Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 09:48
Τελευταία Ενημέρωση: 15 Νοεμβρίου 2022
Αποχρώσεις

Πρέπει να «τρέξουν» τα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Off

Το μπαράζ ανακοινώσεων για ένταξη έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης, με την έλευση του αν. υπουργού Θ. Σκυλακάκη, δεν ξεκαθάρισε και πλήρως το τοπίο των έργων συνολικά που απαιτεί και έχει ανάγκη η Ήπειρος. Ήταν βέβαιη καλύτερη αυτή η υπουργική επίσκεψη από άλλες που δεν φέρνουν καμία είδηση, ενώ υπάρχουν και υπουργοί που σπάνια περνάνε τη γέφυρα του Ρίου προς τα πάνω.

Η είδηση για μία ακόμα υπογραφή στην ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα, είναι μεν θετική, αλλά δεν αναμενόταν και κάτι άλλο. Ο Δήμος έπρεπε να είναι έτοιμος να ορίσει χρόνος για την έναρξη της δημοπράτησης. Θα κλείσει τετραετία που συζητάμε για το Πάρκο.

Όσο για το άλλο Πάρκο, της Τεχνολογίας, μπορούμε να πιστέψουμε τον Περιφερειάρχη που έδειξε ικανοποιημένος για λύσεις που διαφαίνονται ως προς το 50% των ιδιωτικών πόρων, αλλά δεσμεύσεις δεν ανακοινώθηκαν. Κι εδώ πρόκειται για έργο που «ωριμάζει» πια πάνω από δύο χρόνια και έπρεπε η κυβέρνηση να είναι πολύ πιο έτοιμη.

Οι δρόμοι τώρα, βρήκαν χρηματοδότηση κι ας ελπίσουμε να μάθουμε και τις επόμενες ημέρες και την πλήρη λίστα όσων θα ενταχθούν. Και λέμε ημέρες γιατί επίσης το έργο της «οδικής ασφάλειας» είναι από τα πρώτα που μπήκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε προεκλογική περίοδο για να μάθουμε και ποιους δρόμους αφορά.

Σε γενικές γραμμές το Ταμείο Ανάκαμψης μοιάζει να πηγαίνει πολύ αργά σε επίπεδο τουλάχιστον ολοκλήρωσης του προγραμματισμού του και ανακοινώσεων. Ειδικά για το περιφερειακό σκέλος, μοιάζει να είμαστε πολύ μακριά ακόμα από τον «χάρτη» που έπρεπε να είχαμε ήδη πάνω στο τραπέζι.

Και καθυστερεί η όλη διαδικασία προόδου του Ταμείου Ανάκαμψης, γιατί ήδη διαφαίνεται ότι θα χρειαστεί και νέο ευρωπαϊκό Ταμείο πάνω στα χνάρια του ώστε να αντιμετωπίσουν τα κράτη της ΕΕ τις επιπτώσεις από την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο.

Απαιτείται άλλος βηματισμός πλέον στον αναπτυξιακό σχεδιασμό.

 

Η Photometria είναι μία καμπή για τον πολιτισμό των Ιωαννίνων

Την Κυριακή επισκεφτήκαμε τον νέο χώρο του φεστιβάλ Photometria (21ης Φεβρουαρίου 184) και μείναμε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Πρόκειται για ένα μείζον πολιτιστικό γεγονός για την πόλη κι ας μην φαίνεται. Γιατί δείχνει ότι η Φωτομετρία θέλει και κάνει σοβαρά βήματα και προσπαθεί συνέχεια να πατάει γερά στα πόδια της. Της εύχομαι από τα 14 φεστιβάλ να φτάσει τα 50. Και βλέπουμε μετά…

Γιατί είναι σημαντική η διοργάνωση του φεστιβάλ Photometria; Γιατί είναι πρωτότυπη, συνεπής και έχει όραμα. Μοιάζουν λίγο γενικόλογα όλα αυτά, γιατί πολλοί τα επικαλούνται. Οι λέξεις είναι κλισέ. Με τη διαφορά όμως ότι το γιαννιώτικο φεστιβάλ τα υλοποιεί κιόλας. Κι αυτό είναι το μεγάλο μυστικό: Η πράξη, η υλοποίηση.

Πέρυσι και φέτος, μέσα στην πανδημία, το φεστιβάλ της πόλης ήταν πολύ δυνατό, ήταν άρτιο οργανωτικά και έστειλε πολύ ηχηρά μηνύματα στο πολιτιστικό σκηνικό όλης της χώρας. Δεν υπάρχει άνθρωπος που ασχολείται με τη φωτογραφία στη χώρα μας που να μην ξέρει το φεστιβάλ των Ιωαννίνων. Κι έξω από τη χώρα το ξέρουν.

Αναρωτιέμαι ποιος άλλος θεσμός της πόλης έχει πετύχει κάτι ανάλογο σε βάθος 15ετίας.

Κατά συνέπεια προτείνω να βρεθούν τρόποι να ενισχυθεί αυτό το φεστιβάλ και να γίνει μία από τις διεθνείς ταυτότητες των Ιωαννίνων.

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου