Επικαιρότητα

Επιτακτική ανάγκη η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τη λίμνη

Off

Συνάντηση με τον Πρόεδρο Ι. Τσίγκρο και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, είχε ο Σταύρος Καλογιάννης την Παρασκευή.

Αρχικά ο κ. Τσίγκρος αναφέρθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο και στα προγράμματα του ΕΣΠΑ ως σημαντικούς μοχλούς απασχόλησης για τον κλάδο των μηχανικών, στην επικείμενη υλοποίηση των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας για τις κατοικίες, καθώς και στο θέμα της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων, για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Στη συνέχεια, τα μέλη της Διοικούσας έθεσαν σειρά ζητημάτων που αφορούν σε έργα υποδομής στην Ήπειρο, καθώς και επιμέρους θέματα προστασίας περιβάλλοντος και πολεοδομικού σχεδιασμού, με τον Σταύρο Καλογιάννη να καταθέτει τις απόψεις του επί αυτών. Ειδικότερα, στα θέματα συζήτησης, κυριάρχησαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή:

– Η ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων μέσω των Τοπικών Χωροταξικών Σχεδίων (ΤΠΣ). Ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρθηκε στην πρότασή τους για εκπόνηση ΤΠΣ κατά προτεραιότητα στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων και σε Δήμους που αποτελούν ειδικές περιπτώσεις, όπως ο Δήμος Σουλίου, δεδομένων των οξυμένων πολεοδομικών και περιβαλλοντικών θεμάτων αυτών των Δήμων και του πολύ πιεστικού χρονοδιαγράμματος που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης, που χρηματοδοτεί τις σχετικές μελέτες.

– Η αξιοποίηση της έκτασης του Στρατοπέδου Βελισσαρίου στο σύνολό της, προς όφελος της πόλης και η δημιουργία Τεχνόπολης βάσει της ολοκληρωμένης πρότασης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων και των εγκεκριμένων Σχεδίων: του ΣΧΟΟΑΠ Μπιζανίου (2009) και του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου Ηπείρου (2018).

Ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε, επίσης, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εγκριθεί η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την Παμβώτιδα και να προχωρήσει η θεσμοθέτησή της με Προεδρικό Διάταγμα. Ακολούθησε συζήτηση για τις καθυστερήσεις σε μεγάλα έργα υποδομής στην Ήπειρο, όπως στο βόρειο τμήμα του Ε65, στους άξονες Ιωάννινα – Κακαβιά, Καλπάκι – Κόνιτσα και στη σύνδεση της Ιόνιας οδού με την Πρέβεζα. Τέλος, συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση των κατοικιών, μέσω των Προγραμμάτων «Εξοικονομώ» και «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω».

Στην Γκραμπάλα

Την Κυριακή, ο Σταύρος Καλογιάννης παρέστη στην εκδήλωση για τους πεσόντες στον Τύμβο Γκραμπάλας και κατέθεσε στεφάνι. Ακολούθως, επισκέφθηκε τα Κάτω Πεδινά, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων του Ζαγορίου και κατοίκους της περιοχής για θέματα που αφορούν τον τουρισμό, την υποδομή στο Ζαγόρι, καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούν οι υψηλές τιμές ενέργειας. Τέλος, επισκέφθηκε την έδρα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου στους Ασπραγγέλους, όπου ενημερώθηκε από τους εργαζομένους για θέματα που απασχολούν το Πάρκο, τις σχέσεις τους με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και για τις δράσεις του Πάρκου, που υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη μέσω των Προγραμμάτων Interreg – IPA (Ελλάδα – Αλβανία) και Life Arcprom, που αφορούν τον προσβάσιμο τουρισμό και την προστασία της βιοποικιλότητας του Πάρκου αντίστοιχα.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ