Επικαιρότητα

Ακόμη πιο ισχυρό το αποτύπωμα στην Ήπειρο

Off

Ακόμη πιο ισχυρό θέλει να είναι το αποτύπωμα και η παρουσία της σε επίπεδο Ηπείρου για το 2023 και τα επόμενα χρόνια, η Τράπεζα Πειραιώς, μία από τις συστημικές τράπεζες της χώρας, η διοίκηση της οποίας βρέθηκε σύσσωμη τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή πραγματοποιώντας συναντήσεις και επαφές με φορείς της επιχειρηματικότητας και της αγοράς, όπως και της αυτοδιοίκησης.

Το αποτύπωμα της Πειραιώς στην Ήπειρο είναι έτσι κι αλλιώς ισχυρό, όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στο ITV, ο Γενικός Διευθυντής της Πειραιώς Θοδωρής Τζούρος, κάτι που αποδεικνύεται από το ύψος των χρηματοδοτήσεων που ξεπερνούν τα 500 εκ. αλλά και από τον αριθμό των 500 και πλέον επιχειρήσεων – πελατών της σε διάφορος τομείς της οικονομίας.

Η πρόσφατη επίσης ανακοίνωση της συνεργασίας με την γιαννιώτικη εταιρεία Natech, για τη δημιουργία της πρώτης ψηφιακής τράπεζας στην Ελλάδα, αποτελεί, όπως είπε ο κ. Τζούρος, μία ακόμη επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος για την Ήπειρο.

Η Τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί ένα φιλόδοξο σχέδιο ενίσχυσης της ψηφιακής τραπεζικής, αναγνωρίζοντας από την άλλη, ότι κάθε αλλαγή τέτοιου χαρακτήρα, καλείται να ξεπεράσει επιμέρους εμπόδια, όπως η νοοτροπία της κοινωνίας.

«Χρειάζεται χρόνος για να υλοποιηθούν αυτές οι πρωτοβουλίες στο βαθμό που θέλουμε και να υπάρξει αντίστοιχα και η αποδοχή της κοινωνίας, όμως πάντα η κοινωνία μαθαίνει και προσαρμόζεται σταδιακά. Παρόλα αυτά, η Πειραιώς εξακολουθεί και σήμερα να έχει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στη χώρα, μέσα από το οποίο θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους πελάτες της, που για διάφορους λόγους δυσκολεύονται να ακολουθήσουν την ψηφιακή μετάβαση», ανέφερε ο κ. Τζούρος.

Έτος προκλήσεων το 2023

Το αμέσως επόμενο διάστημα σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, αναμένεται να ανακοινωθεί το πλαίσιο των παρεμβάσεων και διευκολύνσεων των δανειοληπτών που πλήττονται από τη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, σε συνδυασμό με τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και τις αυξήσεις στα είδη ευρείας κατανάλωσης, που επηρεάζουν ακόμη περισσότερο τους ευάλωτους. Ο κ. Τζούρος τόνισε, ότι το 2023 είναι μία χρονιά μεγάλων προκλήσεων για την ελληνική οικονομία και για τις τράπεζες, που απέδειξε όμως τα προηγούμενα χρόνια με τον τρόπο διαχείρισης των «κόκκινων δανείων», ότι έχει και τη δυνατότητα και τη γνώση να παρέμβει με τον τρόπο που χρειάζεται για να μην επιστρέψουμε στην ίδια κατάσταση.

«Είμαστε πλέον σε θέση να αντιληφθούμε ποιοι αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των δανείων τους και να προτείνουμε λύσεις. Συζητάμε με το υπ. Οικονομικών για ελαφρύνσεις σε ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας, που έχουν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, όπως όμως και στο επιχειρηματικό σκέλος. Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι πως οι τράπεζες ούτε θέλουν, ούτε σκοπεύουν να οδηγηθούμε σε ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων», ανέφερε.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Απαντώντας στο ερώτημα για το αν μπορεί μία οικονομία να είναι ισχυρή και με προοπτικές χωρίς ισχυρό τραπεζικό σύστημα, η απάντηση του κ. Τζούρου ήταν ξεκάθαρη. «Δε νοείται ισχυρή ανάπτυξη, χωρίς ισχυρό τραπεζικό σύστημα και ισχυρή χρηματοδότηση από αυτό. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα δώσει καθαρή πιστωτική επέκταση στη χώρα ύψους 10 δις. Η αυξημένη χρηματοδότηση άμεσα ή έμμεσα καταλήγει στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά και οδηγεί στην αύξηση του ΑΕΠ. Το τραπεζικό σύστημα στη χώρα είναι ισχυρό και με τα «κόκκινα» δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό στους ισολογισμούς τους, έχουν μοναδικό στρατηγικό στόχο τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Σε συνδυασμό με τις χρηματοδοτήσει μέσω του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το 2023 και την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε ο κ. Τζούρος.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου