Τελευταία Νέα

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 03:16
Τελευταία Ενημέρωση: 15 Σεπτεμβρίου 2022
Αποχρώσεις

Αναζητώντας το σχέδιο για τη ζωή στην πόλη

Off

Τρία είναι τα κλειδιά για τη ζωή μίας πόλης. Το στεγαστικό, οι μετακινήσεις και το βιοτικό επίπεδο με την ποιότητα ζωής στα οποία περιλαμβάνονται τα «αναγκαία» από το καθαρό νερό και τον καθαρό αέρα, μέχρι τον πολιτισμό, την  υγεία και τη μόρφωση. Δεν είναι και λίγα θα αντιτείνει κάποιος άλλος και θα έχει δίκιο.

Τα σημειώνουμε όμως, ώστε να ξεκαθαρίζει το τοπίο και να μπορούμε να κάνουμε μία στοιχειώδη πολιτική ιεράρχηση των αναγκών που έχει μία πόλη και οι πολίτες της.

Και δεν είναι τυχαίο που σήμερα η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα για τη στέγη. Ούτε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα που προκύπτουν σε μία πόλη ξεκινάνε όταν δεν είναι εύκολη η μετακίνηση των πολιτών. Για αυτό και Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στην οποία θα συμμετέχουν και τα Γιάννενα, στοχεύει στη «βιώσιμη» μετακίνηση, στην ποιότητα ζωής δηλαδή. Αλλά συχνά υποτιμούμε αυτά τα πράγματα και καταπιανόμαστε με δευτερεύοντα.

Το πώς θα προσεγγιστούν τα μείζονα θέματα μιας πόλης είναι ζήτημα πολιτικού σχεδίου. Σχεδίου που θα πρέπει να έχει κάθε κυβέρνηση, αλλά και κάθε δημοτική αρχή, πάντα ανάλογα με τις αρμοδιότητές τους. Και σχέδιο δεν είναι, για να πούμε και κάτι πιο ανάλαφρο, πώς ΘΑ κερδίσει μία παράταξη τις δημοτικές εκλογές ανάλογα με τα πόσα τσίπουρα κερνάει ο υποψήφιος ή πόσα τριτοξάδερφα κινητοποιεί το «δικό μας παιδί» για να τον ψηφίσουν. Αλλά ας ελπίσουμε να εκλείπουν τέτοια φαινόμενα.

Αν πάντως θέλουμε να αξιολογήσουμε ένα πολιτικό σχέδιο για την πόλη και στη φάση του μακρύ, προεκλογικού αγώνα που έχει ξεκινήσει για το 2023, τουλάχιστον πρέπει να υπάρχουν 10 σημεία για τα βασικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Και τρία ίσως να αρκούσαν για μία πρώτη επαφή: Τι σχέδιο έχεις για τις μετακινήσεις, τη στέγαση και την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Όταν σε έχουν καταλάβει τι «σου αρέσει»

Στις διάφορες πλατφόρμες για μουσική, ταινίες, ειδήσεις, υπάρχει εκτός από τη στήλη των «αγαπημένων» και εκείνη που σου προτείνει «κάτι που σε ενδιαφέρει» ή κάτι ανάλογο με τις προτιμήσεις που έχεις ήδη εκφράσει. Και βέβαια υπάρχει και ο περίφημος αλγόριθμος που σου φέρνει μπροστά σου κάτι ίδιο ή παρόμοιο με αυτό που έχεις επιλέξει. Συχνά σου δημιουργούν και έτοιμο υλικό με τραγούδια και βίντεο που θα σου «αρέσουν». Τι έξυπνος που είναι αυτός ο αλγόριθμος.

Με την προϋπόθεση όμως ότι εσύ δεν αλλάζεις ποτέ και ακούς τους ίδιους τραγουδιστές. Σου άρεσε ένα τραγούδι; Θα ακούσεις και άλλα 150 από τον ίδιο ερμηνευτή μέχρι να το εντυπώσεις. Και από άποψη αισθητικής και ενδιαφέροντος, δεν πρέπει να απομακρυνθείς και πολύ. Ποπ διάλεξες, ποπ θα ακούς κάθε φορά που ανοίγεις τον υπολογιστή και το κινητό.

Και ίσως και κάπου να σε βολεύει και αυτή η ευκολία, γιατί πού να δοκιμάζεις τώρα κάτι νέο; Και πού να ψάχνεις; Γιατί έχει γίνει λίγο αντιφατικό όλο αυτό, ενώ είσαι μέσα στον άπειρο δήθεν κόσμο του «ίντερνετ», τελικά αρχίζεις και κολλάς σε ένα περιορισμένο τμήμα του, αυτό που σου «αρέσει» ή σου προτείνουν για να σου αρέσει. Δεν πας και πολύ μακριά.

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου