Ήπειρος

Ήπειρος… καθαρή από πρόστιμα

Off

Από… κοντά θα πρέπει να έχουν οι περιφερειάρχες της χώρας και όχι μόνον, τον αναπλ. υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη, για μία σειρά ζητημάτων, αφού οι εκπλήξεις όπως αποδεικνύεται παραμονεύουν σχεδόν σε κάθε θέμα. 
Μία τέτοια έκπληξη της τελευταίας στιγμής ήταν και το νομοσχέδιο για τους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς Διαχείρισης Απορριμμάτων στο οποίο παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσιρώνη προ ημερών από τα Ιωάννινα, συμπεριλήφθησαν διατάξεις και προβλέψεις που απειλούσαν να τινάξουν στον αέρα τη διαδικασία. Βασικότερη εξ’ αυτών η πρόβλεψη της σύμφωνης γνώμης των Γενικών Γραμματέων δύο υπουργείων, μέσω ΚΥΑ. Η πρόβλεψη αυτή τελικά μετά την παρέμβαση της ΕΝΠΕ απαλείφτηκε και προβλέπεται απλώς η γνώμη τους. Αυτό σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη μετριάζει αφενός το πρόβλημα και αφετέρου ενισχύει τον ρόλο του περιφερειακού συμβουλίου.
«Θεωρούσαμε ότι ήταν μια πράξη εχθρική και κατά όσων αγωνίζονται για τον τόπο. Με τη νέα πρόταση νόμου εμείς θα συζητήσουμε. Δεν κρύβουμε το γεγονός πως αν χρειαστούν και μεγαλύτερες ποσότητες (σ.σ. για τη λειτουργία της μονάδας ΑΣΑ), συζητάμε με την Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας, για να έχουμε πάντα το βέλτιστο οικονομικό αποτέλεσμα για τους κατοίκους της Ηπείρου», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, που χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς για τη στάση υπηρεσιακών παραγόντων των συναρμόδιων υπουργείων.
Παράλληλα επισήμανε, ότι η περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι η μοναδική στην Ελλάδα, στην οποία δεν έχει επιβληθεί πρόστιμο για τη λειτουργία ανεξέλεγκτών ενεργών χωματερών. 
«Από την πλευρά της περιφέρειας Ηπείρου γίνεται ένας συνεχής αγώνας για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα όσον αφορά τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Σε αυτό τον αγώνα έχουμε μαζί μας και όλους τους δήμους της Ηπείρου, ενώ με το νομικό καθεστώς που υπήρχε την προηγούμενη τετραετία αγωνιστήκαμε και πετύχαμε το καλύτερο αποτέλεσμα από πλευράς οικονομικής διαχείρισης σε όλη την Ελλάδα. Το σίγουρο είναι ότι σε αυτή την πορεία είδαμε πολλές ιδεοληψίες και πολλούς ανθρώπους οι οποίοι τελικά αγανάκτησαν τη διοίκηση των Περιφερειών της Ελλάδας. Στα τελευταία νομοσχέδια που ψηφίζει η Κυβέρνηση, εντάχθηκε και η τροποποίηση του άρθρου για την έγκριση του ΠΕΣΔΑ και του νόμου 4042/2012.  Μας ανέφεραν ότι αυτές οι αλλαγές ήταν απαιτήσεις της Ε.Ε. και γενικά της τρόικας. Τελικά απεδείχθη ότι δεν ήταν έτσι τα πράγματα και τελευταία έγιναν κάποιες αλλαγές που μετριάζουν το πρόβλημα, αλλά αδικούν κατάφορα την Ήπειρο η οποία έφτασε στο τέρμα και έπρεπε ήδη να εκτελεί το έργο. Η 1/1/2016 είναι κοντά, οπότε και θα αρχίσουν τα πρόστιμα για τις ανακυκλώσεις. Και η Ήπειρος είναι η μόνη Περιφέρεια της χώρας που δεν έχει ούτε ένα ευρώ πρόστιμο για ανεξέλεγκτες χωματερές».

Έκκληση για τους βοσκότοπους 
Σε ένα επίσης σημαντικό θέμα για την αναπτυξιακή προοπτική όχι μόνο της Ηπείρου αλλά ολόκληρης της χώρας, ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στην επικίνδυνη καθυστέρηση στην προώθηση του νομοσχεδίου για τη διαχείριση των βοσκήσιμων γαιών. Όπως τόνισε ο κ. Καχριμάνης εάν μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου δεν έχει υπογραφεί το νομοσχέδιο, θα τεθεί σοβαρός κίνδυνος για τη συνέχιση των επιδοτήσεων από την Ε.Ε αποδίδοντας την ευθύνη στις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ.
 Γνωστοποίησε μάλιστα, ότι απηύθυνε έκκληση προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να παρέμβει προς τα συναρμόδια υπουργεία, ενώ ως λύση για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών πρότεινε την ανάθεση της αρμοδιότητας των δασών και των δασικών εκτάσεων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 
Ο περιφερειάρχης, ανέφερε ότι παρέδωσε τις θέσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα στον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Ι. Τσιρώνη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Γιάννενα, ο οποίος δεν έδειξε να διαφωνεί. 
 «Το κακό είναι όμως, ότι δεν υπογράφηκε το νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια και ούτε έχει περάσει από τη Βουλή. Δυστυχώς άλλος τρόπος δεν υπάρχει και για μένα πρέπει τα δάση και οι δασικές εκτάσεις να διοικούνται από ένα υπουργείο και αυτό θεωρώ ότι είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Έτσι θα σταματήσουμε  να περιμένουμε την έκδοση ΚΥΑ από δύο υπουργεία. Πολλές φορές δεν είναι μόνο οι υπουργοί που πρέπει να παίξουν το ρόλο, αλλά και οι υπηρεσίες που δυστυχώς έχουν φέρει την κατάσταση στο απροχώρητο», ανέφερε αρχικά για να προσθέσει στη συνέχεια πως «οι ευρωπαίοι είναι αγανακτισμένοι και τα πρόστιμα που θα επιβληθούν θα είναι τέτοια και δεν ξέρω αν θα μπορέσει να λειτουργήσει το ελληνικό κράτος. 
Πήραν παρατάσεις, ξαναπήραν παρατάσεις υποσχόμενοι ότι το πρόγραμμα θα είναι συμβατό με ο, τι λένε οι Ευρωπαίοι, όπως έκαναν η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία. Εμείς εδώ από ιδεοληψίες και από ανθρώπους που δεν ξέρουν τι τους γίνεται έχουμε φτάσει τα αυτονόητα να τα θεωρούμε δύσκολα. Εμείς ως περιφερειάρχες θα διαχωρίσουμε τη θέση μας. Έκανα την τελευταία έκκληση προς τον Πρωθυπουργό να δει ότι το θέμα είναι εθνικό και να δώσει λύση, βάζοντας τον κάθε υπουργό και το κάθε υπουργείο στη θέση του. Δεν μπορεί να παίζεται η τύχη της πατρίδας μας από ανθρώπους οι οποίοι δεν ξέρουν τι τους γίνεται», κατέληξε. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου