Επικαιρότητα

Δυνατότητα να ισχυροποιήσουν τα δικαιώματά τους

Off

Την εξαιρετική ευκαιρία να κάνουν χρήση της δυνατότητας που παρέχει το Κτηματολόγιο και να ισχυροποιήσουν τα δικαιώματά τους επί των ακινήτων, όπου αυτά δεν είναι σαφή, έχουν οι πολίτες των Ιωαννίνων, μέσω της διαδικασίας της προανάρτησης του Κτηματολογίου, που περαιώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η διαδικασία ωστόσο της δυνατότητας υποβολής συμπληρωματικών στοιχείων εξακολουθεί να παρέχεται στους πολίτες, τουλάχιστον ως το τέλος του Σεπτεμβρίου, με την ανάδοχο Κοινοπραξία της προανάρτησης να επεξεργάζεται τα νέα στοιχεία και να παραδίδει στο τέλος Νοεμβρίου στο Κτηματολόγιο τα συμπληρωματικά στοιχεία, ώστε στους πρώτους μήνες του 2023 να ακολουθήσει και η ανάρτηση για την ΠΕ Ιωαννίνων.

Η ροή των πολιτών στο γραφείο κτηματογράφησης στη Ριζάρειο Πολιτεία έχει μειωθεί σημαντικά, σε σχέση με την εικόνα του συνωστισμού που επικράτησε σχεδόν ολόκληρο τον Αύγουστο και ειδικότερα μετά τις 15 του μήνα μέχρι και τις 5 Σεπτεμβρίου, και η εξυπηρέτηση γίνεται πλέον σε πολύ γρήγορους χρόνους. Η προανάρτηση, όπως εξήγησε ο Κων. Τσαβδάρογλου, γενικός διευθυντής της Σχεδιασμός Α.Ε και εκπρόσωπος της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει τις συμβάσεις για το Κτηματολόγιο, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο στη διάθεση των πολιτών, που έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν αν τα στοιχεία των ακινήτων τους είναι σωστά δηλωμένα, αν υπάρχουν διαφοροποιήσεις ή αν ακόμη δεν εμφανίζονται και να ζητήσουν τη διόρθωσή τους, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

52.000 δασωμένοι

αγροί στα Ιωάννινα

Μιλώντας στο ITV, ο κ. Τσαβδάρογλου εξήγησε πως υπάρχει το περιθώριο του χρόνου για τους πολίτες, σημείωσε όμως, πως ειδικά θα πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία που δίνεται για τους δασωθέντες αγρούς, ώστε η ακίνητη περιουσία να περιέλθει οριστικά και να κατοχυρωθεί στους ιδιοκτήτες, χωρίς πρόσθετες ταλαιπωρίες και γραφειοκρατία. Μόνο στα Ιωάννινα, υπάρχουν 52.000 δασωθέντες αγροί για τους οποίους μόλις σε ένα ποσοστό 30% έχει υποβληθεί δήλωση. «Θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι πολίτες και να ενημερωθούν πρώτα, ώστε στη συνέχεια να προσκομίσουν την ένορκη βεβαίωση και το Ε9 για να ισχυροποιήσουν το δικαίωμά τους επί της ιδιοκτησίας. Πλέον δεν απαιτείται η εμπλοκή των Διευθύνσεων Δασών και αυτό αποτελεί μεγάλη ευκολία, γιατί η διαδικασία είναι πολύ απλή», ανέφερε ο κ. Τσαβδάρογλου.

Ακόμη κι εκείνοι που έχουν δήλωση ιδιοκτησίας, με την υποβολή αίτησης επανεξέτασης για τους δασωθέντες αγρούς ισχυροποιούν το δικαίωμά τους όπως είπε, ενώ δικαίωμα υποβολής συμπληρωματικών στοιχείων έχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι με την ίδια διαδικασία, ανεξάρτητα από την πάροδο της προθεσμίας που ήταν η 5η Σεπτεμβρίου.

Ειδικές κατηγορίες

Υπάρχουν ακόμη και κάποιες ειδικές κατηγορίες πολιτών στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Τσαβδάρογλου. Συγκεκριμένα, το 37% των γεωτεμαχίων είναι αγνώστων ιδιοκτησιών, επομένως οι πολίτες θα πρέπει να προσέλθουν για να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους, διαφορετικά στο μέλλον δε θα μπορούν να τη διαχειριστούν για το παραμικρό. Υπάρχουν ακόμη ακίνητα που δεν έχουν εντοπιστεί και απαιτείται η προσκόμιση στοιχείων εντοπισμού και τέλος υπάρχουν και τα απορριφθέντα δικαιώματα λόγω μη θεμελίωσής τους, επομένως και εκεί απαιτούνται συμπληρωματικά στοιχεία.

Η ανάρτηση σε Πρέβεζα,

Άρτα, Λευκάδα

Τέλος, ο κ. Τσαβδάρογλου έδωσε στη δημοσιότητα και κάποια στοιχεία για τις περιοχές Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας, όπου έχει ήδη γίνει η ανάρτηση και οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα μέχρι τις 14 Οκτωβρίου να υποβάλλουν συμπληρωματικά – διορθωτικά στοιχεία, με την ίδια διαδικασία της προανάρτησης και με ένα τέλος πέντε ευρώ.

Στην Άρτα, ένα ποσοστό 20% των γεωτεμαχίων παραμένει ακόμη μη ενεργό, στην Πρέβεζα το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 13% και στη Λευκάδα στο 14%.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ