Σάββατο 1 Απριλίου 2023 08:49
Τελευταία Ενημέρωση: 05 Ιανουαρίου 2023
Αποχρώσεις

Τι είναι ελεύθερος τρόπος ζωής και πώς εξασφαλίζεται

Off

Μπορούμε να υπερασπιστούμε τον τρόπο ζωής μας, αν δεν έχουμε τα μέσα να το κάνουμε; Πρόσφατα θέσαμε από εδώ, ως ένα μείζον διακύβευμα της εποχής μας, την ανάγκη υπεράσπισης του τρόπου ζωής μας, την ελευθερία να ζούμε όπως θέλουμε τις ζωές μας, πάντα βέβαια σεβόμενοι και τις ελευθερίες των άλλων και τα όριά τους.

Για εμάς ειδικά που ζούμε στην περιφέρεια, ο «επαρχιωτισμός» έχει πολύ μεγαλύτερο ειδικό βάρος γιατί γνωρίζουμε εκ πείρας, τον συντηρητισμό που χαρακτηρίζει τις μικρές κοινωνίες και τα κλειστά συστήματα. Και επιζητούμε τη διεύρυνση των ορίων της πόλης μέσα από κοσμοπολίτικη, απελευθερωτική ματιά, που να ανασηκώνει και να πετά στην άκρη λογικές και πρακτικές χειραγώγησης και κατήχησης.

Πώς όμως να πετύχουμε μια αυτονομία στη ζωή μας και τι πρέπει να εξασφαλιστεί για αυτό το σκοπό; Δεν είναι δύσκολο να περιγράψουμε τι απαιτείται γιατί όλοι μας έχουμε συναντήσει τα βασικά προβλήματα.

Χρειαζόμαστε εξασφάλιση ενός στοιχειώδους επιπέδου βιοπορισμού που σημαίνει και μίας ποιοτικής εργασίας, η οποία να αποτελεί αφενός οικονομικό στήριγμα, αφετέρου να εκφράζει και τις βασικές μας ικανότητες και δεξιότητες.

Πρέπει να έχουμε μία ποιοτική και επαρκή στέγη, που να μας δίνει ασφάλεια και άνεση.

Στη συνέχεια είναι κρίσιμο να μπορούμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα και να απελευθερώνουμε τη δημιουργική μας πλευρά, να εκφράζουμε ελεύθερη τη σεξουαλικότητά μας και να μπορούμε να έχουμε τους φίλους και τις σχέσεις που θέλουμε, να έχουμε πρόσβαση, δυνατότητα για έναν ολοκληρωμένο ελεύθερο χρόνο και βέβαια να έχει εξασφαλιστεί η δυνατότητα να είμαστε υγιείς και να μπορούμε να εκπαιδευόμαστε διαρκώς.

Πιο συνοπτικά, χρειάζεται εργασία, στέγαση, Υγεία και Παιδεία και ένα απελευθερωτικό πλαίσιο για την ελεύθερη ανάπτυξη του εαυτού μας και την κοινωνικοποίησή μας. Κι όσο συνοπτικά μπορούμε να το περιγράψουμε τόσο δύσκολο μπορεί να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος. Αλλά κάπως, από κάπου πρέπει να αρχίσουμ. Κι αν τα πάρουμε ένα ένα, θα μπορούσαμε να φτιάξουμε κι ένα πολιτικό πρόγραμμα.

 

Ο Πουαρώ που αντέχει ακόμα

Αρέσουν πολύ οι περιπέτειες του Πουαρώ που προβάλλει εδώ και καιρό η ΕΡΤ καθώς και μία σειρά από νέα σίριαλ που κινούνται στο κλίμα των βιβλίων της Αγκάθας Κρίστι με πιο φρέσκες προσεγγίσεις. Είναι αξιοσημείωτη η αντοχή αυτού του τύπου του αστυνομικού μυθιστορήματος και η λαϊκότητα της απεύθυνσής του. Εκείνη την παλιά σειρά με τα κίτρινα εξώφυλλα, την έχουν πολλοί διαλύσει κυριολεκτικά στην ανάγνωση.

Οι απλές ιστορίες, το αίνιγμα, αλλά κυρίως η ανάπτυξη ολοκληρωμένων ηρώων με ευκρινή χαρακτηριστικά, αποτελούν πλεονεκτήματα της γραφής της Α. Κρίστι. Περισσότερο όμως είναι και αυτή η αίσθηση που δίνει στον αναγνώστη ότι ο κόσμος που του προτείνει θα μπορούσε να του είναι οικείος, να είναι και αυτός μέρος του, αλλά ευτυχώς που δεν είναι και τα διαβάζει όλα με απόσταση, ξέροντας ότι τίποτα περίεργο δεν έχει μέσα το τσάι του!

Βέβαια το σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα έχει περάσει σε πολλά άλλα, νέα επίπεδα με εξαιρετικά αποτελέσματα και συγγραφείς από όλον τον κόσμο που συχνά μοιάζει να δημιουργούν έναν νέο τύπο, πολιτικής και κοινωνικής λογοτεχνίας που ανατέμνει τις κοινωνίες μέσα από το θρίλερ και το αστυνομικό μυστήριο.

Είναι όμως παρήγορο σε ένα βαθμό που υπάρχει ακομα ο Πουαρώ και το μειδίαμά του κάτω από το μουστάκι του, για να βρίσκει λύσεις.

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου