Ήπειρος

Καταφεύγουν στα Ειρηνοδικεία

Off

Καταφύγιο για χιλιάδες Ηπειρώτες αποτελούν τα Ειρηνοδικεία και ο νόμος για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, τις ρυθμίσεις του οποίου προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ολοένα και περισσότεροι πολίτες, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. 
Η νομοθεσία όμως για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά άλλαξε εκ νέου με το Νόμο 4336/15 και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας με τη συνεργασία του Δικηγορικού Συλλόγου Πρέβεζας πραγματοποίησαν ενημερωτική εκδήλωση στα Ιωάννινα, με στόχο την ενημέρωση των συναδέλφων για τις νέες διατάξεις, τις αλλαγές που προβλέπει ο νέος Νόμος και τα κριτήρια που προβλέπει πλέον για την υπαγωγή κάθε πολίτη.
Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζουν τα αριθμητικά στοιχεία από τα Ειρηνοδικεία Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας στα οποία έχουν προσφύγει χιλιάδες δανειολήπτες, αιτούμενοι τη ρύθμιση των χρεών τους. Η προσφυγή αυτή θα μπορούσε σύμφωνα με την πρόεδρο του ΔΣ Ιωαννίνων κα Γιογλή να παρουσιάζει μικρότερη ζήτηση, εάν οι τράπεζες συμφωνούσαν με τους δανειολήπτες σε κάποιον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Όμως αυτό δε γίνεται στην πράξη και το αποτέλεσμα είναι μόνο στο Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων να έχουν κατατεθεί συνολικά 1739 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών. Από αυτές έχουν εκδικαστεί οι 488, εκ των οποίων οι 62 απορρίφθηκαν. Εκκρεμούν 1251 αιτήσεις για ρύθμιση των χρεών, ενώ στην Ηγουμενίτσα όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας Κων. Σιντόρης έχουν υποβληθεί το 2014 250 αιτήσεις, εκ των οποίων εκδικάστηκαν και έγιναν όλες αποδεκτές, οι 185 ενώ το 2015 υποβλήθηκαν 209 αιτήσεις εκ των οποίων έχουν εκδικαστεί οι 85, με μόλις τρεις από αυτές να απορρίπτονται.
«Αν θυμηθούμε πριν από πέντε χρόνια, όταν άρχισε η εφαρμογή του Νόμου, είχαμε σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσον οι πολίτες θα απευθυνθούν στα Ειρηνοδικεία για να ζητήσουν την υπαγωγή τους σε αυτές τις διατάξεις, από τον φόβο ίσως, ότι θα ενταχθούν σε κάποια μαύρη λίστα. Στην πράξη όμως αποδείχθηκε, ότι ο κόσμος στράφηκε στις αιτήσεις λόγω της μεγάλης ανάγκης που έχει», τόνισε ο κ. Σιντόρης.
Την αναλυτική ενημέρωση για τις διατάξεις της νέας νομοθεσίας έκανε ο Ιάκωβος Βενιέρης, δικηγόρος, Λέκτορας Νομικής Σχολής Αθηνών.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ