Επικαιρότητα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Off

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, υπό τον συντονισμό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, κηρύχθηκε η Λευκάδα, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη.
Αιτία είναι οι εκτεταμένες ζημιές στο εθνικό, επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο, καθώς και σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια του νησιού, μετά την προχθεσινή ισχυρή σεισμική δόνηση.
Το εν λόγω μέτρο θα ισχύσει τουλάχιστον για έξι μήνες (έως τις 17 Μαΐου 2016) και κατόπιν θα επανεξεταστεί. 
Η μετασεισμική ακολουθία παραμένει έντονη στη Λευκάδα και χθες το μεσημέρι λίγο μετά τις 2 σημειώθηκε νέος μετασεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Για καθαρά προληπτικούς λόγους, τόσο χθες όσο και σήμερα, τα σχολεία όλων των βαθμίδων (βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά/γυμνάσια/λύκεια) θα παραμείνουν κλειστά, ώστε να ελεγχθούν τα σχολικά κτίρια για την καταλληλότητά τους.

Κλιμάκιο μηχανικών
Την Τρίτη στη Λευκάδα βρέθηκε και κλιμάκιο μηχανικών του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου με επικεφαλής τον πρόεδρο της Διοικούσας Χρ. Παπαβρανούση, που σε δηλώσεις του στάθηκε στην γενική εκτίμηση, ότι τα κτήρια και οι κατασκευές του νησιού άντεξαν σε μεγάλο βαθμό την ισχυρή δόνηση, ενώ ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε την ψύχραιμη αντιμετώπιση του φαινομένου και των συνεπειών του, από τους κατοίκους της Λευκάδας.
«Παρά την ένταση του σεισμού, το εστιακό του βάθος, τις μετακινήσεις και την επιτάχυνση που ήταν σε υψηλό επίπεδο, οι κατασκευές άντεξαν και οι κάτοικοι επέδειξαν αξιοθαύμαστη ψυχραιμία. Το νότιο τμήμα του νησιού είναι αυτό που παρουσιάζει τα μεγαλύτερα προβλήματα κυρίως σε παλιές κατασκευές και σε περιοχές, όπου τα εδάφη είναι πολύ ευάλωτα. Το σημαντικό είναι, ότι σε μεγάλο ποσοστό ακολουθείται και εφαρμόζεται πιστά ο αντισεισμικός κανονισμός και έχει γίνει συνείδηση στους πολίτες, ότι πρέπει να μάθουν να ζουν με τους σεισμούς. Η εικόνα της συνέπειας και του σεβασμού απέναντι στο φαινόμενο, είναι αυτή που θα πρέπει να κρατήσουμε στην πορεία», τόνισε ο κ. Παπαβρανούσης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου