Τελευταία Νέα

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 01:34
Τελευταία Ενημέρωση: 02 Ιανουαρίου 2023
Επικαιρότητα

Πρωτοφανής η επισκεψιμότητα των γιορτών

Off

Πρωτοφανής χαρακτηρίζεται για την περιοχή των Ιωαννίνων η επισκεψιμότητα των ημερών της εορταστικής περιόδου, με την έννοια ότι ουδέποτε καταγράφηκαν στα χρονικά, πληρότητες που αγγίζουν το 100% για ένα συνεχόμενο διάστημα 15 ημερών.

Η εικόνα των Χριστουγέννων με τις τεράστιες πληρότητες, συνεχίστηκε σε μεγάλο βαθμό και την Πρωτοχρονιά, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία των κρατήσεων, η επισκεψιμότητα αναμένεται να είναι μεγαλύτερη και να κορυφωθεί το τριήμερο των Θεοφανείων.

Πρώτη επιλογή

Αποτελεί πλέον μία γενική παραδοχή, ότι ο προορισμός «Ιωάννινα» είναι μία από τις πρώτες επιλογές των επισκεπτών καθόλη τη διάρκεια του έτους, με τις πρώτες εκτιμήσεις για τα συγκεντρωτικά στοιχεία του 2022, να δείχνουν πως το τουριστικό ρεύμα έσπασε το ρεκόρ του 2019, παρότι το πρώτο δίμηνο του έτους, ίσχυαν ακόμη κάποιοι περιορισμοί λόγω της πανδημίας. Η εικόνα στο αστικό κέντρο των Ιωαννίνων, στο παραλίμνιο μέτωπο, αλλά και στους ορεινούς προορισμούς όλες τις ημέρες των εορτών, είναι μία εικόνα που δημιουργεί υψηλές προσδοκίες για το οικονομικό αποτύπωμα στην τοπική οικονομική δραστηριότητα.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Σπύρος Σουρέλης, ότι ακόμη και οι ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, καλύφθηκαν αμέσως λόγω της τεράστιας ζήτησης. «Είναι αλήθεια, ότι δε θυμόμαστε άλλη παρόμοια περίοδο 15 συνεχόμενων ημερών, με πληρότητες στο απόλυτο», ανέφερε ο κ. Σουρέλης για να σημειώσει ωστόσο, ότι η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων αφαιρεί ένα σημαντικό σκέλος των εσόδων από την αύξηση του τζίρου των ημερών.

«Σίγουρα μιλάμε για αυξημένα έσοδα σε σχέση με το 2019, αλλά από την άλλη μιλάμε και για αυξημένα έξοδα λόγω του ενεργειακού κόστους, κάτι που μας προβληματίζει όλους», ανέφερε.

Επιμέρους στοιχεία

Επίσης αξίζει να σημειωθεί, ότι υπάρχουν και δύο επιμέρους στοιχεία που αναδεικνύουν τη γενικότερη μεταστροφή προς το καλύτερο του κλίματος επισκεψιμότητας προς την περιοχή. Το πρώτο είναι η αύξηση του αριθμού των διανυκτερεύσεων για τις ημέρες αυτές, καθώς από τις 1-2 διανυκτερεύσεις, η πλειονότητα των επισκεπτών έμεινε για 3-4 διανυκτερεύσεις και επίσης, ότι μεγάλο αριθμός επισκεπτών έφτασε στην περιοχή με οργανωμένες διαδρομές και όχι ως μεμονωμένοι.

Τα μικροπροβλήματα

Ο κ. Σουρέλης ωστόσο επισήμανε την αναγκαιότητα να ληφθούν κάποια μέτρα για την ελαχιστοποίηση προβλημάτων, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν στο Μέτσοβο λόγω της πολυκοσμίας, σε σχέση με το κυκλοφοριακό, αλλά και με το αεροδρόμιο που λόγω της πυκνής ομίχλης έμεινε στην πράξη κλειστό από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ