Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023 08:31
Τελευταία Ενημέρωση: 05 Οκτωβρίου 2022
Επικαιρότητα

Πρώτο βήμα για την αξιολόγηση του Ζαγορίου

Off

Για ένα πρώτο μεν, αλλά καθοριστικό βήμα στη συνολική διαδικασία της αξιολόγησης της υποψηφιότητας για ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO, έκαναν λόγο με αφορμή την παρουσία και περιοδεία τους στην περιοχή, οι δύο αξιολογητές του Παγκόσμιου Οργανισμού, που βρίσκονται από τη Δευτέρα στην περιοχή.

Η αξιολόγηση του φακέλου και της υποψηφιότητας του Ζαγορίου, που είναι η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα, που είναι υποψήφια στη συγκεκριμένη κατηγορία των Πολιτιστικών Τοπίων δεν ολοκληρώνεται με την περιοδεία των αξιολογητών, καθώς θα ακολουθήσουν και άλλες επισκέψεις, κάποιες μάλιστα εκ των οποίων δε θα τις γνωρίζουν, ούτε τα στελέχη του υπ. Πολιτισμού, αλλά θα είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και της εθιμοτυπίας.

Το απόγευμα της Τρίτης στο δημαρχείο Ζαγορίου και στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, έγινε η επίσημη υποδοχή των αξιολογητών από τον δήμαρχο Γεώρ. Σουκουβέλο και τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, παρουσία και της Ευγενίας Γερούση, προϊσταμένης της Διεύθυνσης Διαχείρισης του Εθνικού Αρχείου Μνημείων του υπ. Πολιτισμού.

Στις σύντομες τοποθετήσεις τους οι δύο αξιολογητές αναγνώρισαν τη σπουδαία δουλειά που έχει προηγηθεί κάτι που αποδείχθηκε, όπως είπαν, με την υποβολή ενός πλήρους φακέλου για την υποψηφιότητα, στάθηκαν όμως στα σημεία που θα επικεντρωθεί στην πορεία η διαδικασία της αξιολόγησης. «Αυτό που μας ενδιαφέρει από εδώ και πέρα είναι να δούμε από κοντά την αυθεντικότητα της περιοχής την οριοθέτησή της, τις ζώνες προστασίας. Η αποστολή αυτή είναι ένα τμήμα της συνολικής αξιολόγησης. Θα ακολουθήσουν και άλλες επιτόπιες επισκέψεις στελεχών της UNESCO, αλλά και κάποιες άλλες τις οποίες δε θα μάθετε ποτέ, για να φτάσουμε στο τέλος και στη διεθνή αξιολόγηση», ανέφεραν μεταξύ άλλων οι δύο αξιολογητές. Επίσης, στάθηκαν με έμφαση στη συνεργασία και υποστήριξη του αιτήματος υποψηφιότητας από τους θεσμικούς φορείς της ελληνικής Πολιτείας, όπως το υπ. Πολιτισμού, καθώς επίσης και την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ζαγορίου.

Η στήριξη

του υπ. Πολιτισμού

Η Ευγενία Γερούση από την πλευρά της αναφέρθηκε στην κοπιώδη, όπως τη χαρακτήρισε, προσπάθεια του συνόλου των εμπλεκόμενων για την κατάρτιση και υποβολή του φακέλου της υποψηφιότητας τον Ιανουάριο του 2022. «Το 2022 είναι μία συμβολική επετειακή χρονιά για την UNESCO, καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς. Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουμε στην Ελλάδα είναι πως ό,τι εντάσσεται στον κατάλογο των μνημείων της UNESCO, αποτελεί αντικείμενο διεθνούς προστασίας. Ό,τι μπαίνει εκεί, προστατεύεται σε παγκόσμια κλίμακα», ανέφερε η κα Γερούση.

Οι τοπικοί φορείς

Ο δήμαρχος Ζαγορίου Γεώρ. Σουκουβέλος στο σύντομο χαιρετισμό του στην αρχή της εκδήλωσης εξέφρασε την ελπίδα, ότι η πρόταση θα τύχει της θετικής αξιολόγησης από την UNESCO «… και έτσι το Ζαγόρι θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και επιλεξιμότητα σε διεθνές επίπεδο. Με τη στήριξη της Πολιτείας και της Περιφέρειας Ηπείρου, ο Δήμος Ζαγορίου προσδοκά στη δίκαιη και ισόρροπή ανάπτυξη με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στην πολιτιστική μας κληρονομιά», ανέφερε.

Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης τέλος, έκανε μία σύντομη αναφορά στο ιστορικό παρελθόν του Ζαγορίου, αλλά και στα πλεονεκτήματα της περιοχής που εκτός από τη διατήρηση του δομημένου περιβάλλοντος είναι και το πλήθος των 5.000 αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων, που αναδεικνύουν και δημιουργούν την μοναδική ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής.

Οι αξιολογητές θα μείνουν στην περιοχή μέχρι και σήμερα Πέμπτη με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει πολλές επισκέψεις σε χαρακτηριστικά τοπόσημα του Ζαγορίου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ