Ήπειρος

Η ασφυξία φέρνει απεργία

Off

Για μία από τις μαζικότερες σε συμμετοχή, αλλά και συμβολισμούς, απεργιακή κινητοποίηση των τελευταίων ετών, ετοιμάζεται το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα μεθαύριο Πέμπτη 12 Νοεμβρίου με το σύνολο σχεδόν του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να έχει προκηρύξει τη συμμετοχή του στην 24ωρη πανελλαδική απεργία.
Την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει το θρίλερ της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, με τα αποτελέσματα πάντως αυτής, να αναμένονται όχι και με… μεγάλη αισιοδοξία, ο ιδιωτικός τομέας και η δημόσια διοίκηση ασφυκτιούν σε ένα πλαίσιο μέτρων που οδηγούν ξανά την οικονομία, σε βαθύτερη ύφεση και με ελάχιστες αναπτυξιακές προοπτικές.
Για ένα κάλεσμα απέναντι στις αντεργατικές πολιτικές της λιτότητας και της εξαθλίωσης έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Ν. Φασούλης, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση που αθέτησε, όπως είπε, τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, συνεχίζοντας με την ίδια φιλοσοφία τις πολιτικές τιμωρητικής λιτότητας, φτώχειας και εξαθλίωσης.
Τα λουκέτα στις ΜΜΕ, η αύξηση της ανεργίας σε πρωτοφανή ποσοστά και η διατήρησή τους σε αυτά επί μία πενταετία, η κατακρήμνιση μισθών και συντάξεων, το καθεστώς των ατομικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και το ενδεχόμενο αλλαγών στους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία έχουν συνθέσει ένα εκρηκτικό μείγμα σύμφωνα με τον κ. Φασούλη, που τόνισε, ότι όλο αυτό το σκηνικό θα πρέπει να ανατραπεί.
«Την ίδια ώρα τα σχέδια της παραγωγικής ανασυγκρότησης παραμένουν ενεργά και μόνο στη σφαίρα της φαντασίας της κυβερνητικής πλειοψηφίας», τόνισε ο κ. Φασούλης.

Πρόσχημα οι αυξήσεις 
στη δημόσια διοίκηση
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρ. Γρίβας έκανε μία σύντομη αναδρομή στις επιπτώσεις της κρίσης στη δημόσια διοίκηση και στα αποτελέσματα των αγώνων των εργαζομένων την ίδια περίοδο.
«Σε αυτές τις νέες συνθήκες των ακραίων εκβιασμών και της τρομοκράτησης των δανειστών, δυστυχώς και της αποδοχής από την κυβέρνηση του ρόλου του διαχειριστή των αδιεξόδων, το μόνο που μένει στους εργαζόμενους είναι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν τις ανατροπές των μνημονιακών πολιτικών», τόνισε αρχικά ο κ. Γρίβας.
Ο πρόεδρος του ΝΤ Ιωαννίνων τη ΑΔΕΔΥ ρωτήθηκε και για τις κυβερνητικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών περί επικείμενης αύξησης των μισθών στη δημόσια διοίκηση για να τονίσει πως αφενός δεν πρόκειται για αυξήσεις, αλλά για αποκατάσταση των «παγωμένων» μισθολογικών ωριμάνσεων της τελευταίας πενταετίας και αφετέρου για μία συζήτηση που έρχεται ως αφορμή αντιπαράθεσης της δημόσιας διοίκησης με τον ιδιωτικό τομέα.

Ποιοι άλλοι απεργούν
 και διαδηλώνουν
Με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων καλεί τα μέλη του στη συγκέντρωση της Πέμπτης στο Εργατικό Κέντρο, στη συμμετοχή όλων στην πορεία και στο κλείσιμο των καταστημάτων μέχρι το τέλος της πορείας.
«Εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας και για τους πληττόμενους συναδέλφους μας, για όσους έχουν κλείσει και είναι άνεργοι και ανασφάλιστοι ενώ ταυτόχρονα προβάλλουμε προς κάθε υπεύθυνο την δυσαρέσκειά μας για τα προβλήματα «λερναίας ύδρας» που αντιμετωπίζουμε στη δύσκολη καθημερινότητά μας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Στην απεργία της Πέμπτης και στη συγκέντρωση και πορεία που θα ξεκινήσει από το Εργατικό Κέντρο καλεί τα μέλη της και η ΟΕΒΕ Ιωαννίνων, που κάνει λόγο για την ανάγκη μαζικού και συντονισμένου αγώνα.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος
Στην απεργία της 12ης Νοεμβρίου συμμετέχει και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων, εκφράζοντας την κατηγορηματική του αντίθεση στην κατάργηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους ασφαλισμένους μετά την 1-1-93, που μειώνει τα έσοδα του ταμείου τους, και ακόμη στα δυσβάστακτα φορολογικά μέτρα και την παντελή απουσία της Πολιτείας από την οδοντιατρική περίθαλψη. «Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η προσπάθεια του κράτους να παρέχει οδοντιατρική περίθαλψη μόνο μέσα από τον ΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ και συγκεκριμένα να «θεραπεύσει» με λιγότερους από 900 οδοντιάτρους, 9 εκατομμύρια ασφαλισμένους», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου