Τελευταία Νέα

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 10:03
Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκεμβρίου 2022
Αποχρώσεις

Μείναμε από το όραμα να αλλάξει η πόλη

Off

Υπάρχουν έργα στην πόλη που έχουν αλλάξει τη φυσιογνωμία της και τη λειτουργία της. Από τον Βιολογικό Καθαρισμό και την αποχέτευση ως το υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ, τη διαμόρφωση της παραλίμνιας οδού ή τη δημιουργία του Πνευματικού Κέντρου. Προφανώς μπορούν να προστεθούν κι άλλα. Και σίγουρα τα έργα αυτά έχουν και υπογραφή αφού ταυτίζονται με δημάρχους ή δημαρχιακές θητείες, για όσα τουλάχιστον αφορούν αμιγώς τον δήμο.

Στην εποχή μας, η διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης έργων έχει αλλάξει και προϋποθέτει περισσότερο τεχνοκρατικό χαρακτήρα, ενώ στα έργα πρέπει να περιλαμβάνονται και οι υπηρεσίες όπως με τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Επιβάλλεται επίσης η συνεργασία τοπικών, κεντρικών και ευρωπαϊκών αρχών, οπότε δεν είναι εύκολο και να αποδοθούν σε κάποιον ατομικά ως έργο του. Δεν είναι άλλωστε αυτό το ζητούμενο.

Το ζητούμενο για τον Δήμο Ιωαννιτών είναι να διατυπώσει ένα σχέδιο το οποίο να φέρνει μία μείζονα αλλαγή στην πόλη και να της δίνει νέο χαρακτήρα. Θα μπορούσε να είναι η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου με Πάρκο Πυρσινέλλα και στρατόπεδο Βελισσαρίου, η οικολογική αποκατάσταση της λίμνης, αλλά και σύγχρονες υποδομές, όπως ένα νέο κτίριο Βιβλιοθήκης ή ένα νέο πολυθεματικό κτίριο για εκθέσεις και πολιτιστικές συλλογές και αρχεία, ένα σύγχρονο Μουσείο Πόλης. Κι εδώ θα μπορούσαν να προστεθούν προφανώς ιδέες.

Όμως, το να ασχολούμαστε πχ με νέα πεζοδρόμια, παγκάκια, παλιές πλατείες και γύρω γύρω από την πλατεία ή να προβάλλουμε αυτά τα οικτρά αποτελέσματα πχ της ανακύκλωσης την τελευταία δεκαετία, – τυχαία τα παραδείγματα- σημαίνει ότι έχει απωλεσθεί η δυνατότητα να φανταστούμε αλλιώς την πόλη. Και η δύναμη να την αλλάξουμε. Ακόμα περισσότερο όταν δεν παρεμβαίνουμε καν για μία βελτίωση των κοινωνικών όρων ζωής των κατοίκων της, υπό το δόγμα ότι η κοινωνική ζωή και η ταξική θέση «δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου».

Ιδεοληψίες από την ανάποδη, χωρίς όραμα. Παράγωγο και αποτέλεσμα ίσως της μακράς περιόδου κρίσης που βιώνει η χώρα από το 2009 ως τις μέρες μας.

 

Χρειαζόμαστε καλύτερα μέσα ενημέρωσης

Βλέπεις συχνά λάθη, ορθογραφικά, γλωσσικά, προχειρότητες ακόμα και σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης, εφημερίδες, ιστοσελίδες και κανάλια. Λάθη κάνουμε όλοι μας για αυτό και προσωπικά δεν κατακρίνω τα λάθη που προέρχονται από αδυναμίες και ελλείψεις.

Γιατί τέτοια λάθη προκύπτουν επειδή τα τελευταία 15 χρόνια στα μέσα ενημέρωσης έχουν μειωθεί ή έχουν εκλείψει οι συντάκτες ύλης, οι αρχισυντάκτες ή οι διορθωτές και όσοι έχουν μείνει δουλεύουν στο όριο.

Αυτές τις μέρες μπαίνει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο σκούπα για τα ΜΜΕ. Ένα από τα επίδικα είναι ο αριθμός του ελάχιστου προσωπικού. Το θέμα όμως δεν θα έπρεπε να είναι αυτό, αλλά πώς θα υποστηριχθούν τα Μέσα ώστε να έχουν περισσότερο προσωπικό, καλύτερη τεχνολογία και περισσότερες ευκαιρίες για έρευνες και νέα θεματολογία.

Όταν δεν βλέπεις μπροστά είναι σαν να μιλάς για ένα ναυάγιο των μέσων ενημέρωσης της χώρας στο μέλλον. Μια κατάσταση που μας επιστρέφει στο παρελθόν και στο αίτημα για χαμηλό πήχη, για λίγο και όχι πολύ. Την ώρα που μοιάζει να χρειάζονται ακόμα περισσότερα μμε με ακόμα καλύτερη πληροφόρηση.

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ