Έκθεση ζωγραφικής – εγκατάστασης της Θεοδώρας Ασπρογενίδου θα φιλοξενήσει το Ίδρυμα « Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή από τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου ως 27 Οκτωβρίου.
Για την έκθεση αναφέρεται στο κάλεσμα:
Τα έργα της Δώρας Ασπρογενίδου ανήκουν στην υπερχρονική κατηγορία των γραμμικών (linear) έργων τέχνης , έννοια που πρωτοδιατύπωσε ο Ελβετός ιστορικός τέχνης Heinrich Wölfflin(1864-1945). Ανήκουν στην ίδια χορεία τέχνης με τα βυζαντινά σμάλτα και με τα διακοσμητικά επίτιτλα, ιδίως της κομνήνειας περιόδου και με τη δυτική μεσαιωνική τέχνη, κυρίως την μεροβίγγεια τέχνη και την τέχνη των καρολίγγειων χειρογράφων και ακόμη, με την κέλτικη τέχνη, αλλά και την αραβική και την ιρανική και τέλος, με την ινδική τέχνη των mandala…
Ξεχωριστή μνεία, όμως, αξίζει να γίνει και σε ένα είδος τέχνης, όχι ξεχωριστό από την χορεία στην οποία μόλις αναφερθήκαμε (γραμμική-linear), που επηρέασε βαθιά την Δώρα Ασπρογενίδου, καθώς σχετίζεται μαζί του ουσιαστικά και βιωματικά, και που είναι η ηπειρώτικη αργυροτεχνία, ένας από τους βασικούς πυλώνες κατανόησης του έργου της. Από τη μία, η αργυροτεχνία και κοσμηματοποιία εν γένει της Ηπείρου, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, από τους υστεροβυζαντινούς κιόλας χρόνους, φέρει ασφαλώς επιρροές από την Ανατολή, αλλά και από τη Δύση, μέσα από μία γόνιμη σύζευξη με τοπικά στοιχεία. Και από την άλλη, αντικατοπτρίζει τον προσωπικό μόχθο και μεράκι του προβιομηχανικού τεχνίτη που, ακριβώς όπως και το έργο της Δώρας Ασπρογενίδου…
Ειδικότερα από όλα τα ηπειρώτικα κοσμήματα, ένα έργο της Δώρας Ασπρογενίδου μας παραπέμπει ευθέως σε καρφίτσες. Οι καρφίτσες και πόρπες της παράδοσης μας, πηγή έμπνευσης της καλλιτέχνιδας, μας εισάγουν σε ένα άλλο κλειδί κατανόησης της συγκεκριμένης σειράς των έργων της και που είναι η χρησιμοποίηση του κυκλικού – κυκλοτερούς σχήματος…
Τέλος , ως προς το περιεχόμενο του έργου της καλλιτέχνιδας, αυτό μοιάζει πάντα να κινείται στα όρια μεταξύ παραστατικού και μη, σα να θέλει να τονίσει κάθε φορά την ρευστότητα των ορίων του αντιληπτού.
Η παλέτα της, χαμηλόφωνη, με σκιοφωτισμούς ανορθόδοξους, δεν θέλει να αποσπάσει την προσοχή από την γραμμικότητα για την οποία έγινε προηγουμένως λόγος και τονίζει την εσκεμμένη αμφισημία του περιεχομένου…
Η Θεοδώρα Ασπρογενίδου γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας με δασκάλους τους Μυταρά, Τέτση, Μόραλη, Γεωργίου. Έχει παρουσιάσει έργα της σε τρεις ατομικές εκθέσεις και πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Διδάσκει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Σούτσου 26 Τηλέφωνο:2651036517 Email: idrymagani@gmail.com
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 πμ έως 14.00 μμ – Τετάρτη 6.00μμ – 9.00μμ
Related Posts
-
5 Σεπτεμβρίου 2024 -
28 Αυγούστου 2024 Με στόχο τη σύγκλιση και τη μείωση των ανισοτήτων
-
20 Αυγούστου 2024 Εφημερίδες και περιοδικά στο Ζαγόρι
-
14 Αυγούστου 2024 ΑΠΟ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Με πλούσιο πρόγραμμα η 16η Photometria
-
24 Ιουλίου 2024 Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο – Τα χρόνια της ελπίδας
-
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.193)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(493)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.123)
- Εκδηλώσεις(1.538)
- Ήπειρος(1.960)
- Αθλητικά(2.864)
Αρθρογραφία
Είσοδος