικαιρότητα

Τριπλάσια φέτος η ζήτηση για καυσόξυλα

Off

Τριπλάσια από τις τελευταίες δύο χρονιές είναι φέτος η ζήτηση για καυσόξυλα, όμως είναι αδύνατο να καλυφθούν οι ανάγκες αφού δεν υπάρχει η απαιτούμενη επάρκεια ξύλων.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι έμποροι καυσόξυλων, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την έλλειψη όχι μόνο στην τεράστια αύξηση της ζήτησης, αλλά παράλληλα και στην έλλειψη των διαχειριστικών μελετών για τα δημοτικά και τα δημόσια δάση, κάτι που οδηγεί σε λιγότερες εκτάσεις που είναι διαθέσιμες για διαχείριση.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι και η εκτίναξη των τιμών, που έχουν αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 30% σε σχέση με πέρυσι. Ενδεικτικά ο ένας τόνος σε πουρνάρι ή ελιά έχει φτάσει τα 220 ευρώ και τα 180 ευρώ περίπου πωλούνται το δένδρο (δρυς) και η οξιά.

Όπως εξήγησε ο Γιάννης Ντασταμάνης, με εμπειρία ετών στους δασικούς συνεταιρισμούς και στην εμπορία καυσόξυλων η ζήτηση φέτος έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, όμως η επάρκεια των δασικών προϊόντων δεν είναι τέτοια που να μπορεί να καλύψει τη ζήτηση αι τις ανάγκες των πολιτών. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, μετά τη διακοπή των εξαγωγών που αποφάσισαν η Αλβανία και η Βουλγαρία για τις γειτονικές χώρες, γιατί θα μπορούσαν με τον τρόπο αυτό να καλυφθούν κάποιες επιπλέον ανάγκες.«Το θέμα δεν είναι μόνον, ότι έχει τριπλασιαστεί η ζήτηση, αλλά ότι δεν υπάρχουν οι διαθέσιμες ποσότητες ξυλείας για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Ειδικά οι δήμοι της περιοχής, με εξαίρεση ίσως τον δήμο Πωγωνίου που κάνει διαχειριστικές μελέτες έχουν μείνει πολύ πίσω και αυτό έχει συνέπειες και επιπτώσεις», ανέφερε ο κ. Ντασταμάνης. Σύμφωνα με την εικόνα της αγοράς, οι έμποροι μπορούν με δυσκολία να καλύψουν αυτήν τη στιγμή, τις παραγγελίες που έχουν ήδη στα χέρια τους, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, στην πορεία όμως είναι άγνωστο εάν και πόσες ποσότητες ξυλείας μπορούν να διατεθούν.

«Θα πρέπει βέβαια και οι καταναλωτές να φροντίζουν ώστε να κάνουν έγκαιρα τις παραγγελίες τους και να μην περιμένουν τον Σεπτέμβριο για αυτό. Αν υποθέσουμε, ότι θα κοπούν τώρα κάποια ξύλα, δε θα προλάβουν να στεγνώσουν για να είναι έτοιμα να καούν το χειμώνα», ανέφερε.

Οι ατομικές ανάγκες

Πρόβλημα υπάρχει και για την κάλυψη των ατομικών αναγκών των μόνιμων κατοίκων των χωριών, κάτι που προβλέπεται μεν από τη νομοθεσία, με τους δήμους όμως να μην έχουν προχωρήσει, όπως τόνισε ο κ. Ντασταμάνης στις απαραίτητες διαδικασίες για να εξυπηρετήσουν τους μόνιμους κατοίκους των περιοχών τους.

«Θα πρέπει επίσης να μην καταστρατηγείται η νομοθεσία και οι ποσότητες αυτές να διατίθενται όπως προβλέπεται, για τους μόνιμους κατοίκους των χωριών και όχι να μεταφέρονται στις πόλεις», σημείωσε. Τέλος, ο κ. Ντασταμάνης χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ και του υφυπουργού κ. Αμυρά που δίνει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων που δασώθηκαν στην πορεία των ετών, να προχωρήσουν σε εργασίες ξύλευσης και υλοτόμησης για την κάλυψη των ατομικών τους αναγκών.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ