Τελευταία Νέα

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 09:26
Τελευταία Ενημέρωση: 09 Δεκεμβρίου 2022
Επικαιρότητα

Βάση ανάπτυξης με πλάνο έργων για το 2023

Off

Τη βάση για βιώσιμη ανάπτυξη στην Ήπειρο δημιουργεί ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου του 2023, ο οποίος ψηφίστηκε την Παρασκευή κατά πλειοψηφία στο περιφερειακό συμβούλιο. Αυτή είναι η εκτίμηση της περιφερειακής αρχής για τον προϋπολογισμό που φτάνει στο ύψος των 241.433.672,15 ευρώ.

«Οι  παρεμβάσεις της Περιφέρειας είναι πολυεπίπεδες και σε πολλές περιπτώσεις έχουν αναληφθεί και υποχρεώσεις άλλων φορέων προκειμένου να εκτελεστούν έργα μεγάλης εμβέλειας που αλλάζουν την τύχη ολόκληρων περιοχών, που δημιουργούν και επαυξάνουν τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης  Κων. Σιαράβας, κατά την Ειδική Συνεδρίαση, ως Εισηγητής της περιφερειακής Αρχής,  σημειώνοντας ότι έχει συνταχθεί «με γνώμονα και οδηγό πρώτα και πάνω απ΄ όλα τον ρεαλισμό, την ειλικρίνεια και την ακρίβεια των οικονομικών μεγεθών, με έσοδα και δαπάνες που δεν υποκρύπτουν και απέχουν από οποιαδήποτε σκοπιμότητα, ούτε προβλέψεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, λαμβάνοντας υπόψη ότι διανύουμε μια χρονική περίοδο μετά από την κρίση της πανδημίας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης εξήγησε ακόμη ότι η σύνταξή του διέπεται από συγκεκριμένο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο.  «Τα αριθμητικά στοιχεία του προϋπολογισμού δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Ο προϋπολογισμός αποτελεί το βασικό ‘εργαλείο’ του έργου της Περιφέρειας. Αποτελεί όμως ταυτόχρονα ένα τεχνοκρατικό εργαλείο δουλειάς και λειτουργίας των Οικονομικών μας Υπηρεσιών. Δεν αποτελεί το μοναδικό, γιατί υπάρχουν οι χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι όμως ο «θεμέλιος λίθος» για όλα τα έργα και τις δράσεις της Περιφέρειας που γίνονται από κάθε πηγή χρηματοδότησης. Σήμερα τίποτε δεν είναι δεδομένο και χρειάζεται μεγάλος αγώνας, αφενός να ετοιμαστούν ώριμες μελέτες και αφετέρου να διασφαλιστούν οι πόροι είτε από το Π.Δ.Ε., είτε από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα», πρόσθεσε σε άλλο σημείο της εισήγησής του.

Ακολούθησε ευρεία συζήτηση, τοποθετήσεις περιφερειακών συμβούλων, και απαντήσεις του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη σε ερωτήματα που τέθηκαν.

Τα στοιχεία

Για το οικονομικό έτος 2023 τα μεγέθη του προϋπολογισμού είναι:

Έσοδα Οικονομικού έτους 2023: 206.365.932,23

Ταμειακό Υπόλοιπο: 35.067.739,92

Σύνολο εσόδων: 241.433.672,15

Σύνολο εξόδων : 241.433.672,15.

Έργα και δράσεις

Ο κ Σιαράβας έκανε αναφορά και σε συγκεκριμένες δράσεις και έργα, μεταξύ άλλων:

«Βελτιώσαμε και συνεχίζουμε δυναμικά τη βελτίωση του οδικού δικτύου της Ηπείρου, κατασκευάζοντας σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Άρτα, Πρέβεζα κυκλικούς κόμβους οδικής ασφάλειας.

 • Νέα τμήματα σύγχρονων δρόμων είτε ολοκληρώθηκαν, είτε πρόκειται να παραδοθούν στους επόμενους μήνες. Ολοκληρώνεται εντός του νέου χρόνου η είσοδος της Ηγουμενίτσας και ξεκίνησαν οι εργασίες για την παράκαμψη της Αρχαίας Νικόπολης και η κατασκευή σύγχρονης εισόδου για την πόλη της Πρέβεζας. Ολοκληρώνεται η οδός Νιάρχου, η οποία έχει τη μεγαλύτερη κυκλοφορία σε όλη την Ήπειρο. Αρχίζει η κατασκευή της παράκαμψης Φιλιππιάδας.
 • Ολοκληρώνεται το έργο σύνδεση της Ιόνιας οδού από τον κόμβο Τερόβου μέχρι Πηγάδια και ετοιμάζεται η κατασκευή του επόμενου τμήματος προς τα Τζουμέρκα, δηλαδή Πηγάδια – γέφυρα Πλάκας.
 • Νέα οδικά έργα ύψους περίπου 58 εκ. ευρώ εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης, τα 34 για βελτίωση επικίνδυνων σημείων και τα 24 για νέα έργα όπως η συνέχιση του δρόμου από Ιόνια προς Πράμαντα και η κατασκευή κόμβων στο Εθνικό οδικό Δίκτυο Πρέβεζας και Ιωαννίνων.
 • Δύο πολύ μεγάλα οδικά έργα στο 2023, παίρνουν το δρόμο τους με τη συμβολή της Περιφέρειας. Δημοπρατείται το τμήμα Γιάννενα- Κακαβιά, ενώ για τη   σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα,  η Περιφέρεια ανέλαβε την ωρίμανση της μελέτης.
 • Αποκαθιστούμε σε χρόνο ρεκόρ τις ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου αποτελούν σημείο αναφοράς σε πανελλαδικό επίπεδο. Έχουν αντιμετωπιστεί τεράστια προβλήματα και σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας έχουν αποτρέψει καταστάσεις όπως αυτές που βίωσαν άλλες περιοχές της χώρας. Ένας μεγάλος αριθμός έργων αντιπλημμυρικής προστασίας εκτελείται στην Άρτα, έχουν δρομολογηθεί έργα στο ρέμα Τούση, στον Ξηροπόταμο Ηγουμενίτσας κ.α.
 • Στο περιβάλλον η Περιφέρεια έκανε τεράστια βήματα. Το 2023, τα παράλια της Ηπείρου αναβαθμίζονται στο σύνολό τους με την ολοκλήρωση των αποχετευτικών δικτύων, ενώ συνεχίζονται και άλλα ανάλογα έργα όπως το αποχετευτικό της Κόνιτσας. Κατασκευάζεται η Μονάδα Κομποστοποίησης της Άρτας,
 • Η επιχειρηματικότητα γνωρίζει από πρώτο χέρι τη συμπαράσταση της Περιφέρειας και ένα επιπλέον βήμα είναι η σύνδεση της Εγνατίας Οδού με το ΒΙΟΠΑ Θεσπρωτίας και τις δράσεις που έχουν αναληφθεί για την αξιοποίησή του.
 • Η Περιφέρεια στήριξε και θα στηρίξει και τη νέα χρονιά τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους μας. Με έργα βελτίωσης της καθημερινότητας, αλλά και με έργα μακροπρόθεσμης απόδοσης και οικονομικής ανακούφισης όπως είναι ο εκσυγχρονισμός και η ενεργειακή αναβάθμιση των ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ. Βρισκόμαστε δίπλα στους ιχθυοκαλλιεργητές της Θεσπρωτίας και στον δίκαιο αγώνα τους να μην λειτουργήσει η μονάδα Ασφαλτικών στην περιοχή τους.
 • Στον τουρισμό έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα: Μέσω των συνεχών εκθέσεων έχουμε πετύχει σημαντική αύξηση επισκεπτών. Αναβαθμίζονται οι ιαματικοί πόροι της Ηπείρου με τα έργα σε Αμάραντο, Καβάσιλα, Πρέβεζα.
 • Στον πολιτισμό συνεχίζεται η «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», που αποτελεί το πλέον επιτυχημένο εγχείρημα σε όλη την Ελλάδα και τη βάση για τα προγράμματα των νέων Ολοκληρωμένων Χωρικών Ενοτήτων. Συνεχίστηκαν οι αναστηλώσεις ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων και έχουν προγραμματιστεί  νέες για τον επόμενο χρόνο.
 • Η Περιφέρεια Ηπείρου συνεχίζει να στηρίζει τις δομές υγείας και ιδίως τα Νοσοκομεία. Αναμένεται η ολοκλήρωση των διαγωνισμών για την προμήθεια εξοπλισμού, αλλά και η ολοκλήρωση των εργασιών στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.
 • Στο θέμα της καταπολέμησης της ανεργίας συμμετέχουμε με διάφορες δράσεις και στο πρόγραμμα ανέργων 55-67 ετών, το 2022 προσλάβαμε 45 ανέργους συμπολίτες μας και για το 2023 θα αξιολογήσουμε τις ανάγκες της Περιφέρειας και θα προχωρήσουμε σε νέο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων.
 • Άφησα τελευταίο το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας, το οποίο θα προσθέσει τεράστια οφέλη στην τοπική οικονομία και στην απασχόληση, συνδέοντας το Πανεπιστήμιο με την παραγωγική διαδικασία. Έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια και δημοπρατείται το νέο χρόνο το συγκεκριμένο έργο».

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ