Τελευταία Νέα

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 02:22
Τελευταία Ενημέρωση: 12 Οκτωβρίου 2022
Επικαιρότητα

ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ – Επανέρχονται οι εργολάβοι στην καθαριότητα των Νοσοκομείων;

Off

«Με τις ευχές της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας επιστρέφουν οι εργολαβίες καθαριότητας στα δημόσια νοσοκομεία» τονίζει η Μερόπη Τζούφη σε κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε προς τον Θάνο Πλεύρη, από κοινού με τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Όπως αναφέρουν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων αναθέτει σε ιδιωτικά εργολαβικά συνεργεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δαπάνη σε βάρος του Δημοσίου (6,5 εκατ. €), όπως και για το μέλλον των 180 συμβασιούχων που απασχολούνται αυτή τη στιγμή.

Τζούφη και Ξανθός αναφέρουν πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αντικαταστήσει τις εργολαβίες καθαριότητας στα νοσοκομεία με εργαζόμενους που προσλήφθηκαν με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Η συγκεκριμένη απόφαση είχε ως αποδεδειγμένη συνέπεια να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας, όπως και τα νοσοκομεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του ΠΓΝΙ, να εξοικονομήσουν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Πιο ειδικά για το Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων, η απομάκρυνση των εργολάβων από την καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη είχε ως αποτέλεσμα να εξοικονομούνται περίπου 520.000 € κάθε έτος. Μάλιστα, η εξοικονόμηση επετεύχθη παρά τις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν από την έναρξη λειτουργίας της 4ης Πτέρυγας, έκτασης περίπου 8.000 τμ.».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθυμίζουν ακόμα πως «ο υπουργός Υγείας, απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση τον προηγούμενο Μάρτιο, επιχείρησε να μετατοπίσει το βάρος της απόφασης για τις εργολαβίες στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Ανέφερε πως πρέπει να παρουσιάσουν οικονομοτεχνικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι το κόστος του εργολάβου είναι μικρότερο για το Δημόσιο, σε σχέση με τους εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως «σύμφωνα με την ιδεολογική προσέγγιση της ΝΔ, τα νοσοκομεία μπορούν να δίνουν υπηρεσίες και εκτός νοσοκομείου, με το δημόσιο να αγοράζει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα».

Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής Ιωαννίνων και ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει αν έγιναν πράγματι οι οικονομοτεχνικές μελέτες. Ποια είναι τα συμπεράσματα και ποιο το όφελος για το Δημόσιο στην περίπτωση που οι υπηρεσίες ανατεθούν σε εργολάβους και ιδιωτικά συμφέροντα;

Τέλος, ζητούν την εργασιακή εξασφάλιση των 180 συμβασιούχων στην καθαριότητα του ΠΓΝΙ και καλούν τον Θάνο Πλεύρη να απαντήσει αν θα ανανεώσει τις συμβάσεις ή θα προχωρήσει στην απόλυσή τους, αδιαφορώντας για τη συνεισφορά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ