Επικαιρότητα

Αναζητούνται απαντήσεις για την αγορά ακινήτου

Off

Το πλήθος των ερωτημάτων που προκύπτουν μέσα από τη διαδικασία που επέλεξε να ακολουθήσει η πλειοψηφία της διοίκησης του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, αναφορικά με την πρόθεση της να προχωρήσει στην αγορά ενός ακινήτου, για το νέο επιμελητηριακό μέγαρο, δε μένουν απλώς αναπάντητα, αλλά αυξάνουν συνεχώς, αναζητώντας επαρκείς και ουσιώδεις απαντήσεις, χωρίς παρερμηνείες ή «θολά σημεία».

Κανείς δεν περίμενε, με εξαίρεση προφανώς τα μέλη της πλειοψηφίας στο Επιμελητήριο και τους στενούς συνεργάτες του προέδρου κ. Δημητρίου, ότι το θέμα που ήρθε προς συζήτηση και αφορούσε στην έγκριση των διαδικασιών για την αγορά ακινήτου, με τη διάθεση ποσού δύο εκ. ευρώ, θα μπορούσε να προκαλέσει τόσο μεγάλη ένταση στη συνεδρίαση της Τετάρτης, καθώς όπως φάνηκε οι συζητήσεις είναι πολύ πιο προχωρημένες από αυτό που θα ανέμενε καθένας να είναι σε αυτή τη φάση.

Άλλωστε, σε καμία από τις προηγούμενες συνεδριάσεις της διοίκησης πλην μίας του 2019, που είχε ληφθεί η απόφαση για τη διενέργεια ενός διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανακατασκευή του υφιστάμενου κτιρίου του Επιμελητηρίου, δεν είχε τεθεί ξεκάθαρα ως πρόταση η αγορά ακινήτου, πολύ δε περισσότερο το Σώμα δεν είχε κληθεί να ψηφίσει και να αποφασίσει για κάτι τέτοιο.

Μιλούν για

«προειλημμένες αποφάσεις»

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης όμως αποκαλύφθηκε στην πράξη, ότι ενώ η διοίκηση δεν έχει λάβει καν απόφαση για το αν θα προχωρήσει στην αναζήτηση ενός ακινήτου προς αγορά ή στην ανακατασκευή του υφιστάμενου κτιρίου, στο παρασκήνιο έχουν γίνει συζητήσεις και επαφές, με αποτέλεσμα σε ένα πρωθύστερο σχήμα, να το Επιμελητήριο να έχει στα χέρια του προτάσεις γα την αγορά συγκεκριμένων ακινήτων, με τον κ. Δημητρίου να κάνει λόγο για «πέντε – έξι προσφορές», χωρίς όμως να εξηγήσει πως προέκυψαν αυτές, από ποιους ενημερώθηκαν οι ιδιοκτήτες για να τις καταθέσουν και σε ποιον και ούτω καθεξής.

Ήδη, στους διαδρόμους του Επιμελητηρίου γίνεται λόγος για «άκομψες» ενέργειες της διοίκησης, ενώ διατυπώνονται σαφή υπονοούμενα μέχρι και για προειλημμένες αποφάσεις για αγορά συγκεκριμένου ακινήτου, που έχει εντοπιστεί σε κοντινό οικοδομικό τετράγωνο του υφιστάμενου κτιρίου, πλησίον του Εθνικού Σταδίου και μεταξύ των οδών Σταδίου, Φωτ. Τζαβέλλα και 28ης Οκτωβρίου. Ο κ. Δημητρίου που έκανε λόγο για «πέντε – έξι προτάσεις» που έχει στα χέρια του ήδη, απέφυγε να τις παρουσιάσει αναλυτικά στο Σώμα, με κάποιες πηγές να αναφέρουν πως τουλάχιστον μία από τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί, αφορά σε ακίνητο, που θα χρειαστεί – εφόσον φυσικά επιλεγεί – εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να επισκευαστεί και να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου επιμελητηριακού μεγάρου.

Δεν έχει επίσης απαντηθεί ένα βασικό ερώτημα που έχει να κάνει με το αν όντως το υφιστάμενο κτίριο του Επιμελητηρίου, χρήζει ανακατασκευής ή και κατεδάφισης και ανέγερσης στον ίδιο χώρο ενός νέου κτιρίου, αξιοποιώντας και το μεγάλο συντελεστή δόμησης που δίνει τη δυνατότητα για ένα κτίριο σε κεντρικό σημείο της πόλης, με εμβαδόν εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων.

Η επίκληση της επικινδυνότητας του κτιρίου επίσης, με μία εισήγηση από διοικητικό στέλεχος του Επιμελητηρίου, δε μπορεί προφανώς να σταθεί στη λογική, ούτε και η επιχειρηματολογία του κ. Δημητρίου, ότι τα ανυπέρβλητα προβλήματα στο υφιστάμενο κτίριο έχουν να κάνουν με το ότι ο ηλεκτρολογικός πίνακας δε «σηκώνει» τις ανάγκες του κτιρίου, με τα παλιά κουφώματα ή με την ανύπαρκτη προσβασιμότητα σε άτομα με κινητικές αναπηρίες.

«Σταγόνα που

ξεχείλισε το ποτήρι»

Με ανακοίνωσή της η παράταξη «Ισχυρό Επιμελητήριο» με επικεφαλής τον κ. Γκίκα εκφράζει τη δυσαρέσκεια για τον τρόπο που ο κ. Δημητρίου και οι συνεργάτες του έχουν αποφασίσει να διοικήσουν το Επιμελητήριο, κάνοντας λόγο για μία «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση η παράταξη, πρόκειται για μία απόφαση από την οποία προκύπτουν πολλά ερωτήματα που απευθύνει εκ νέου στον κ. Δημητρίου, τα οποία συνοψίζονται στα εξής:  Πως είναι δυνατό μία απόφαση για την αγορά ενός ακινήτου εντός του αστικού ιστού, με τη διάθεση ενός ποσού έως και 2 εκ. ευρώ να στηρίζεται σε εισήγηση που υπογράφεται από διοικητικό στέλεχος του Επιμελητηρίου, περί ακαταλληλότητας ή επικινδυνότητας του υφιστάμενου κτιρίου στο κέντρο της πόλης;

Πώς προέκυψε και ποιος υπογράφει την εισήγηση, ότι το υφιστάμενο κτίριο είναι επικίνδυνο; Η απόφαση υπογράφεται από εξειδικευμένους και αρμόδιους επιστήμονες, ναι ή όχι;

Τι απέγινε η μελέτη του 2019, που αφορούσε στο υπάρχον κτίριο και ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός;

Βάση ποιας απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου και της Διοικούσας του Επιμελητηρίου, ο κ. Δημητρίου, έφτασε στο σημείο να προχωρήσει ακόμη και σε έρευνα για τη διαθεσιμότητα ακινήτων που θα μπορούσαν να αγοραστούν;

Γιατί ο κ. Δημητρίου δεν συμφωνεί, να ζητήσουμε τη συνδρομή των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, αφού γι αυτόν  είναι μείζον ζήτημα το Επιμελητήριο να στεγαστεί σε νέο κτίριο;

Τα παραπάνω είναι ορισμένα μόνο από τα σημαντικά ερωτήματα που προκύπτουν και τα οποία ο κ. Δημητρίου ουδέποτε απάντησε επί της ουσίας, αλλά – ως είθισται – για ακόμη μια φορά, έδωσε αόριστες απαντήσεις, που δεν αφορούσαν την… «ταμπακιέρα».

Η παράταξη «Ισχυρό Επιμελητήριο», κάνει γνωστό προς κάθε κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να «παίζει» με τα συμφέροντα των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ούτε θα επιτρέψει να γίνουν πράξη αποφάσεις που μπορούν στο άμεσο μέλλον να δημιουργήσουν πλείστα προβλήματα στα μέλη του Επιμελητηρίου. Υπενθυμίζουμε ότι ποτέ δεν θα είμαστε τροχοπέδη στην ανάπτυξη του επιμελητηριακού θεσμού δημιουργώντας ένα νέο οίκημα στέγασής του», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Περιμένει τοποθέτηση για

τη δήλωση Ανδρουλάκη

Παράλληλα, ο επικεφαλής της παράταξης, Γρηγόρης Γκίκας, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ακόμη περιμένει τη δημόσια τοποθέτηση και το σχόλιο του προέδρου του Επιμελητηρίου, αναφορικά με τη δήλωση του κ. Ανδρουλάκη, από τη ΔΕΘ, ότι οι επιστρεπτέες προκαταβολές πρέπει να επιστραφούν στο 100% από τις επιχειρήσεις και ότι δεν έπρεπε να έχουν δοθεί σε όλες τις επιχειρήσεις…

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ