Τελευταία Νέα

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 12:22
Τελευταία Ενημέρωση: 01 Νοεμβρίου 2022
Επικαιρότητα

Πρωτοποριακή επέμβαση για την αφαίρεση όγκου

Off

Μία πρωτοποριακή επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο με χρήση 5-αμινολεβουλινικού οξέος (5-ALA) για την χειρουργική εξαίρεση κακοήθους όγκου εγκεφάλου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του νοσοκομείου, η χρήση του 5-αμινολεβουλινικού οξέος επιτρέπει τον φθορισμό και αναγνώριση του όγκου διεγχειρητικά με τη χρήση ειδικού τύπου μικροσκοπίου που διαθέτει η Νευροχειρουργική Κλινική. Έτσι μπορεί να γίνει αναγνώριση και πιο εκτεταμένη εξαίρεση του νεοπλασματικού ιστού, κάτι που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με υψηλής κακοήθειας γλοιώματα εγκεφάλου.

Επιπλέον, έγινε διεγχειρητική χρήση νευροπλοηγού, που διέθετε αλγόριθμο νέας τεχνολογίας για δεσμιδογραφία, κάτι που επιτρέπει την χαρτογράφηση σημαντικών οδών του εγκεφάλου και επομένως την επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής προσπέλασης, με σκοπό την αποφυγή  μόνιμου νευρολογικού ελλείμματος μετεγχειρητικά.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τους: κ. Σπυρίδωνα Βούλγαρη, Καθηγητή Νευροχειρουργικής, κ. Αλεξίου Γεώργιο, Επίκουρο Καθηγητή Νευροχειρουργικής, κ. Γεώργιο Καφρίτσα ειδικευόμενο ιατρό Νευροχειρουργικής,  και με την συμμετοχή της αναισθησιολόγου κα. Μαρίας Μπόλοση, Επιμελήτριας Α’, κ. Σουλιώτη Κυριάκο, ειδικευόμενο ιατρό Αναισθησιολογίας και κα. Αγγελάκη Παρασκευή νοσηλεύτρια αναισθησιολογικού τμήματος. Νοσηλεύτριες του χειρουργείου ήταν η κα Παναγιώτα Βασιλείου και η κα Νατάσα Τσιάνου

«Η σύγχρονη πανδημία δεν ανέκοψε τις προσπάθειες της Διοίκησης, του Ιατρικού και του Νοσηλευτικού Προσωπικού του ΠΓΝΙ για παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες έχουν αναγάγει το ΠΓΝΙ σε κέντρο αναφοράς για την αντιμετώπιση πολλών νοσημάτων,   και αποδεικνύουν ότι το Τριτοβάθμιο Δημόσιο Σύστημα Υγείας μπορεί να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της σύγχρονης Ιατρικής», αναφέρει η διοίκηση στην ανακοίνωσή της.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ