Επικαιρότητα

Προκαλεί ερωτήματα η σπουδή για αγορά ακινήτου

Off

Με μία εισήγηση που κάθε άλλο παρά πλήρης, τεκμηριωμένη και επιστημονική μπορεί να χαρακτηριστεί, η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, με οριακή πλειοψηφία στη συνεδρίαση της Τετάρτης αποφάσισε να προχωρήσει στη διαδικασία έγκρισης των ενεργειών για την αγορά νέου κτιρίου, που θα στεγάσει το Επιμελητήριο.

Το θέμα που εισηγήθηκε η πλειοψηφία της διοίκησης στο Επιμελητήριο με τον πρόεδρο Δημ. Δημητρίου προκάλεσε πολύωρη συζήτηση, αλλά κυρίως πολλές αντιδράσεις και ερωτήματα και για τη σκοπιμότητα, όπως και για τη διαδικασία που ακολουθείται, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που υπάρχει να λαμβάνονται αποφάσεις κατά παρέκκλιση.

Όμως η συζήτηση, πολύ δε περισσότερο μία απόφαση για την αγορά ενός ακινήτου εντός του αστικού ιστού, με τη διάθεση ενός ποσού έως και

2 εκ. ευρώ από το Επιμελητήριο, αναμφίβολα, όπως επισημάνθηκε και στη συνεδρίαση, δεν μπορεί να στηρίζεται σε μία εισήγηση που υπογράφεται από διοικητικό στέλεχος του Επιμελητηρίου, περί ακαταλληλότητας ή επικινδυνότητας του υφιστάμενου κτιρίου στο κέντρο της πόλης.

Άλλωστε, η συζήτηση για νέο επιμελητηριακό μέγαρο κρατά αρκετά χρόνια και είναι η ίδια η σημερινή διοίκηση, που το 2019 έλαβε την απόφαση να προχωρήσει στη διενέργεια ενός διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, για την ανακατασκευή του υφιστάμενου κτιρίου, διαθέτοντας ποσό 100.000 ευρώ.

Οι επιστολές προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αρχικά και προς την Περιφέρεια Ηπείρου στη συνέχεια, με τις οποίες ζήτησε τη συνεργασία και την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων για τη διαθεσιμότητα των Τεχνικών Υπηρεσιών είτε δεν απαντήθηκαν είτε ήταν αρνητικές.

Έτσι, στα χρόνια της πανδημίας, το θέμα «πάγωσε» για να επανέλθει στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με τον κ. Δημητρίου να ζητά την έγκριση του Σώματος για να προχωρήσουν οι ενέργειες αγοράς νέου ακινήτου.

Πήραν ήδη προσφορές!

Η συνέχεια ήταν πιο ενδιαφέρουσα με τον κ. Γκίκα να ζητά εξηγήσεις για το πώς προέκυψε και ποιος υπογράφει την εισήγηση, ότι το υφιστάμενο κτίριο είναι επικίνδυνο, λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να συνηγορήσει ή να αποδεχθεί μία εισήγηση που δεν υπογράφεται από εξειδικευμένους και καθ’ ύλην αρμόδιους επιστήμονες. Αναρωτήθηκε μάλιστα τι απέγινε η μελέτη του 2019, που αφορούσε στο υπάρχον κτίριο και ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, για να ρωτήσει τι έχει αλλάξει και το 2022 έρχεται προς συζήτηση το θέμα που αφορά στην αγορά ενός νέου ακινήτου, με προϋπολογισμό μάλιστα περίπου 2 εκ. ευρώ.

Ο κ. Δημητρίου απάντησε πως το υφιστάμενο κτίριο παρουσιάζει αρκετά προβλήματα, επικαλούμενος όμως, ζητήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, όπως η τάση του ρεύματος, η αντικατάσταση των κουφωμάτων, αλλά και η πρόσβαση για άτομα με κινητικά προβλήματα. Κι ενώ θα περίμενε κάποιος να δοθεί μία απάντηση στο αν πρέπει να γίνει μία αρχιτεκτονική μελέτη ή μία μελέτη στατικότητας για το υφιστάμενο κτίριο, ο κ. Δημητρίου έκανε γνωστό πως η διοίκηση απευθύνθηκε ήδη στην αγορά ακινήτων, κάνοντας μία σχετική έρευνα για τη διαθεσιμότητα ακινήτων που θα μπορούσαν να αγοραστούν. Παρουσίασε μάλιστα και μία οικονομική εκτίμηση από εταιρεία οικονομικών συμβούλων, σύμφωνα με την οποία το Επιμελητήριο Ιωαννίνων μπορεί για την επόμενη πενταετία να διαθέτει ετησίως ποσό

δύο και πλέον εκ. ευρώ, για τέτοιου είδους επενδύσεις, χωρίς να δεσμεύει τις επόμενες διοικήσεις ή να υποθηκεύει οικονομικά τη βιωσιμότητά του. «Θα ντρεπόσασταν αν βλέπατε τα κτίρια που έχουν άλλα Επιμελητήρια της χώρας και γι’ αυτό κινήσαμε τη διαδικασία, ζητώντας και μία οικονομική εκτίμηση που μας λέει, ότι αντέχουμε να το κάνουμε, χωρίς να δεσμεύουμε οικονομικά τις επόμενες διοικήσεις», σημείωσε ο κ. Δημητρίου.

Καταγγέλλει προσπάθεια

παραπλάνησης του Σώματος

Η αντιπαράθεση έφτασε στα όριά της, όταν το λόγο πήρε και πάλι ο κ. Γκίκας, που αφού διευκρίνισε πως και ο ίδιος και η παράταξη «Ισχυρό Επιμελητήριο» συμφωνούν πως είναι ανάγκη για το Επιμελητήριο να αποκτήσει ένα επιμελητηριακό μέγαρο, πρόσθεσε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει, με δήθεν εισηγήσεις για την επικινδυνότητα του κτιρίου και χωρίς να τηρούνται στο ελάχιστο, οι νόμιμες και προβλεπόμενες διαδικασίες. «Δεν υπάρχει ίχνος σοβαρότητας απέναντι στο Σώμα και απέναντι στη γιαννιώτικη επιχειρηματικότητα. Υπάρχουν πράξεις και αποφάσεις με σωρεία παραλείψεων και λαθών. Προσπαθείτε να παραπλανήσετε το Σώμα, ότι δήθεν τα τεχνικά έργα είναι αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

  Ο τρόπος που εισάγετε το θέμα στη συνεδρίαση είναι ανορθόδοξος.  Γιατί δε συμφωνείτε, να ζητήσουμε όλοι μαζί τη συνδρομή των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας και αν σε διάστημα λίγων ημερών έχουμε αρνητική απάντηση, να συζητήσουμε με ποιον τρόπο μπορούμε να προχωρήσουμε για τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, όπως είχαμε αποφασίσει το 2019;», αναρωτήθηκε ο κ. Γκίκας, χωρίς πάντως να λάβει κάποια επαρκή και ουσιώδη απάντηση…

Κριτική για

προσωπική στρατηγική

Η ένταση πάντως υπήρξε από τη αρχή της συνεδρίασης με τον κ. Γκίκα να επικρίνει και να κατηγορεί τον κ. Δημητρίου, ότι από τη θέση του προέδρου ασκεί προσωπική πολιτική και ασκεί κριτική στην Κυβέρνηση για αντιπολιτευτικούς και μικροπολιτικούς λόγους. «Ανά διαστήματα και σε κάθε ευκαιρία κάνετε δηλώσεις στα μέσα, ενάντια στις θέσεις ή σε αποφάσεις της Κυβέρνησης για την επιχειρηματικότητα. Δεν ήρθατε όμως, ποτέ στο Σώμα να συζητήσετε τη θέση που έχει το Επιμελητήριο για κάθε θέμα και μετά να μιλήσετε, εκφράζοντας τον θεσμό που εκπροσωπείτε και όχι τον εαυτό σας.

Αλήθεια, γιατί δε βρήκατε να πείτε το παραμικρό στη δήλωση του κ. Ανδρουλάκη, από τη ΔΕΘ, ότι οι επιστρεπτέες προκαταβολές πρέπει να επιστραφούν στο 100% από τις επιχειρήσεις και ότι δεν έπρεπε να έχουν δοθεί σε όλες τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Γκίκας.

Ο κ. Δημητρίου υποστήριξε, ότι δεν έχει ακούσει τις συγκεκριμένες θέσεις του κ. Ανδρουλάκη και πως ο ίδιος έχει εκφράσει την προσωπική του θέση, πως οι επιστρεπτέες προκαταβολές, δε θα έπρεπε καν να επιστραφούν…

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ