Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 11:15
Τελευταία Ενημέρωση: 01 Δεκεμβρίου 2022
Επικαιρότητα

Προχωράνε οι μελέτες για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Off

Προχωράνε οι μελέτες για τα 300 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων Δήμων της χώρας ανάμεσα στους οποίους και των Ιωαννίνων.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, από τα Γιάννενα όπου συμμετείχε σε ημερίδα του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ για την ενέργεια, τόνισε ότι η ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου έργου έχει τεράστια σημασία.

Το πρόγραμμα πολεοδομικού σχεδιασμού έχει ξεκινήσει και στόχος είναι σε χρόνο ρεκόρ να καλυφθεί τουλάχιστον το 75% των περιοχών της χώρας. Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια εντάσσονται σε αυτό το πρόγραμμα που χαρακτηρίστηκε από τον κ. Στασινό «τεράστια ευκαιρία».

Όπως ανέφερε  κάθε δέκα χρόνια στο παρελθόν, γινόντουσαν 30 τέτοια σχέδια, δηλαδή, με τους προηγούμενους χρόνους, η Πολιτεία ήθελε 100 χρόνια για να φέρει σε πέρας το έργο.

Όπως σημειώθηκε: Το ΤΕΕ έχει ως στόχο να ολοκληρώσει τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια σε τέσσερα χρόνια, το πολύ.  Ήδη δημοπρατήθηκαν 113 τέτοια σχέδια και αναμένουν τους προσωρινούς αναδόχους σε  100 από αυτά αφού το  Ταμείο Ανάκαμψης -από όπου και η χρηματοδότηση-  επιβάλει γρήγορους ρυθμούς.

Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια έχουν τεράστια σημασία και αναρωτιόμαστε γιατί χρειάστηκε τόσος καιρός για να προχωρήσουν. Μέσα από τα σχέδια αυτά είναι δυνατόν να αλλάξει ο σχεδιασμός, να επεκταθούν οικισμοί, να αλλάξουν χρήσεις γης ενώ είναι πιθανόν αξίες των ακινήτων να αναβαθμιστούν. Παράλληλα θα γίνουν έργα υποδομή όπως φωτισμός, διάνοιξη δρόμων αλλά και η αποκομιδή απορριμμάτων και θα καθοριστούν κοινόχρηστοι χώροι.

Ξεκάθαρος ήταν και για τις προστατευόμενες περιοχές λέγοντας ότι, «Οι προστατευόμενες περιοχές δεν επηρεάζονται, παραμένουν ως έχουν».

Τέλος, ερωτηθείς για τα ενεργειακά είπε ότι είναι σε εξέλιξη τα προγράμματα «Εξοικονομώ», τονίζοντας ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια, επομένως θα υπάρχουν διαδοχικές ευκαιρίες πολλοί να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που δίνονται, ενώ ακολουθούν τα προγράμματα «Εξοικονομώ για νέους» και «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις».

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ