Πολιτισμός

Και εγένετο άλας

Off

Με την ολοκλήρωση της συγκομιδής του αλατιού της φετινής περιόδου η «Διέξοδος» διοργανώνει στο Μεσολόγγι και παρουσιάζει μια έκθεση του Πολυδεύκη Ασωνίτη υπό τον τίτλο «Και εγένετο άλας».

Πρόκειται για έκθεση φωτογραφίας που σχετίζεται με λήψεις από όλα τα χρονικά στάδια παραγωγής του αλατιού.  Από την διαμόρφωση των «τηγανιών», την περισανίδωση και το πότισμα  μέχρι  την εξόρυξη, την συγκομιδή και την δημιουργία των αλωνιών με τις γνωστές πάλλευκες πυραμίδες αλατιού.

Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί αποκλειστικά από την αλυκή Τουρλίδας, όπου εδρεύει και λειτουργεί το Μουσείο Άλατος,  το πρώτο και μοναδικό θεματικό του είδους του μουσείο στην Ελλάδα.

Ο Πολυδεύκης Ασωνίτης βρέθηκε στην αλυκή και επί πεντάμηνο παρακολούθησε όλα τα στάδια  της καλλιεργητικής περιόδου, από την έναρξή της μέχρι την συγκομιδή. Παρακολούθησε τους αλυκάριους από τα ξημερώματα μέχρι τα μεσάνυχτα και  απαθανάτισε, με τον φωτογραφικό του φακό,  κάθε τι που η καλλιτεχνική του ματιά τον συγκινούσε.

Η έκθεση, που περιλαμβάνει 60 κορνιζαρισμένες φωτογραφίες, ασπρόμαυρες και χρωματιστές, θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ στο ανώγειο του Ιστορικού Μουσείου «Διέξοδος» στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου  και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 23 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι για την έκθεση δεν αποστέλλονται ιδιαίτερες ατομικές προσκλήσεις και η λειτουργία της θα είναι καθημερινή (εκτός Τετάρτης & Πέμπτης)  με ελεύθερη είσοδο από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι, για δε Παρασκευές και σαββατοκύριακα, εκτός από τις πρωινές ώρες, η έκθεση θα είναι ανοικτή και τα απογεύματα από τις 6.30 μέχρι τις 8.30 το βράδυ.

Ο Πολυδεύκης Ασωνίτης γεννήθηκε το 1956 στα Ιωάννινα όπου σήμερα είναι και η μόνιμη κατοικία του.

Σπούδασε Οικονομικά, Παιδαγωγικά και Φωτογραφία.

Είναι διδάκτορας στο αντικείμενο της Σημειολογία της Τέχνης και κάτοχος  μεταπτυχιακού τίτλου στο Τμήμα Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών Ιωαννίνων.

Έχει εκδώσει τα φωτογραφικά λευκώματα «Τοπία Παιδικότητας»,  «Καλλιέπεια» και «Οι Καρβουνιάρηδες της Πίνδου» ενώ έχει πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου