Επικαιρότητα

Πρώτη παρουσίαση της πρότασης της Περιφέρειας Ηπείρου

Off

Την προσεχή εβδομάδα σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα, θα γίνει η πρώτη παρουσίαση της πρότασης της Περιφέρειας Ηπείρου για την ανέγερση του Πάρκου Υψηλής Έρευνας και Καινοτομίας, ωστόσο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο, δήλωσαν πως δε θα παραστούν στην εκδήλωση.

Ο λόγος, όπως εξήγησαν στη συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου είναι πως η περιφερειακή αρχή αγνόησε μέχρι σήμερα επιδεικτικά τις προτάσεις και εκκλήσεις τους, ώστε να συζητηθεί το θέμα και να παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες της πρότασης στο περιφ. συμβούλιο.

Από την άλλη, ο Αλ. Καχριμάνης υπεραμύνθηκε των ενεργειών της περιφερειακής αρχής μέχρι σήμερα και παρουσίασε τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του έργου, που μετά την πρόσφατη απόφαση ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 19 εκ. ευρώ, υποστήριξε, ότι βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από την υλοποίηση παρόμοιων προτάσεων σε άλλες πόλεις, όπως στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα.

Ως προς το σκέλος της χρηματοδότησης ο κ. Καχριμάνης ξεκαθάρισε και πάλι, ότι ένα ποσό της τάξης των 20 εκ. ευρώ, αν και εκτιμάται, ότι θα είναι μικρότερο, μετά την έκπτωση που αναμένεται να προκύψει, θα πρέπει να προέλθει από δανεισμό. Το 50% του δανεισμού αυτού θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και το άλλο 50% επίσης με δανεισμό από συστημική τράπεζα, το οποίο δάνειο θα αποπληρώνεται από τα έσοδα που θα υπάρχουν για την Περιφέρεια.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση που έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση σχετικά με την υλοποίηση της πρόσκλησης από το Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Όπως επισήμανε σε επιστολή του προς το Σώμα, ο περιφ. σύμβουλος κ. Τρομπούκης, η πρόσκληση, στην πράξη αφαιρεί το δικαίωμα συμμετοχής και υποβολής πρότασης στις περισσότερες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ και οι επικεφαλής των παρατάξεων υποστήριξαν, πως θα πρέπει να γίνει παρέμβαση στο υπουργείο. Ο Αλ. Καχριμάνης τόνισε, ότι η παρέμβαση θα γίνει στον υπουργό κ. Γεωργιάδη, πρόσθεσε όμως πως η Περιφέρεια Ηπείρου υλοποίησε και συνεχίζει να υλοποιεί το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, το e- επιχειρείν, χωρίς περιορισμούς, ακόμη και για τις ατομικές επιχειρήσεις. Υπάρχει όπως είπε, ένα διαθέσιμο ποσό 4 εκ. ευρώ που μπορεί να αξιοποιηθεί από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις της περιοχής, να υποβάλλουν σχετικές προτάσεις.

Η λειψυδρία ευθύνεται

για τον Λούρο

Ο Αλ. Καχριμάνης ακόμη, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Ζάψα αναφέρθηκε και στην περιβαλλοντική και οικολογική καταστροφή σε επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας στον Λούρο, όπως όμως και στο ποτάμι, με χιλιάδες τόνους ψαριών να έχουν καταστραφεί. Ο κ. Καχριμάνης απέρριψε την καταγγελία του Δ. Δωδώνης, ότι για την κατάσταση αυτή ευθύνεται η Περιφέρεια που εκτελεί έργα διευθέτησης της κοίτης του ποταμού και επέρριψε την ευθύνη για ό,τι έχει ήδη δημιουργηθεί, στη λειψυδρία. Υποστήριξε, ότι πραγματοποιήθηκε ήδη αυτοψία των αρμόδιων υπηρεσιών, ενώ πρόσθεσε, ότι εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, θα δοθούν και αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητών

Τέλος, στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση, πραγματοποίησαν παρέμβαση και εκπρόσωποι του Φοιτητικού Συλλόγου του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημ. Εκπαίδευσης του πανεπ. Ιωαννίνων, που περιέγραψαν μία δραματική κατάσταση στη φοιτητική μέριμνα και ειδικότερα ως προς το ότι μετά την οριστικοποίηση των δικαιούχων στις Φοιτητικές Εστίες ένας αριθμός 500 φοιτητών, που είχαν υποβάλλει αίτηση, δεν έχουν τη δυνατότητα της φοίτησης, αφού δεν έχουν στέγη και ούτε την οικονομική δυνατότητα για να την αποκτήσουν.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ