Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 11:36
Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτωβρίου 2015
Ήπειρος

Ενστάσεις με φόντο την απαισιοδοξία

Off

Με την διατύπωση πλήθους ενστάσεων και επισημάνσεων προς τους μελετητές, καθώς επίσης και με την άσκηση έντονης κριτικής προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, που έχει τη σχετική αρμοδιότητα, ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης για το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου. Αποδέκτες της κριτικής και των ενστάσεων έγιναν και οι εκπρόσωποι των αρμόδιων διευθύνσεων του ΥΠΕΚΑ, όσο και οι εκπρόσωποι των μελετητών, που φρόντισαν βέβαια νωρίτερα, 
κατά την παρουσίαση των προτάσεών τους, να επισημάνουν, ότι αυτές δεν αποτελούν ένα τελικό κείμενο, αλλά μία βάση για συζήτηση επί όλων των θεμάτων που θεωρούνται ή και είναι στην πραγματικότητα, ανοιχτά. 
Οι προτάσεις, αλλά και η κριτική που ασκήθηκε από τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των φορέων είχε και πολιτικά χαρακτηριστικά, χωρίς εμφανή κομματικό προσδιορισμό όμως, καθώς η Ήπειρος πληρώνει την ανακολουθία πολλών ετών από το αρμόδιο υπουργείο
που δεν προώθησε τις διαδικασίες στο χρόνο και με τον τρόπο που έπρεπε με αποτέλεσμα η Ήπειρος να πορευτεί ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, χωρίς τον αναθεωρημένο περιφερειακό σχεδιασμό.
Όπως τόνισε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Τατ. Καλογιάννη η Περιφέρεια Ηπείρου καλείται να διαβουλευτεί για το περιφερειακό πλαίσιο, ενώ έχουν ήδη εγκριθεί και υλοποιούνται τόσο το 1ο τριετές όσο και το 2ο πενταετές Επιχειρησιακό Σχέδιο της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου (ΠΕΠ) 2014-2020. 
«Είναι μία ακόμη απόδειξη της απαξίωσης του ρόλου της Αυτοδιοίκησης, της ακύρωσης κάθε έργου της και σχεδιασμού της και της ταπείνωσης των προοπτικών της στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της», ανέφερε αρχικά η κα Καλογιάννη.
Στο πολιτικό σκέλος της άσκησης κριτικής στάθηκε και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας λέγοντας πως το βασικό ερώτημα είναι εάν υπάρχει αυτή τη φορά η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του σχεδιασμού και των προβλέψεών του, εκφράζοντας την προσωπική του απαισιοδοξία.
Ανέφερε μάλιστα ότι αυτή προκύπτει από την εμπειρία των προηγούμενων ετών και τη στάση του κεντρικού κράτους απέναντι σε μείζονος σημασίας ζητήματα για τα Ιωάννινα, όπως το Ρυθμιστικό και το ΠΔ της λίμνης, που δε θεσμοθετήθηκαν ποτέ.
«Είναι απορίας άξιον πως αυτά τα δύο που είχαν φτάσει στο παρά πέντε δεν θεσμοθετήθηκαν, ενώ ήταν και είναι τόσο απαραίτητα για την πόλη των Ιωαννίνων και όχι μόνο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κριτική επί των προτάσεων
Στο περιφερειακό σχέδιο που βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των μελετητών λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι είναι κομβικής σημασίας για την αναπτυξιακή προοπτική της Ηπείρου, η ολοκλήρωση των έργων υποδομής, (οδικών αξόνων, επέκταση λιμένα Ηγουμενίτσας, βελτίωση αεροδρομίου Ιωαννίνων, άνοιγμα και άλλων πυλών προς την Αλβανία κ.λπ), ωστόσο σε μία σειρά έργων, όπως ο Ε65 ή η σιδηροδρομική σύνδεση δήλωσαν, ότι δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι, ότι μπορούν να υλοποιηθούν την επόμενη προγραμματική περίοδο και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνονται ως βασικές προϋποθέσεις στο περιφερειακό σχέδιο.
Η Τατ. Καλογιάννη τόνισε, ότι λόγω λαθών και παραλείψεων προτείνεται η επαναδιατύπωση αρκετών σημείων της μελέτης,  η διόρθωση, αλλά και η προσθήκη σημείων που κρίνονται ιδιαιτέρως σημαντικά για την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της περιφέρειας Ηπείρου.
Ενδεικτικά ανέφερε πως: παρότι η μελέτη έχει ημερομηνία Ιούνιο 2015, δεν λαμβάνει υπ’ όψη τον νέο νόμο 4269/2014 «Χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση – Βιώσιμη ανάπτυξη». Προκαλείται σύγχυση με τις πολλαπλές αναφορές στο κείμενο για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων, ενώ θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί διακριτό άρθρο με τις στρατηγικές κατευθύνσεις αυτού για τη χωρική ενότητα Αστική περιοχή Ιωαννίνων.
Το περιεχόμενο του άρθρου 7, που αφορά τις Χωρικές Ενότητες της Περιφέρειας Ηπείρου, δημιουργεί σύγχυση με την αποτύπωση πληθώρας  ζωνών και περιοχών, χωρίς να δίνει σαφή εικόνα, χαρακτήρα και κατεύθυνση στις ευρύτερες χωρικές ενότητες και πρέπει να επαναδιατυπωθεί και να επανεξεταστούν οι προτεινόμενες ενότητες.
Στο άρθρο 8 να προταθεί η χωροθέτηση του Εμπορευματικού Κέντρου Ηγουμενίτσας στη θέση Γκρίκα του Δήμου Σουλίου –εντός του ΒΙΟ.ΠΑ.Θεσπρωτίας- σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο Βιωσιμότητας που εκπόνησε ο Οργανισμός Λιμένα Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) ΑΕ.
Στο άρθρο 9 πρέπει να δίνεται ως γενική κατεύθυνση η σύνδεση της Περιφέρεια Ηπείρου με οποιονδήποτε αγωγό φυσικού αερίου και με οποιαδήποτε τεχνολογία, δεδομένου ότι η Περιφέρεια προωθεί την εφαρμογή της τεχνολογίας συστήματος αποκεντρωμένης χρήσης CNG – LNG. 
Στο ίδιο άρθρο, δεν γίνεται καμία αναφορά στην εφαρμογή των μέτρων του εγκεκριμένου Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου καθώς και στην εγκατάσταση Ηλεκτρικού Τραμ, σαν βιώσιμο μέσο μεταφοράς στα Ιωάννινα. 
Στο άρθρο 10 πρέπει να προστεθεί διακριτή παράγραφος σχετικά με την εξόρυξη υδρογονανθράκων, με γενική κατεύθυνση την εφαρμογή των χωροταξικών κατευθύνσεων της εθνικής πολιτικής για την αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών.

Οι δήμοι της Ηπείρου
Ο λόγος δόθηκε στη συνέχεια στους δημάρχους και τους εκπροσώπους των δήμων με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θ. Μπέγκα να τονίζει πως είναι μείζονος σημασίας για το δήμο Ιωαννιτών να συμπεριληφθεί η στρατηγική για τη θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού, στο υπό διαμόρφωση περιφερειακό σχέδιο.
Ο δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης κατέθεσε μία πληθώρα ενστάσεων επί των προτάσεων της μελέτης, τονίζοντας ότι όλες οι περιοχές της Ηπείρου θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ισόρροπα από τον μελετητή.
Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Λώλος εξέφρασε την έντονη αντίθεση του δήμου Ηγουμενίτσας και της τοπικής κοινωνίας στην πρόβλεψη για την εγκατάσταση μονάδων πετρελαιοειδών στο λιμάνι. «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να γίνει η Ηγουμενίτσα, η νέα Ελευσίνα».
Ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος μετέφερε τις ενστάσεις του δημ. συμβουλίου για την πρόβλεψη της επέκτασης της υφιστάμενης ΒΙΠΕ, αλλά και για την επέκταση του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΙ, προτείνοντας όπως να δημιουργηθεί η Τεχνόπολη στα όρια του δήμου Ζίτσας. Επίσης ζήτησε να ανακηρυχθούν τόσο η τάφρος της Λαψίστας, όσο και ο ποταμός Καλαμάς ως ευαίσθητος αποδέκτης, πρόταση με την οποία συνηγόρησε και η δήμαρχος Σουλίου κα Μπραϊμη που πήρε το λόγο αμέσως μετά. Τέλος, η αντιδήμαρχος Δωδώνης Μυρτώ Δημακοπούλου χαρακτήρισε επιτακτικό το ζήτημα της αναθεώρησης της Α’ Ζώνης προστασίας στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου