Επικαιρότητα

Σε ισχύ ο Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης

Off

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που προβλέπει τη δημιουργία Εθνικού Μηχανισµού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης, στον χερσαίο χώρο. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. «Παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ και το ΜέΡΑ25. Καταψήφισαν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.

Στη μνήμη του νεαρού αναρριχητή Θεοφάνη Ερμή Θεοχαρόπουλου, που βρήκε τραγικό θάνατο τον περασμένο Ιανουάριο στα Τζουμέρκα, ο Εθνικός Μηχανισμός θα φέρει το όνομα του.

Με «νομοτεχνική βελτίωση» στο νομοσχέδιο, δύο από τις έξι Βάσεις Ετοιμότητας του Μηχανισμού αλλάζουν. Η μια Βάση Ετοιμότητας και Επιφυλακής, αντί για το Ακτιο θα γίνει στα Γιάννενα και η δεύτερη Βάση αντί για τη Λάρισα θα γίνει στο Βόλο.

Συνεπώς για τις ανάγκες σχεδίασης και υλοποίησης του Eθνικού Σχεδίου Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΕΕΔ), συστήνονται, ως ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.), Βάσεις Ετοιμότητας/Επιφυλακής στην Ελευσίνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, το Ηράκλειο Κρήτης, τα Γιάννενα, την Ανδραβίδα. Στo πλαίσιο επικαιροποίησης του Εθνικού Σχεδίου Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης, θα είναι δυνατό να τροποποιείται και ο αριθμός των Βάσεων Ετοιμότητας και Επιφυλακής.

«Οι Βάσεις Ετοιμότητας και Επιφυλακής επελέγησαν, με κριτήρια επιχειρησιακά. Οι Βάσεις επελέγησαν σε σχέση με την επισκεψιμότητα των ορεινών όγκων, σε σχέση με τον πληθυσμό που υπάρχει, με τα ατυχήματα ανά περιοχή», είπε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς. Ο υφυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι «στήνεται ένας Μηχανισμός που θα κάνει πρωτογενή διακομιδή, από το σημείο του συμβάντος».

Ο πρωθυπουργός

Σε ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη για τον Μηχανισμό εναέριας έρευνας αναφέρεται:

«Από σήμερα, η Ελλάδα αποκτά πλαίσιο για την εναέρια έρευνα και διάσωση στα βουνά της, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αναπτυγμένο ορεινό τουρισμό. Έναν μηχανισμό, με 6 βάσεις ετοιμότητας, που θα κινητοποιείται αμέσως στην περίπτωση κάποιου ατυχήματος, σε κάθε σημείο της επικράτειας. Στόχος μας είναι ο μηχανισμός να λειτουργήσει εντός του 2023», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ