Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 11:56
Τελευταία Ενημέρωση: 13 Οκτωβρίου 2022
Πολιτισμός

«Άγιος Βασίλειος Αγοράς Άρτας: συντηρώντας ένα βυζαντινό μνημείο»

Off

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης, ένας θεσμός με στόχο τη γνωριμία του κοινού με την επιστήμη της συντήρησης, αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations – ECCO).

Εορτάστηκε για πρώτη φορά το 2018, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς με ποικίλες δράσεις σε μουσεία και μνημεία σε όλη την Ευρώπη.

Για φέτος η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης θα εορταστεί την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, ενώ εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και εντός του διαστήματος 10-15 Οκτωβρίου. Στην Ελλάδα τις δράσεις συντονίζουν η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων (ΔΣΑΝΜ), ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΣΑΕΤΤΕ) και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό με την εκπαιδευτική δράση «Άγιος Βασίλειος Αγοράς Άρτας: συντηρώντας ένα βυζαντινό μνημείο».

Ο Άγιος Βασίλειος Αγοράς είναι ένας από τους σημαντικότερους βυζαντινούς ναούς της Άρτας. Κτισμένος στον τύπο της μονόχωρης ξυλόστεγης βασιλικής, χρονολογείται στο 13ο αιώνα και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Εσωτερικά καλύπτεται από τοιχογραφίες, στις οποίες η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης.

Με αφορμή την ευτυχή συγκυρία να πραγματοποιείται εντός της πόλης ένα τέτοιο έργο, μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια της Άρτας θα επισκεφθούν το μνημείο σήμερα Παρασκευή και θα συνομιλήσουν με τους συντηρητές αρχαιοτήτων της Εφορείας, αφενός για να ενημερωθούν για τις μεθόδους συντήρησης των τοιχογραφιών ενός σημαντικού βυζαντινού μνημείου που συνδέεται με την τοπική ιστορία, αφετέρου για να γνωρίσουν το επάγγελμα του συντηρητή αρχαιοτήτων επί το έργο, σε πραγματικό χρόνο και συνθήκες.

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ