Επικαιρότητα

Ζητούν αναπροσαρμογή των ενοικίων λόγω της κρίσης

Off

Εν αναμονή της οριστικής απάντησης της Σχολικής Επιτροπής του  Δ. Ιωαννιτών τελεί το Σωματείο των ιδιοκτητών Σχολικών Κυλικείων Ιωαννίνων, στο αίτημα που έχει υποβάλλει για την αναπροσαρμογή της τιμής του μηνιαίου μισθώματος που καταβάλλουν τα μέλη του, λόγω της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με τις μεγάλες αυξήσεις στην προμήθεια των προϊόντων τους.

Οι τιμές των ειδών που πωλούνται από την άλλη στα σχολικά κυλικεία, έχουν μερικώς αναπροσαρμοστεί, στη βάση όμως της αύξησης του 10% στα προϊόντα διατίμησης όπως είναι το εμφιαλωμένο νερό, η τυρόπιτα ή το σάντουιτς, που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει το μέγεθος των αυξήσεων και των λειτουργικών τους εξόδων, όπως ανέφερε η Ασημούλα Θανασιά, πρόεδρος του τοπικού Σωματείου.

Η κα Θανασιά ανέφερε πως από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και τον φετινό Οκτώβριο έχουν βάλει λουκέτο περισσότερα από 10 σχολικά κυλικεία με τους ιδιοκτήτες τους, να αδυνατούν να ανταποκριθούν στα τεράστια λειτουργικά έξοδα και στις ανελαστικές δαπάνες.

Συνολικά σήμερα στα Ιωάννινα, λειτουργούν περίπου 60 σχολικά κυλικεία, με τις προοπτικές όμως διατήρησης της λειτουργίας τους, να είναι αρνητικές.

Η κα Θανασιά μιλώντας στο ITV έκανε γνωστό πως το Σωματείο ήδη από τον Αύγουστο ζήτησε αναπροσαρμογή στα ενοίκια από τον Δ. Ιωαννιτών ο οποίος αρχικά απέρριψε το αίτημα, όμως το Σωματείο επανήλθε. «Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι πως τα μέλη των Σχολικών Επιτροπών που έχουν γνώση της πραγματικότητας των σχολίων, ψηφίζουν θετικά στο αίτημά μας, σε αντίθεση με εκείνα τα μέλη που δεν έχουν κάποια σχέση με τα σχολεία, που δίνουν αρνητική ψήφο. Έχουμε ήδη επανέλθει με νέο αίτημα, ζητώντας από τον Δήμο να καθορίσει αυτός το ποσοστό της αναπροσαρμογής, γιατί αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε. Περάσαμε μία εφιαλτική χρονιά πέρυσι, με το μαθητικό πληθυσμό των σχολείων να προσέρχεται σε ποσοστό 50% παρόλα αυτά, χωρίς καμία βοήθεια τα καταφέραμε. Με την αύξηση όμως στις τιμές των προϊόντων, είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουμε γι’ αυτό και ζητάμε μία αναπροσαρμογή των ενοικίων από τον Δήμο. Ένα ποσό της τάξης των 10.000 ευρώ ετησίως για το σύνολο των σχολικών κυλικείων δεν είναι τεράστιο για τα οικονομικά του Δήμου, είναι όμως πολύ σημαντικό για εμάς», ανέφερε η κα Θανασιά.

Εναλλακτικές προτάσεις

Το Σωματείο έχει υποβάλλει επίσης εναλλακτικές προτάσεις στον Δήμο, ώστε να είναι εφικτή η αναπροσαρμογή των ενοικίων. «Εμείς λέμε, να γίνει η αναπροσαρμογή μόνο σε εκείνους που δεν οφείλουν προηγούμενα ενοίκια στον Δήμο και επίσης η αύξηση να μην αφορά εκείνους που πήραν φέτος τα κυλικεία, αλλά μόνον εκείνους που έχουν κλείσει ήδη δύο χρόνια λειτουργίας», πρόσθεσε.

Η κα Θανασιά τέλος απηύθυνε έκκληση στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών να ενισχύουν τη λειτουργία των σχολικών κυλικείων. «Είμαστε κι εμείς ένας κλάδος που υποφέρει και οι μαθητές και οι οικογένειές τους, που κι αυτές περνάνε δύσκολα, είναι το δικό μας στήριγμα. Αν δεν υπήρχε η υποστήριξη των καθηγητών και δασκάλων στα σχολεία, δε νομίζω πως θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε», κατέληξε.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου