Τελευταία Νέα

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 08:57
Τελευταία Ενημέρωση: 09 Ιανουαρίου 2023
Επικαιρότητα

Το φως διαπέρασε την ομίχλη

Off

Το φως ξεπέρασε την ομίχλη που είχε καλύψει τη λίμνη και ο εορτασμός των Θεοφανείων έγινε με λαμπρότητα στην πόλη των Ιωαννίνων και με χιλιάδες κόσμου να παρακολουθούν την τελετή του αγιασμού των υδάτων την Παρασκευή το πρωί. 17 κολυμβητές, 16 άνδρες και μία γυναίκα έπεσαν από τα καραβάκια για να πιάσουν τον σταυρό μπροστά στην πλατεία Μαβίλη με τον 21χρονο Χρήστο Γκούντα που έπεφτε για πρώτη φορά, να φτάνει πρώτος.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος έδωσε τις ευχές του και είχε και από ένα αναμνηστικό δώρο για όλους όσοι έπεσαν να πιάσουν τον σταυρό.

Η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού έγινε το πρωί στον μητροπολιτικό Ναό, παρουσία του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα και εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και στη συνέχεια η πομπή έφτασε στον Μώλο και την πλατεία Μαβίλη για την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. Καραβάκια και πλεούμενα παρατάχθηκαν γύρω από την εξέδρα ενώ χιλιάδες κάτοικοι της πόλης και επισκέπτες κατέλαβαν κάθε δυνατή θέση γύρω από την λίμνη, παρά το κρύο και την ομίχλη για να παρακολουθήσουν την τελετή.

Στη Βροσίνα

Με θρησκευτική κατάνυξη και λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στο Δήμο Ζίτσας. Ο αγιασμός των υδάτων με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο γεφύρι της Βροσίνας, στο Ζαλογγίτικο ποταμό, έγινε παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γεώργιου Αμυρά, του Βουλευτή Σταύρου Καλογιάννη, του Δημάρχου Μιχάλη Πλιάκου κα. Ο εορτασμός ξεκίνησε το πρωί με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου και ακολούθησε ο αγιασμός των υδάτων  με την τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο γεφύρι Βροσίνας, όπου, ο Νίκος Νικολάτος,  βούτηξε στα παγωμένα νερά του ποταμού και έπιασε τον Σταυρό.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε  η καθιερωμένη  εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας.

Ο Γ. Αμυράς

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς δήλωσε «Εδώ στη Βροσίνα, με τους δραστήριους κατοίκους της, τιμήσαμε φέτος τα Θεοφάνια και νιώσαμε το αληθινό τους περιεχόμενο. Σε μια Ελλάδα που προχωράει μπροστά, καλούμαστε όλοι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Καλή Φώτιση και Υγεία σε όλες και σε όλους».

Στο Γεφύρι της Πλάκας

Από το αναστηλωμένο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας και με περισσότερο κόσμο από ποτέ, τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων στον ποταμό Άραχθο, στην εκδήλωση που οργάνωσαν ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων κι οι κοινότητες Ραφταναίων και Μονολιθίου.

Τα Θεοφάνεια του 2020 η αναστήλωση είχε ολοκληρωθεί, αλλά δεν είχε αφαιρεθεί ακόμη ο μεταλλότυπος, ενώ τα προηγούμενα δύο χρόνια τα Θεοφάνεια δε γιορτάστηκαν με τον παραδοσιακό τρόπο, λόγω των περιορισμών της πανδημίας.

Στο μήνυμα του ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλους και τόνισε, πως ο αγιασμός των υδάτων στον συγκεκριμένο χώρο είχε πάντα ιδιαίτερους συμβολισμούς. «Αυτή η γιορτή, πέρα από τον θρησκευτικό της χαρακτήρα, είχε πάντοτε και έναν συμβολικό χαρακτήρα. Τα παλαιότερα χρόνια συμβόλιζε τον αγώνα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής απέναντι στον σχεδιασμό του μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος του Αγίου Νικολάου.

Αργότερα, όταν είχαμε την καταστροφή του γεφυριού, η παρουσία μας εδώ, ακόμη και με πεσμένο το γεφύρι,  είχε τον συμβολικό χαρακτήρα της ένωσης όλων των κατοίκων και των φορέων στην κοινή προσπάθεια για να αναστηλωθεί το γεφύρι. Την τελευταία φορά που κάναμε εδώ πριν δύο χρόνια τον αγιασμό,  το γεφύρι ήταν μεν έτοιμο, όμως ακόμη δεν είχε αφαιρεθεί ο μεταλλότυπος.

Σήμερα, λοιπόν, είμαστε στο γεφύρι αναστηλωμένο πλήρως και αυτό αποδεικνύει πως, όταν προσηλωμένοι στον στόχο όλοι οι φορείς προχωράμε, τότε κερδίζουμε αποτέλεσμα», τόνισε.

Στο Γεφύρι της Άρτας

Με λαμπρότητα και κατάνυξη ο Αγιασμός των Υδάτων στο Ιστορικό Γιοφύρι της Άρτας

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στην Άρτα. Ο τίμιος σταυρός έπεσε στα νερά του Αράχθου από το Γεφύρι της Άρτας χοροστατούντος του Μητροπολίτη Άρτας κ. Καλλινίκου. Η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού των Υδάτων τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού και στη συνέχεια με πομπή συνοδείας αγήματος του Στρατού και της Φιλαρμονικής του Συλλόγου «Σκουφά» έφτασε στο Γεφύρι.

Ο Κώστας Διβάρης βούτηξε στα νερά του ποταμού Αράχθου για να πιάσει τον τίμιο σταυρό.

Μεταξύ άλλων, παρέστησαν, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος, η Βουλευτής Όλγα Γεροβασίλη, ο Βουλευτής Χρήστος Γκόκας, ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης και εκπρόσωποι των Αρχών.

Μετά το πέρας της τελετής, ο Δήμος Αρταίων έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ