Τελευταία Νέα

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023 03:27
Τελευταία Ενημέρωση: 01 Νοεμβρίου 2022
Επικαιρότητα

Ευαισθητοποίηση στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού

Off

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο ως ο μήνας της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού και επίσης έχει χαρακτηριστεί ως ο «Ροζ μήνας».

Σε αυτόν το μήνα γίνονται διάφορες προσπάθειες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όχι μόνο των γυναικών αλλά όλου του πληθυσμού, για τον καρκίνο του μαστού, μαζί με την έγκαιρη ανίχνευση και τη σημασία των προληπτικών εξετάσεων. Το μήνυμα άλλωστε της εκδήλωσης που πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας στον Πολυχώρο «Δημ,. Χατζής», η εθελοντική ομάδα «Όλες Μαζί» βασίστηκε στο τρίπτυχο πρόληψη – ανίχνευση – θεραπεία.

Όπως αναφέρθηκε από τους ομιλητές στην εκδήλωση, μέχρι και οι μισοί καρκίνοι μπορούν να προληφθούν, και η πρόληψη είναι η πιο σημαντική θεραπεία για τις γυναίκες, ειδικά μετά την ηλικία των 40 ετών, καθώς υπολογίζεται, ότι σε παγκόσμια κλίμακα μία στις επτά γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού.

Στην εκδήλωση που συντόνισε η Νεκταρία Ζαγοριανάκου, ιατρός κυτταρολόγος, μίλησαν ακόμη η διατροφολόγος Μαίρη Ναβρόζογλου, για την αξία της ισορροπημένης διατροφής και της σωματικής άσκησης, η Κατερίνα Μπούκαλη, ιατρός ακτινολόγος για την ψηφιακή μαστογραφία, η ψυχολόγος Μαίρη Γκούβα για τη σχέση της πρόληψης με την ψυχολογία και η Ναταλία Μίγδου, ηθοποιός για τη συμβολή της τέχνης στην υγεία.

Ξεχωριστή και ιδιαίτερη ήταν η εισήγηση της νοσηλεύτριας Κλάρας Αγορή, για την προσωπική της εμπειρία.Η Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής Άννα Μπατιστάτου τέλος, συνόψισε το σύνολο των εισηγήσεων και τοποθετήσεων και χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο προδιαθεσικό παράγοντα κινδύνου την ίδια τη φύση της γυναίκας. Παρόλα αυτά, όπως είπε, η επιστήμη έχει αποδείξει, πόσο εξαιρετικά μεγάλη σημασία παίζουν στην πρόληψη του καρκίνου και οι συχνές εξετάσεις και δη οι ψηφιακές μαστογραφίες, αλλά και συνήθειες της καθημερινότητας, όπως το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ, η ισορροπημένη διατροφή και η σωματική άσκηση.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ