Επικαιρότητα

«Επιστροφή» στην κανονικότητα προ πανδημίας

Off

Ως έτος «επιστροφής» στην κανονικότητα προ πανδημίας μπορεί να χαρακτηρισθεί το 2022 για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, την μεγαλύτερη δομή δημόσιας υγείας στην Βορειοδυτική Ελλάδα, που όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία εξακολουθεί να δέχεται και να εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς από την Ελλάδα και τη Βαλκανική.

Ο απολογισμός για το 2022 σηματοδοτεί όπως ανέφερε ο διοικητής Νίκος Κατσακιώρης την επιστροφή στην κανονικότητα, με αύξηση άνω του 4% στο σύνολο των εξυπηρετούμενων ασθενών σε σχέση με το 2021.

Μία χρονιά μάλιστα που η πανδημία ήταν παρούσα, αν και με μικρότερα αριθμητικά στοιχεία και αντίστοιχους δείκτες σε σχέση με το 2020.

Ακριβώς αυτή η εικόνα όμως είναι που σηματοδοτεί την επιστροφή στα επίπεδα πριν την έναρξη της πανδημίας επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά τον κομβικό ρόλο του ΠΓΝΙ στη δημόσια υγεία για μία τεράστια γεωγραφική περιοχή.

Το εξαιρετικά παρήγορο πάντως όπως ανέφερε ο κ. Κατσακιώρης είναι πως και το 2022 όπως και το προηγούμενο έτος το κράτος ενίσχυσε σημαντικά τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου έχοντας αντιληφθεί και το ρόλο του αλλά και τις μεγάλες ανάγκες στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ο κ. Κατσακιώρης τόνισε πως ο προϋπολογισμός έκλεισε στα 88 εκ ευρώ το 2022 αυξημένος κατά 11,5 από το 2021 ενώ το 2019 είχε κλείσει στα 66,6 εκ. ευρώ.

«Προφανώς η αύξηση του προϋπολογισμού έχει να κάνει και με την αναγνώριση του ρόλου και της δουλειάς που γίνεται στο νοσοκομείο, όπως όμως και στην εμπιστοσύνη που δείχνει η κεντρική διοίκηση στο ΠΓΝΙ.

Η αύξηση αυτή μας ικανοποιεί και μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε το μέλλον», ανέφερε.

Ενίσχυση σε προσωπικό

και υποδομές

Το ΠΓΝΙ ενισχύθηκε στα χρόνια της πανδημίας με προσωπικό και σύντομα πρόκειται να ενισχυθεί με 58 άτομα νοσηλευτικού προσωπικού ενώ θα ακολουθήσει πρόσληψη και μόνιμου ιατρικού προσωπικού.

Επίσης, στο νοσοκομείο εκτελούνται έργα κτιριακής αναβάθμισης και στόχος της διοίκησης είναι η ενεργειακή του αναβάθμιση. Ολοκληρώθηκε ήδη η κατασκευή του νέου ελικοδρομίου και έχει υποβληθεί αίτηση άδειας λειτουργίας.

Πραγματοποιήθηκε η διοικητική παραλαβή του κτιρίου στο οποίο θα λειτουργεί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παίδων και Εφήβων, με τον προϋπολογισμό να καλύπτεται αντίστοιχα από την Περιφέρεια Ηπείρου και το νοσοκομείο.

Στο τέλος Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί επίσης η κατασκευή του χώρου και η εγκατάσταση του PETCT δωρεά του ιδρύματος Νιάρχος αξίας 1,8 εκ. ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα υπολογίζεται η ολοκλήρωση του έργου αυτόνομης μονάδας ύπνου της Πνευμονολογικής κλινικής ενώ το νοσοκομείο προχωρά στη βελτίωση του ιατροτεχνολογικού του εξοπλισμού. Ακόμη εγκρίθηκε η σκοπιμότητα προμήθειας – εγκατάστασης συγκροτήματος παραγωγής ιατρικού οξυγόνου που θα καταστήσει το νοσοκομείο αυτόνομο στο συγκεκριμένο αέριο που θα παράγεται με χαμηλότερο κοστολόγιο.

Επέκταση του ΤΕΠ

Την προηγούμενη εβδομάδα όπως ανέφερε ο κ. Κατσακιώρης παρουσιάστηκε στο Δ.Σ. του Νοσοκομείου η νέα ρυθμιστική μελέτη ανάπτυξης με προτάσεις που αντιμετωπίζουντα χωροταξικά προβλήματα των κλινικών μονάδων, των εργαστηρίων και των τμημάτων, εξασφαλίζοντας τη δυναμική τους ανάπτυξη.

«Μέσα στις προτάσεις εντάσσεται και η επέκταση του ΤΕΠ κατά 1300 τ.μ. που έχει τεθεί σε προτεραιότητα στα στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης του νοσοκομείου» σημείωσε ο κ. Κατσακιώρης.

Οι αριθμοί της πανδημίας

Το ΠΓΝΙ διαχειρίστηκε τον κύριο όγκο των ασθενών από την αρχή της πανδημίας και μέχρι 31-12-2022 τα ΤΕΠ covid επισκέφθηκαν 16.000 ασθενείς, οι 6.000 εκ των οποίων το 2022, νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΛ, ΜΕΘ και ΜΕΛ παίδων 3.420 ασθενείς, έγιναν 213.000 μοριακοί έλεγχοι και 123.000 εμβολιασμοί.

Η εικόνα του 2022

Για το προηγούμενο έτος στο ΠΓΝΙ εξυπηρετήθηκαν 355.000 ασθενείς, νοσηλεύθηκαν 90.200, με αύξηση 22,74% από το 2021 και πραγματοποιήθηκαν 10.500 χειρουργικές επεμβάσεις, οι 8.800 εκ των οποίων αφορούσαν προγραμματισμένες επεμβάσεις και οι υπόλοιπες ήταν επείγουσες και έκτακτες.

Διενεργήθηκαν πλέον των 4 εκ. εργαστηριακών εξετάσεων 185.000 απεικονιστικές εξετάσεις ενώ στα εξωτερικά ιατρεία εξυπηρετήθηκαν 176.00 ασθενείς εκ των οποίων 14.100 στα εξωτερικά ιατρεία ογκολογίας.

Θέμα προς διερεύνηση ως κοινωνικό ζήτημα θα πρέπει να αποτελέσει η μείωση που καταγράφεται στις γεννήσεις κατά 8% σε σχέση με το 2021 όπου πραγματοποιήθηκαν 1150 τοκετοί στο ΠΓΝΙ.

Τέλος, εντός του ευρωπαϊκού μέσου όρου με 2,16 ημέρες είναι η μέση διάρκεια νοσηλείας των ασθενών.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ