Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 11:07
Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτεμβρίου 2022
Επικαιρότητα

Πολιτική δέσμευση η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης

Off

Την πολιτική δέσμευση, αλλά και τις σχετικές αποφάσεις της Κυβέρνησης για την ένταξη του Πάρκου Έρευνας και Τεχνολογίας στο Ταμείο Ανάκαμψης αφενός και την υποστήριξη του συνόλου του εγχειρήματος ως το τέλος, επανέλαβε στη συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου, ο Αλ. Καχριμάνης.

Όπως ανέφερε και αναλυτικά στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα την Παρασκευή, ο περιφερειάρχης Ηπείρου στάθηκε ιδιαίτερα στην πρωτοβουλία και την προσπάθεια της Περιφέρειας να υλοποιήσει το Πάρκο Έρευνας και Τεχνολογίας, με την παρουσίαση που έγινε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ και τα καλά λόγια που ακούστηκαν εκεί για την πρωτοβουλία. Συνέκρινε μάλιστα την προσπάθεια αυτή, με αντίστοιχες προσπάθειες που εξελίσσονται, όπως είναι της Θεσσαλονίκης, που όμως βρίσκεται αρκετά πιο πίσω στον σχεδιασμό, όπως ανέφερε.

Επίσης, με αφορμή την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ και για την Περιφέρεια Ηπείρου, τόνισε, ότι το πρώτο έργο που θα ενταχθεί, θα είναι η σύνδεση της Ιόνιας οδού από την Καμπή μέχρι την παράκαμψη Νικόπολης στην Πρέβεζα, τμήμα που ήδη εξελίσσονται εργασίες.

Παραχώρηση χρήσης,

όχι κυριότητας

Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα ωστόσο παρέμβαση του κ. Καχριμάνη στη συνεδρίαση, να ήταν αυτή που αφορούσε στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου για πολλοστή φορά απέρριψε κατηγορηματικά και ξεκάθαρα το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί στον ΦοΔΣΑ το εργοστάσιο, λέγοντας, ότι αυτό που θα γίνει, εφόσον το επιθυμεί και ο ΦοΔΣΑ, είναι να παραχωρηθεί η χρήση των εγκαταστάσεων και όχι της κυριότητας.

Πρόσθεσε όμως πως ακόμη περιμένει την απάντηση του ΦοΔΣΑ στην πρόσκληση που έχει αποστείλει ώστε να υπάρξει συνάντηση της περιφερειακής αρχής, με το σύνολο των 18 δήμων της Ηπείρου. «Δεν έχει κανένα νόημα να συναντηθώ με τον κ. Καλαντζή. Να έρθουν και οι 18 δήμαρχοι να συζητήσουμε και να λύσουμε τα θέματα. Είναι ξεκάθαρο, ότι τους ΣΜΑ θα τους λειτουργήσουμε εμείς για οκτώ μήνες δοκιμαστικά και στη συνέχεια ας αναλάβουν αυτοί να την κάνουν, όπως θέλουν. Επαναλαμβάνω, ότι δε γίνεται λόγω των συμβάσεων που υπάρχουν σε ισχύ να παραχωρήσουμε την κυριότητα των εγκαταστάσεων. Μπορούμε όμως να τους δώσουμε μόνο τη χρήση», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Η αντιπολίτευση

Από τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ζητήθηκε από την περιφερειακή αρχή, να παρουσιάσει τις μελέτες που έχει στα χέρια της για το Πάρκο Έρευνας και Τεχνολογίας, αντί να προτείνει στον καθένα να περάσει από το γραφείο του για να τις δει. Το ίδιο αίτημα κατέθεσαν οι κ.κ Ζάψας και Δημητρίου, ενώ ο κ. Ριζόπουλος τόνισε, ότι εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση για το τι ακριβώς θέλει να δημιουργήσει η Περιφέρεια και πώς θα χρηματοδοτηθεί από το Ανάκαμψης. Ο Γ. Πρέντζας επέμεινε επίσης, ότι θα πρέπει να γίνει παρουσίαση της μελέτης βιωσιμότητας και ότι στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, θα πρέπει να γίνει αναλυτική συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο και να μην εξαντλείται η ενημέρωση μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Τέλος, ο Ζ. Γαλατάς τόνισε, ότι στο Σώμα θα πρέπει να συζητηθούν και άλλα θέματα επικαιρότητας, όπως οι εξελίξεις με την αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων με το εξωτερικό και τον ερχομό αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου