Τελευταία Νέα

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 03:39
Τελευταία Ενημέρωση: 29 Σεπτεμβρίου 2022
Επικαιρότητα

Ανησυχητικά τα στοιχεία και οι καταγραφές για την άνοια

Off

Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα επίσημα στοιχεία και οι καταγραφές που αφορούν στην εξέλιξη των μορφών άνοιας στην Ελλάδα, από την ηλικία των 65 ετών και άνω.

Στατιστικά, ένα ποσοστό από 5-8% στις ηλικίες άνω των 65 ετών πάσχει από κάποιας μορφής άνοια, ενώ ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται κάθε πενταετία. Υπολογίζεται μάλιστα ότι από τον αριθμό των 200.000 πολιτών που πάσχουν σήμερα από κάποιας μορφής άνοια στη χώρα, θα φτάσουμε το 2050 σε έναν πληθυσμό 400.000 σε συνδυασμό και με την αύξηση του πληθυσμού των ατόμων στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Η επίτευξη του στόχου της υγιούς γήρανσης ωστόσο αποτελεί μία διαρκή πρόκληση, αλλά βρέθηκε και στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΟΚΠΑΠΑ το απόγευμα της Τετάρτης στο Πνευματικό Κέντρο του Δ. Ιωαννιτών, παρουσία δεκάδων ατόμων, στη συντριπτική τους πλειονότητα άτομα τρίτης ηλικίας, μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου, που εδώ και δυόμιση περίπου χρόνια δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα της συνάντησής τους με συνομηλίκους τους στα ΚΑΠΗ ή στα ΚΗΦΗ.

Οι κεντρικοί ομιλητές ανέπτυξαν και παρουσίασαν στις ομιλίες τους την πραγματικότητα στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα την κατάσταση που ισχύει σε υγειονομικό και επιστημονικό επίπεδο σχετικά με την άνοια και τις διάφορες μορφές της.

Η επιστημονικώς υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια του ΟΚΠΑΠΑ που λειτουργεί στο 2ο ΚΑΠΗ, Ευθαλία Τσιώτση, χαρακτήρισε επιτακτική την αναγκαιότητα της κοινωνικής ευαισθητοποίησης γύρω από τα θέματα της άνοιας και παρείχε μία ενημέρωση για τη δυνατότητα που υπάρχει να απευθύνονται όσοι το επιθυμούν στον Συμβουλευτικό σταθμό του ΟΚΠΑΠΑ.

Η Σοφία Μαρκούλα, επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας του ΠΓΝΙ μίλησε μέσα από χαρακτηριστικά παραδείγματα για τη φυσιολογική γήρανση του εγκεφάλου και της άνοιας και τις διαφορές που θα πρέπει να μας υποψιάσουν προς την κατεύθυνση της άνοιας.

Η ψυχική υγεία στην τρίτη ηλικία ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο επιστημονικώς υπεύθυνος της ΕΨΕΠ, ψυχίατρος Ευάγγελος Παππάς.

Νωρίτερα, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημ. Πάνου, η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου και η αντιδήμαρχος και πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, Χριστίνα Κωτσαντή.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ