Τελευταία Νέα

Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 07:19
Τελευταία Ενημέρωση: 03 Νοεμβρίου 2015
Ήπειρος

Με κίνητρα η αποπληρωμή των τελών σύνδεσης

Off

Μέχρι το τέλος του έτους έχουν την ευκαιρία να ρυθμίσουν την αποπληρωμή των τελών σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης, 2500 περίπου ιδιοκτήτες σπιτιών και καταστημάτων, που δεν έχουν συνδεθεί είτε χωρίς δική τους ευθύνη είτε – δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις – με απόλυτα δική τους ευθύνη και μάλιστα απολύτως συνειδητά.
Η ΔΕΥΑΙ αφού ακολούθησε διαφορετική διαδικασία από την προηγούμενη, που είχε ως αποτέλεσμα η ρύθμιση να καταστεί ανεφάρμοστη μετά την απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καθώς δεν είχε… θυροκολληθεί σε εκκλησίες, στο δημαρχείο και σε άλλους δημόσιους χώρους(!), ανακοίνωσε χθες την οριστική ρύθμιση, που παρέχει σημαντικά κίνητρα, εκπτώσεις και διευκολύνσεις μέσω δόσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Στόχος είναι όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Μ. Χρυσοστόμου, να επισπευστούν οι διαδικασίες σύνδεσης των ακινήτων με το δίκτυο αποχέτευσης, καθώς και να προκύψουν έσοδα για τα ταμεία της επιχείρησης, σε μία δύσκολη περίοδο για τα οικονομικά της.
«Σε εποχές πολύ δύσκολες για όλους μας, το όφελος θα είναι διπλό: αφενός για τους συμπολίτες μας που μπορούνε με σημαντικές εκπτώσεις και διευκολύνσεις να προχωρήσουνε στις συνδέσεις των ακινήτων τους με το δίκτυο αποχέτευσης και αφετέρου για τη ΔΕΥΑΙ που έχει ανάγκη το ρευστό που θα εισρεύσει στο ταμείο της», τόνισε ο κ. Χρυσοστόμου.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς και τις εκτιμήσεις της ΔΕΥΑΙ ο αριθμός αυτών που δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο αποχέτευσης της ΔΕΥΑ είναι 1500 σπίτια στον Κατσικά, 310 στην Ανατολή, 300 σε Νέα Ζωή και παραλίμνιο μέτωπο, στις οδούς Παπανδρέου και 8ης Μεραρχίας.
 Άγνωστος ωστόσο παραμένει ο αριθμός εκείνων που είτε έχουν συνδεθεί παρανόμως στο δίκτυο, χωρίς να έχουν πληρώσει τα τέλη σύνδεσης, όπως και εκείνων που έχουν συνδεθεί επίσης παρανόμως με τα δίκτυα των ομβρίων. Πρόκειται για τις περιπτώσεις εκείνων που είχαν εντοπιστεί από την προηγούμενη δεκαετία, όμως καμία από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν έδειξε την απαιτούμενη πυγμή για να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη, αφού οι έλεγχοι μόνο εξαγγέλλοντο και ποτέ δεν υλοποιούντο…
Ο κ. Χρυσοστόμου επανέλαβε χθες, ότι η ΔΕΥΑΙ θα ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους για τον εντοπισμό όσων δεν έχουν πληρώσει τα τέλη σύνδεσης μετά την ολοκλήρωση της προθεσμίας…

Τι προβλέπει η απόφαση
Για το τέλος σύνδεσης στις νέες συνδέσεις, με βάση τις αποφάσεις περί κινήτρων, προβλέπονται μέχρι τα τέλη του 2015 τα εξής: 
Έκπτωση της τάξης του 20% σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες ακινήτων,  ανταποκρίνονται άμεσα στην πρόσκληση σύνδεσης και υποβάλλουν πλήρη φάκελο εντός χρονικού διαστήματος το πολύ τριών (3) μηνών, από την ημερομηνία αποστολής της πρόσκλησης. 
-Αν δεν ανταποκριθούν εντός τριμήνου, τότε δεν θα λάβουν την έκπτωση. 
-Επίσης δεν θα λάβουν την έκπτωση σε περίπτωση που κατατεθεί μεν πλήρης φάκελος, αλλά κατά την ημερομηνία πού ορίσθηκε η πρώτη πληρωμή, μερική η ολική, αυτή δεν πραγματοποιηθεί και σε περίπτωση πού κατατεθεί πλήρης φάκελος, επιλεγεί η εξόφληση σε ισόποσες δόσεις, και αυτές δεν πραγματοποιούνται στις ημερομηνίες πού θα καθορισθούν. Στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, το τελικό κόστος σύνδεσης, θα επαναπροσδιορίζεται.
Μία ακόμη επιπλέον έκπτωση της τάξης του 20% θα λάβουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, σε περίπτωση που επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή που προκύπτει για το ακίνητο τους.  
-Σε περίπτωση που επιλέξουν να εξοφλήσουν το ήμισυ του ποσού εφάπαξ και το υπόλοιπο σε ισόποσες δόσεις, τότε θα λάβουν έκπτωση της τάξης του 10%.
-Αν επιλέξουν να εξοφλήσουν ολόκληρο το ποσό μόνο με ισόποσες δόσεις, τότε δεν θα λάβουν την επιπλέον έκπτωση.
Ο χρόνος εξόφλησης των δόσεων, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των 12 μηνών. 
Για τις εκκρεμούσες συνδέσεις, που έχει αποσταλεί πρόσκληση και δεν έχουν ανταποκριθεί μέχρι σήμερα, προκειμένου να ισχύσουν τα κίνητρα, ορίζεται ως τελευταία ημερομηνία υποβολής του πλήρους φακέλου, όχι αργότερα από δύο (2) μήνες από την έγκριση της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Ημερομηνία έγκρισης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η 2 Νοεμβρίου 2015.
Για τις εκκρεμούσες συνδέσεις, που έχει υποβληθεί πλήρης φάκελος, αλλά δεν έχει πληρωθεί ακόμη το τέλος σύνδεσης, ισχύουν τα κίνητρα στο σύνολό τους.
Για τις εκκρεμούσες συνδέσεις, που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και έχει πληρωθεί τμήμα των δόσεων, δύναται να εξοφληθεί το υπόλοιπο της οφειλής με εφάπαξ καταβολή, με έκπτωση 20%, αρκεί να το πράξουν το αργότερο μέσα σε ένα (1) μήνα από την έγκριση της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Δηλαδή μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου 2015.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου