Πολιτισμός

Κυριάκος Ρόκος και Ρουμπίνα Σαρελάκου στις «Δημιουργικές συναντήσεις»

Off

Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, στα πλαίσια του θεσμού των «Δημιουργικών Συναντήσεων», φιλοξενεί φέτος δύο καταξιωμένους καλλιτέχνες και αγαπημένους φίλους της Πινακοθήκης, τον γλύπτη Κυριάκο Ρόκο και την ζωγράφο-χαράκτρια Ρουμπίνα Σαρελάκου.

O Κυριάκος Ρόκος, γνωστός κυρίως ως γλύπτης με πολλές διακρίσεις, παρουσιάζει φέτος μια άλλη πλευρά του έργου του: 50 συνολικά σχέδια σε χαρτί, από τις σειρές “Κρυφές ανταποκρίσεις 2008-2021” και “Τριάντα ένα σχέδια και ένα γλυπτό ζητούν ποιητή”, στα οποία αποτυπώνει αλληγορικές και σουρεαλιστικές εικόνες με επίκεντρο τον άνθρωπο και την “συνδιαλλαγή” του με τη σύγχρονη εποχή της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης. Τα σχέδια αυτά αποτελούν ένα αυτόνομο κομμάτι της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, δεν είναι δηλαδή προσχέδια που λειτουργούν προπαρασκευαστικά για την γλυπτική του, αλλά αυτόνομα και ολοκληρωμένα έργα τέχνης, που αποδεικνύουν την δεξιότητά του να αποτυπώνει στο χαρτί την αμεσολάβητη έμπνευση βγαλμένη από τα βιώματα, τα συναισθήματα, τα όνειρα, τις σκέψεις του.

Η Ρουμπίνα Σαρελάκου, πολυδιάστατη επίσης δημιουργός, βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών για το χαρακτικό της έργο, παρουσιάζει μια ενότητα σαράντα ξυλογραφιών σε πλάγιο ξύλο που δημιουργήθηκαν τις δεκαετίες του ’70 και ’80. Αντλώντας έμπνευση αρχικά από τα προσωπικά της βιώματα στο Παρίσι εικονίζει με ρεαλιστική ακρίβεια καθημερινά χρηστικά αντικείμενα, παλιά κτίρια, φρούτα, μηχανές κ.α. αποτυπώνοντας έναν εσωτερικό διάλογο με τα άψυχα αντικείμενα που τους δίνει υπόσταση, όνειρο, φωνή.  Η έκθεση συμπληρώνεται με μια εντελώς πρόσφατη δημιουργία της – μια εγκατάσταση εφαρμοσμένης τέχνης αποτελούμενη από δύο καρέκλες και ένα τραπέζι, στις επιφάνειες των οποίων ενσωματώνονται έργα χαρακτικής. Τέλος, εκτίθενται και οι πρωτότυπες μήτρες τεσσάρων χαρακτικών έργων, οι οποίες θα βοηθήσουν το κοινό να κατανοήσει την τέχνη της ξυλογραφίας.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς, ο οποίος και μας προσφέρει μια διεισδυτική ματιά στο έργο των δύο καλλιτεχνών στο κείμενο που υπογράφει στον δίγλωσσο κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από εκπαιδευτικά εργαστήρια για το κοινό και ομιλίες των καλλιτεχνών.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι και η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 16 Ιανουαρίου (10.00 – 16.00, καθημερινά πλην Τρίτης).

Οι χώροι της Πινακοθήκης είναι πλήρως προσβάσιμοι σε άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Δύο εργαστήρια

Δύο εργαστήρια διοργανώνει η Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο.

Π Εργαστήρι σχεδίου – σκίτσου για μικρούς και μεγάλους με τον γλύπτη Κυριάκο Ρόκο τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου Ο γλύπτης Κυριάκος Ρόκος θα μεταφέρει τα μυστικά μιας λιγότερο γνωστής αλλά εξίσου σημαντικής πλευράς της δουλειάς του – της τέχνης του σχεδίου και του σκίτσου.  Με φόντο τα σχέδιά του που θα εκτίθενται αυτό το διάστημα στην Πινακοθήκη, θα μιλήσει για τη δουλειά του, θα παρουσιάσει ποικίλα ερεθίσματα και από άλλες μορφές τέχνης, όπως η μουσική και η λογοτεχνία, ώστε να μας κινητοποιήσει να «δούμε» με διαφορετικό μάτι τα αντικείμενα, τα πρόσωπα ή τις καταστάσεις που μας περιβάλλουν και να δημιουργήσει ο καθένας τα δικά του σχέδια.

– Ακόμα θα λειτουργήσει Εργαστήρι Χαρακτικής- Ξυλογραφίας με την ζωγράφο-χαράκτρια Ρουμπίνη Σαρελάκου, την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου σε ανάλογο πλαίσιο.

Ένα ξεχωριστό εικαστικό δρώμενο που θα δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τα μυστικά της βραβευμένης από την Ακαδημία Αθηνών χαράκτριας Ρουμπίνας Σαρελάκου, συζύγου του Μετσοβίτη στην καταγωγή γλύπτη Κυριάκου Ρόκου.

Τα έργα που θα τυπωθούν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα χαριστούν στα σχολεία του Μετσόβου για να κοσμήσουν τις αίθουσές τους, ενώ η καλλιτέχνης θα προσφέρει στον κάθε συμμετέχοντα ένα αντίτυπο μιας λιθογραφίας της.

Ανάλογα με τη συμμετοχή, θα σχηματιστούν ξεχωριστές ομάδες για ενήλικες και νέους 15 ετών και άνω. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (δηλώσεις στην Πινακοθήκη, τηλ. 26560.41.210)

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου