Επικαιρότητα

Αυξήθηκαν οι ανάγκες, αλλά και οι αιμοδότες

Off

Σε ποσοστό 65% ανέρχεται η κάλυψη των εθνικών αναγκών σε φιάλες αίματος από τους εθελοντές αιμοδότες, με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας να έχει ξεκινήσει μία νέα προσπάθεια επανεκκίνησης ουσιαστικά της παρουσίας του, αλλά κυρίως της πειθούς των πολιτών να γίνουν εθελοντές αιμοδότες.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Παναγ. Κατσίβελας βρέθηκε στα Γιάννενα χθες, όπου επισκέφθηκε τα Τμήματα Αιμοδοσίας των δύο νοσοκομείων, εκφράζοντας με την ολοκλήρωση της περιοδείας του την ικανοποίησή του για όσα αντίκρισε, αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας τους και αφετέρου σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Δεν είναι τυχαίο όπως ανέφερε, ότι και στα δύο Τμήματα τέθηκαν υπόψιν του ελάχιστα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία τους, πλέκοντας ο ίδιος το εγκώμιο των διοικήσεων των δύο νοσοκομείων.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας πάντως θα προσπαθήσει να «επενδύσει» στα καλά στοιχεία της περιόδου της πανδημίας, καθώς μόνο το 2021 προστέθηκαν στο μητρώο των αιμοδοτών, 63.000 νέοι εθελοντές αιμοδότες.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε μία επανεκκίνηση μετά τη δύσκολη εμπειρία και τις καταστάσεις που όλοι βιώσαμε στην πανδημία. Έπρεπε να ξεπεράσουμε το φυσιολογικό φόβο όλων των πολιτών να προσέλθουν στα νοσοκομεία και γι’ αυτό καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε πολλές αιμοληψίες σε εξωτερικούς χώρους. Το βασικό μας πρόβλημα είναι η κάλυψη των εθνικών μας αναγκών, που φτάνουν μόλις στο 65% από τους εθελοντές αιμοδότες. Αν καταφέρουμε να εγγράψουμε συνολικά 300.000 εθελοντές αιμοδότες που να είναι ενεργοί, και τους πείσουμε να αιμοδοτούν δύο φορέα το χρόνο, θα καλύψουμε τις ανάγκες μας και θα είμαστε μία χώρα αυτάρκης σε αίμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίβελας.

Θέμα κουλτούρας

Ο διοικητής του ΠΓΝΙ Νίκος Κατσακιώρης από την πλευρά του χαρακτήρισε αδήριτη την αναγκαιότητα να καλλιεργηθεί στη χώρα η ιδέα του εθελοντισμού από την παιδική ηλικία, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στα προγράμματα και τις δράσεις ενημέρωσης στο σχολικό περιβάλλον.

«Ένα παιδί που ενημερώνεται από τα χρόνια του σχολείου συνεχώς για την ωφέλεια της εθελοντικής αιμοδοσίας, όταν συμπληρώσει τα 18 του χρόνια, θα έχει πολλές περισσότερες πιθανότητες να γίνει εθελοντής αιμοδότης», τόνισε ο κ. Κατσακιώρης.

Στα Ιωάννινα

Η περίοδος της πανδημίας και οι πολλαπλές δράσεις και εκδηλώσεις εθελοντικής αιμοληψίας φαίνεται, ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο και στην μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή και σε τοπικό επίπεδο. Όπως ανέφερε η διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας του ΠΓΝΙ, Ελευθ. Ζερβού, τη φετινή χρονιά έχουν αυξηθεί κατά 13% οι ανάγκες σε αίμα στην περιοχή, παράλληλα όμως αυξήθηκε και ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών, αλλά και των δοτών αιμοπεταλίων.

«Είναι εξίσου σημαντικό και αυτό γιατί έχουμε στην περιοχή μας πολλούς ασθενείς, που χρειάζονται αιμοπετάλια κάνοντας χημειοθεραπείες, έχουμε πολλά νέα παιδιά με λευχαιμία που έρχονται από γειτονικές περιοχές των Ιωαννίνων και της Ηπείρου και δεν έχουν την δυνατότητα να αιμοδοτήσουν τα συγγενικά τους πρόσωπα που πρέπει να έρθουν στα Γιάννενα», σημείωσε αρχικά.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ