Πολιτισμός

ΒΙΒΛΙΟ – Για το «Καλοκαίρι στη λίμνη» της Σούζαν Γουίγκς

Off

Η εφημερίδα το «Θέμα», αλλά κι άλλες εφημερίδες έχουν προσαρτήσει στις κυριακάτικες εκδόσεις, βιβλία.

Με τα περιοδικά και την εφημερίδα ο μαγικός κόσμος του βιβλίου γίνεται προσιτός στο κοινό.

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου αναφέρθηκαν στο βιβλίο

της βραβευμένης με Rita και με άλλα βραβεία Αμερικανίδας συγγραφέως Σούζαν Γουίγκς «Το καλοκαίρι στη λίμνη» (βιβλίο του 2009, και πάντα επίκαιρο).

Μέσα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε με επιδημίες, πολέμους, οικονομικά κραχ, ευτυχώς υπάρχουν τέτοια βιβλία που παρουσιάζουν ευχάριστες καταστάσεις με ονειρεμένες ιστορίες, να απομακρύνουν τα σκοτάδια των ημερών μας. Αυτό το βιβλίο διαλύει τις ομιχλώδεις μέρες μας, φέρνοντας ήλιους χαρούμενους που θυμίζουν ότι θα υπάρξουν καλύτερες μέρες για την ανθρωπότητα.

Αναφέρεται σε μια εποχή χωρίς προβλήματα που οι πολλοί άνθρωποι είχαν ευδαιμονία και η ζωή έμοιαζε να υπόσχεται ευχάριστα χρόνια. Με τα τοπία που δεν μυρίζουν πόλεμο και αρρώστιες, μάσκες και νοσοκομεία, με ανθρώπους ευχάριστους χωρίς βαριές και κακές σκέψεις.

«Η ζέστη συνεχίστηκε αμείωτη, αστράφτοντας σαν υδράργυρος στους δρόμους και μετατρέποντας τα λιβάδια και τα χωράφια σε χρυσαφένιες θάλασσες”, γράφει η Γουίγκς (κεφάλαιο 28).

Τα ωραία τοπία που ο σύγχρονος άνθρωπος τείνει να μετατρέψει σε κόλαση με τις φωτιές τους πολέμους, τα πυρηνικά όπλα, αλλά και οι ωραίες περιγραφές της συγγραφέως, μας υπενθυμίζουν ότι στο χέρι μας είναι να ζήσουμε καλύτερα και να αφήσουμε καλύτερες μέρες για τις ερχόμενες γενεές. Να αναλογιστούμε ότι ο πόλεμος είναι καταστροφή, ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είναι υπερασπιστές της ειρήνης και του περιβάλλοντος, της ανθρωπιάς και των καλών αισθημάτων.

Η Ολίβια και ο Κόνορ συναντιούνται στην 50η επέτειο γάμου των παππούδων τους σε μια ειδυλλιακή γαλάζια λίμνη, με καταρράκτες και καταπράσινα τοπία. Καταλήγουν να αρραβωνιαστούν προς γάμο. Το βιβλίο έχει χάπυ εντ μέσα από ευχάριστες καταστάσεις, τομές σε χαρακτήρες, σε καλούς ανθρώπους, μιλά για συναισθήματα, αισθήματα με χάρη, με δυνατή πέννα, αλλά και με άνετη γραφή. Μέσα από μια ευχάριστη ζωή και με γλαφυρό γράψιμο, το βιβλίο αυτό κάνει τους ανθρώπους να ονειρεύονται.

Αλλά, επίσης η ταλαντούχα συγγραφέας καταφέρνει να ξεκουράζει τον αναγνώστη των δύσκολων ημερών μας, με ανάλαφρες, αλλά και ζωντανές περιγραφές της φύσης των χαρακτήρων, μιας όμορφης καθημερινότητας  διδάσκοντας ότι η ζωή μπορεί να είναι όμορφη και ευχάριστη.  Οι σοφοί της αρχαίας Ελλάδας δίδασκαν την ευδαιμονία και την ευτυχία ως σκοπό του ανθρώπου. Αυτό το βιβλίο διαδραματίζει όμορφες ημέρες με καλούς ανθρώπους και αποτελεί μια όαση για τους κουρασμένους καιρούς μας. Μπράβο στις εφημερίδες μας που κάνουν προσφορές αλλά και συγχαρητήρια στην εξοχή Αμερικανίδα συγγραφέα Σούζαν Γουίγκς για τα αξιόλογα βιβλία της.

Γράφει η Δρ. Αμαλία Δημοσθένους Κόκκινου

Διδάκτωρ Μουσικολογίας

του Πανεπιστημίου της Λυών Γαλλίας

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου