Επικαιρότητα

Ένας δημόσιος φορέας για τη διαχείριση απορριμμάτων

Off

Τη σύσταση ενός δημόσιου φορέα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων σε εθνικό επίπεδο, προτείνει μεταξύ άλλων η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο και στα Γιάννενα, για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων που προκύπτουν στο πλαίσιο υλοποίησης τόσο του εθνικού, όσο και του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Αυτή είναι μία από τις προτάσεις που κατέθεσε στην ομιλία του στην εκδήλωση της παράταξης, που έγινε τελικά στο συνεδριακό κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου και όχι στην Καλούτσανη, ο Χρήστος Βασιλόπουλος, χημικός μηχανικός και μέλος της περιφερειακής παράταξης «Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή» στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας.

Ο κ. Βασιλόπουλος ήταν ο προσκεκλημένος και ομιλητής στην εκδήλωση της Αριστερής Παρέμβασης με τίτλο «Τα απορρίμματα είναι κοινωνικός πλούτος, όχι χώρος κερδοσκοπίας και φοροληστείας» και σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα έκανε λόγο για τεράστιο αδιέξοδο στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων στη χώρα, που κακώς θεωρείται, όπως ανέφερε, ότι ήταν «κεραυνός εν αιθρία» δίνοντας πολιτική διάσταση με ταξικά χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε, σε αυτό.

Ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στις αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα στη διαχείριση, με επισημάνσεις για την έντονη αστικοποίηση, τη δημιουργία μεγαλουπόλεων, τη γιγάντωση του καταναλωτισμού και την εξυπηρέτηση από την πλευρά της πολιτείας επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η πρόταση επίλυσης του προβλήματος βασίζεται, όπως ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος, στην αλλαγή της πολιτικής που γεννά τις κοινωνικές και ταξικές ανισότητες, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και της προόδου που έχει συντελεστεί.

«Η πρόοδος της τεχνολογίας, τα υλικά, η ίδια η επιστημονική γνώση μάς παρέχουν τη δυνατότητα να υπάρξει μια εντελώς διαφορετική διαχείριση των απορριμμάτων. Η μείωση της παραγωγής σκουπιδιών, η επαναχρησιμοποίηση, διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση προσφέρουν τη δυνατότητα να υπάρχει, σήμερα κι όχι στο απώτερο μέλλον, ένα σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, με δημοκρατικό κοινωνικό σχεδιασμό, που θα εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση του τέλους για τους πολίτες, την υγεία όλων μας και νέες θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Χαιρετισμό με αναφορά στα τοπικά προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων απηύθυνε στην αρχή της εκδήλωσης ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα, Χρ. Πατσούρας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου