Ήπειρος

Ταξίδι στο χρόνο με πυξίδα την ποίηση

Off

Η «Απόκρυφη Ιστορία του Κ. Καβάφη», η έκθεση που παρουσιάστηκε στη Βιέννη, την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και την Αθήνα άνοιξε και επίσημα τις πύλες της, την Πέμπτη το απόγευμα για το κοινό των Ιωαννίνων. 
Η έκθεση που επικεντρώνεται στην διαδρομή του επισκέπτη στο χρόνο, με πυξίδα τα ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή περιλαμβάνει πλήθος τεκμηρίων του Καβάφη, καθώς επίσης και δεκάδες αντίγραφα των νομισμάτων, με τις όψεις ιστορικών προσωπικοτήτων, στις οποίες αναφέρθηκε στα ποιήματά του. 
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης παρουσία πλήθους πολιτών, αλλά και εκπροσώπων των αρχών και φορέων της πόλης. Θερμές ευχαριστίες προς όλους όσοι στήριξαν την προσπάθεια αυτή και κυρίως την πρόταση να φιλοξενηθεί η έκθεση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιτς Καλέ απηύθυνε ο καθηγητής Στέφανος Γερουλάνος, επιμελητής της έκθεσης, που μετά τους χαιρετισμούς, έκανε μία λεπτομερή παρουσίαση της έκθεσης και των αντικειμένων που περιέχει. 
«Σκοπός της έκθεσης είναι να γνωρίσει ο επισκέπτης μέσω των νομισμάτων που εκτίθενται, το πλάτος, αλλά και το βάθος των ιστορικών γνώσεων του ποιητή και να νοιώσει την ευαισθησία του να έχει δει απεικονισμένο το πρόσωπο του ατόμου, πριν το διαιωνίσει με το ποίημά του», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Γερουλάνος.
Νωρίτερα, χαιρετισμό στην έκθεση απηύθυναν κατά σειρά ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Καψάλης, η Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Αικατερίνη Λιάμπη, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης και ο Έφορος Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κ. Σουέρεφ. 
Η έκθεση συνοδεύεται από 34 πάνελ στα οποία παρουσιάζονται η βιογραφία του ποιητή, ιστορικά ποιήματα με τυπωμένο αντιπροσωπευτικό νόμισμα που αντιστοιχεί στο ποίημα, χειρόγραφα ποιήματα με το αντίστοιχο νόμισμα. Επίσης, η έκθεση πλαισιώνεται με έργα των καλλιτεχνών: Αλεξάνδρας Αθανασιάδη, Σοφοκλή Αντωνιάδη (Σόφος), Ασπασίας Παπαδοπεράκη και Παναγιώτη Τέτση. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου και παρουσιάζεται στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων στο Ιτς Καλέ (Κάστρο Ιωαννίνων), από Τρίτη έως Κυριακή (10:00 -15:00).

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ