Επικαιρότητα

Στο Καλπάκι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης;

Off

Η παρουσία του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στις επετειακές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην περιοχή των Ιωαννίνων, κυρίως όμως στο Καλπάκι, για την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, μπορεί να αποτελέσει έναν πραγματικό σταθμό, σε ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της.

Μπορεί το Έπος του ’40 να γράφτηκε στο Καλπάκι και στα βουνά της Αλβανίας, κατά την προέλαση των ελληνικών δυνάμεων, ωστόσο η ελληνική Πολιτεία έχει συνδέσει τις επετειακές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, με τους εορτασμούς στη Θεσσαλονίκη για την απελευθέρωση της πόλης το 1912, μαζί με τον εορτασμό του Πολιούχου της, Αγ. Δημητρίου.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι τοπικοί φορείς, και κυρίαρχα ο δήμος Καλπακίου πρώτα και σήμερα ο δήμος Πωγωνίου προσπαθούν να διατηρούν στην επικαιρότητα το αίτημα ώστε επίκεντρο των πανελλαδικών εορτασμών για την 28η Οκτωβρίου να είναι το Καλπάκι.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να βρίσκεται στην περιοχή των Ιωαννίνων για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου και μάλιστα την παραμονή της επετείου, θα παραστεί στις εκδηλώσεις στο μνημείο του Μαχητή στο Καλπάκι και στην αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, η οποία θα γίνει φέτος μετά από δύο χρόνια αναβολής, λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Έτσι, εφόσον η παρουσία του κ. Μητσοτάκη επιβεβαιωθεί και στην πράξη, αναμένεται το αίτημα για την περαιτέρω ανάδειξη των επετειακών εκδηλώσεων στο Καλπάκι, να επικαιροποιηθεί από τους τοπικούς φορείς προς τον Πρωθυπουργό.

Οι επετειακές εκδηλώσεις στο Καλπάκι αναμένεται επίσης να αποτελέσουν και την αφορμή, για τις ανακοινώσεις σχετικά με την πορεία της δημοπράτησης του Πάρκου Ιστορίας του Καλπακίου, με τη Βουλή των Ελλήνων με πρωτοβουλία του Προέδρου της Κων. Τασούλα, να αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση της ανέγερσης του Μνημείου Πεσόντων. Ένα ιστορικό χρέος της ελληνικής Πολιτείας απέναντι στις 14.000 των νεκρών στις μάχες του Έπους του 1940

Η ανέγερση του Μαυσωλείου αυτού, στο οποίο θα αναγράφονται σε επιτύμβιες στήλες, τα ονόματα των ηρώων που έπεσαν στις μάχες του 1940, εντάσσεται στο Πάρκο Ιστορίας του Καλπακίου, που εκτός από το Μαυσωλείο περιλαμβάνει την ανάδειξη των θέσεων μάχης (χαρακώματα, πολυβολεία, κρύπτες) και την επέκταση του υφιστάμενου Πολεμικού Μουσείου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ