Τελευταία Νέα

Ο απολογισμός της συμμετοχής και η αριστερά
Τα του Καίσαρος…
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Πλεονεκτήματα και αδυναμίες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων
15 αιτήσεις το ελάχιστο για να λειτουργήσει Παιδικός Σταθμός
«Στενεύει» η είσοδος τη νέα χρονιά στα πανεπιστήμια
Εκδηλώσεις για την επέτειο των Μαχών Γριμπόβου
Η Περιφερειακή Αρχή για την παραπομπή στο Πειθαρχικό
Ένα «εξάγιο» από την Καστρίτσα και ένα νόμισμα για τη Δωδώνη
ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ Συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ Άνοιξε η πλατφόρμα για ενίσχυση στους παραγωγούς Κλημεντίνης
Οδός Χαρ. Τρικούπη αναβαθμισμένη και φιλική στους πεζούς
Μία διεθνής ημέρα για τη «Δύναμη των Μουσείων»
Στη διεθνή έκθεση Freskon ο Δήμος Αρταίων
20 – 23 ΜΑΪΟΥ Χρώματα και μουσική με δράσεις της ομάδας Goodness Tour
Η εταιρεία ΒΙΚΟΣ Α.Ε ζητεί Μηχανικούς για τα τμήματα παραγωγής και συντήρησης στα Ιωάννινα
Τρίτη 17 Μαΐου 2022 06:16
Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτωβρίου 2015
Ήπειρος

Προβληματισμός και για τον κλιμακωτό ΦΠΑ

Off

Μία μεσοβέζικη λύση επέλεξε τελικά η κυβέρνηση για να απεμπλακεί από τον λαβύρινθο τον οποίο όμως η ίδια δημιούργησε με την επιμονή της να επιβάλει ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Η αδυναμία απόσυρσης του συγκεκριμένου μέτρου, παρότι αυτό είχε ανακοινωθεί προεκλογικά και υπήρχε και η σχετική δέσμευση, προκάλεσε αλυσιδωτούς κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση, που δεν κατάφερε να βρει ισοδύναμα μέτρα για να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ. Αντ’ αυτού προέκυψε η τελική, όπως φαίνεται επιλογή της επιβολής ΦΠΑ τριών ταχυτήτων, όπως ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.
Η τελική απόφαση της κυβέρνησης είναι ο μηδενικός ΦΠΑ σε 
νηπιαγωγεία, προνήπια και παιδικούς σταθμούς, ΦΠΑ 6% για ΙΕΚ, φροντιστήρια, σχολές χορού κλπ και ΦΠΑ 13% για ιδιωτικά σχολεία (δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο).
Δεν ξεκαθαρίστηκε ωστόσο ποια είναι τα ισοδύναμα μέτρα, που θα εφαρμοστούν, ώστε αυτή η κυβερνητική πρόταση να γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς. Με την επιλογή της εφαρμογής τριών ταχυτήτων ΦΠΑ, το ύψος των ισοδύναμων μέτρων που πρέπει να βρεθούν περιορίζεται στα περίπου 100 εκατ. ευρώ. Οι χθεσινές διαρροές έφεραν την κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας στα τυχερά παιχνίδια και των εισφορών από επιχειρηματίες – εργολάβους, για αυτοκινητόδρομους και γέφυρες με διόδια που έχουν κάνει απόσβεση.
Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου έγινε δεκτή με προβληματισμό από τους φορείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης και μάλιστα όχι για έναν, αλλά για πολλούς λόγους, που περιμένουν τουλάχιστον να διευκρινιστούν με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εσόδων και το σχέδιο νόμου που θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Τα ιδιωτικά σχολεία που κατατάσσονται πλέον στο συντελεστή ΦΠΑ 13% εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο δε θα διαταραχθεί η εκπαιδευτική λειτουργία τους στη μέση της χρονιάς και παράλληλα να περιοριστεί, εάν αυτό καταστεί δυνατό, η επιβάρυνση των οικογενειών.
Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση στα φροντιστήρια, όπου ο συντελεστής ΦΠΑ θα είναι στο 6%, ποσοστό που σύμφωνα με τον πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Φροντιστών Ιωαννίνων Στέφανο Γκόρλα, θα απορροφηθεί σχεδόν από όλα τα φροντιστήρια, ώστε να μην επιβαρύνουν τις οικογένειες. 
«Υπάρχουν ωστόσο ζητήματα που θα πρέπει να ξεκαθαριστούν και έχουν να κάνουν από το πότε θα ισχύσει αυτός ο ΦΠΑ. Από την ημέρα δημοσίευσης σε ΦΕΚ ή από τον Ιούλιο που κάναμε τη μεταβολή στο νέο καθεστώς; Εν μέσω της χρονιάς είναι δύσκολο να γίνουν αναπρογραμματισμοί στα δίδακτρα, επομένως, εκτιμώ, ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις θα απορροφήσουν το ΦΠΑ. Το θέμα όμως είναι, ότι η κυβέρνηση παρέβη και την ευρωπαϊκή Οδηγία, αλλά και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις», τόνισε ο κ. Γκόρλας.

 

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου