Τελευταία Νέα

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 10:10
Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκεμβρίου 2022
Επικαιρότητα

Αυξημένα αιτήματα για δράσεις δέχεται η «Σχεδία»

Off

Για αυξημένα αιτήματα για την υλοποίηση δράσεων, από τη σχολική όσο και από την ευρύτερη κοινότητα, που δέχεται το τελευταίο διάστημα κάνει λόγο το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας N. Ιωαννίνων «Σχεδία», σύμφωνα με ανακοίνωσή του την Τρίτη.

Η κρίση της Covid-19 και ο μακροχρόνιος εγκλεισμός «φαίνεται ότι πυροδότησαν πολυεπίπεδα προβλήματα σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, επιβαρύνοντας τους δείκτες ψυχοκοινωνικής υγείας σε παιδιά και ενήλικες», όπως επισημαίνεται και «ως συνέπεια, δημοσίου χαρακτήρα δομές, όπως η «Σχεδία», γίνονται αποδέκτες αιτημάτων, που αφορούν στην προσωπική ανάπτυξη, την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των ατόμων, της πρόληψης και της διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων στο σχολείο και την οικογένεια».

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρεται, τα αιτήματα που απευθύνθηκαν στο Κέντρο Πρόληψης από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα, αφορούν:

-Ατομική Συμβουλευτική εφήβων, νέων και οικογένειας, με στόχο την έγκαιρη στήριξη, τη διαχείριση των δυσκολιών και την παραπομπή σε δομές ψυχικής υγείας, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

-Εκπαιδεύσεις εκπαιδευτικών, που αφορούν στη διαχείριση της τάξης, τη διαχείριση «δύσκολων» καταστάσεων στο σχολείο, αλλά και την ενίσχυση του ρόλου τους και της ψυχικής τους ανθεκτικότητας.

-Υλοποίηση προγραμμάτων Κοινωνικοσυναισθηματικής Μάθησης σε μαθητές για την πρόληψη των εξαρτήσεων, της βίας και της θυματοποίησης, καθώς και της ανάπτυξης υγιών σχέσεων στο σχολείο, αλλά και στη ζωή τους γενικότερα.

-Βιωματικά Εργαστήρια και βραχείες παρεμβάσεις έγκυρης ενημέρωσης των μαθητών για θέματα όπως είναι οι εξαρτήσεις, οι διαφυλικές και διαπροσωπικές σχέσεις, η ενδοσχολική βία κ.λπ.

-Υποστήριξη σχολικών μονάδων στη διαχείριση «κρίσεων» μετά από ανάλογο αίτημα και σε συνεργασία με τους Συμβούλους Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

-Ομάδες γονέων μακράς διάρκειας ή και ομιλίες για τον ρόλο των γονιών και των εκπαιδευτικών στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, με τρόπο που να ενισχύει τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και την ψυχοκοινωνική του υγεία.

-Εκδηλώσεις στην ευρύτερη κοινότητα σχετικά την πρόληψη των εξαρτήσεων, της έμφυλης βίας, των κινδύνων του διαδικτύου και της προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.

-Συνεργασία με δομές και υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών, της Περιφέρειας Ηπείρου για συνδιοργάνωση εκδηλώσεων, παρεμβάσεων και δράσεων πρόληψης, ενημέρωσης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.

-Συνεργασία και συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με τη Νευρολογική κλινική και τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του Π.Γ.Ν.Ι., που απευθύνονται στο υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό του Νοσοκομείου, με στόχο την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των εργαζομένων.

-Δράσεις σε Αθλητικούς Συλλόγους, που απευθύνονται σε αθλητές, γονείς και προπονητές, με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση σε θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη δόμηση της προσωπικότητας των παιδιών που ασχολούνται ενεργά και συστηματικά με τον αθλητισμό.

-Πρακτική άσκηση φοιτητών του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στους χώρους του Κέντρου Πρόληψης και στις δράσεις της δομής. Όλες οι υπηρεσίες της δομής παρέχονται δωρεάν στην κοινότητα, με απόλυτη εχεμύθεια και σεβασμό στην προσωπικότητα των ατόμων, που απευθύνονται στο Κέντρο Πρόληψης.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ