Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 06:46
Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοεμβρίου 2022
Επικαιρότητα

Στήριγμα για 175 γυναίκες και παιδιά

Off

Για τη λειτουργία της δομής του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας μίλησε ο Πρόεδρος του «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» Δημήτρης Πάνου στην συνεδρίαση της «Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» της Βουλής την Τετάρτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου.

Σε δέκα χρόνια λειτουργίας στη δομή φιλοξενήθηκαν συνολικά 175 άτομα από τα οποία 78 είναι  γυναίκες και 97 παιδιά.

Ο κ. Πάνου αναφέρθηκε αναλυτικά στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους που λειτουργεί από το 2013 και είναι ο πρώτος ξενώνας που άνοιξε από το Δίκτυο στο οποίο ανήκει με εποπτεύουσα αρχή την Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Η δομή μας είναι η μοναδική στην ¨Ήπειρο και κάνοντας έναν απολογισμό στα δέκα χρόνια λειτουργίας της δομής φιλοξενήθηκαν συνολικά 175 άτομα από τα οποία 78 είναι   γυναίκες και 97 παιδιά.

Έχει δυναμικότητα 20 κλινών και φιλοξενεί γυναίκες που είναι θύματα βίας, πρόσφυγες, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές, Ρομά (γυναίκες πολλαπλών διακρίσεων και κοινωνικών ανισοτήτων) και τα παιδιά τους», ανέφερε.

Οι παροχές της δομής περιλαμβάνουν την ασφάλεια, σίτιση, αξιοπρεπή διαμονή, κοινωνική υποστήριξη, ψυχολογική υποστήριξη, εργασιακή και νομική συμβουλευτική.

Η εισαγωγή στην δομή γίνεται μετά  από αίτημα των φορέων παραπομπής, εισήγηση προς την Ομάδα Διοίκησης Έργου του «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» και ιατρικές εξετάσεις των ενδιαφερομένων.

Η στελέχωση της δομής περιλαμβάνει ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, διοικητικό, παιδοψυχολόγο, βοηθητικό προσωπικό και φύλακες και πραγματικά προσφέρουν όλοι τους πολύτιμες υπηρεσίες.

Ο Πρόεδρος του «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» τόνισε ότι οι ανάγκες της κοινωνίας είναι αυξημένες και κατέθεσε προτάσεις για την βελτιστοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, όπως η μονιμοποίηση των εργαζομένων στους Ξενώνες αφού πλέον οι ανάγκες για τις υπηρεσίες τους συνεχίζουν και υφίσταται, αλλά και για την επιστροφή των φιλοξενούμενων γυναικών στην κοινωνία, θα μπορούσε να υπάρχει η δυνατότητα μοριοδότησης αυτών για την συμμετοχή τους σε προκηρύξεις εργασίας του Δημοσίου αλλά και να δοθούν κίνητρα σε εργοδότες του Ιδιωτικού τομέα για την πρόσληψή τους.

Επίσης, ο «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» του Δήμου Ιωαννιτών συμμετείχε στην εκδήλωση του 2ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ Ιωαννίνων την Τρίτη για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών και για την λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους.

Ο «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» συμμετείχε επίσης, την Τετάρτη, στην εκδήλωση της «Ένωσης Γυναικών Ελλάδος (Ε.Γ.Ε) – Παράρτημα Ιωαννίνων» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου έξω από το Δημαρχείο θα μοιραστεί ενημερωτικό υλικό για την λειτουργία του «Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους».

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ