Εκδηλώσεις

Ο πρώτος εορτασμός στη μνήμη του Αγίου Ιερεμία

Off

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και συγκίνηση τελέστηκε το πρωί της Παρασκευής, Αρχιερατική Θεία Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου στη μνήμη του Αγίου Ιερεμία, με καταγωγή από τη Ζίτσα, που αγιοκατατάχθηκε με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 10 Ιανουαρίου.

Ήταν ο πρώτος πανηγυρικός εορτασμός στην μνήμη του Αγίου Ιερεμία, που πραγματοποιήθηκε στην Μητρόπολη Ιωαννίνων και στον οποίο έδωσε το παρών σύσσωμη η δημοτική αρχή Ζίτσας, με επικεφαλής τον δήμαρχο Μιχ. Πλιάκο και η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου. Ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Ιερεμία, Οικουμενικός Πατριάρχης από το 1522 έως το 1546, με μία διακοπή κατά τα έτη 1524-1525 ορίστηκε στις 13 Ιανουαρίου και η ευκαιρία αυτή δόθηκε ουσιαστικά μόλις τρεις μέρες μετά την Αγιοκατάταξή του. Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος αναφέρθηκε στο βίο και την πορεία του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιερεμία του Α’ και στη σημασία που έχει για την τοπική εκκλησία και τη γενέτειρά του η Αγιοκατάταξή του.

Η πορεία του Ιερεμία Α’

Ο Ιερεμίας Α’ υπήρξε Οικουμενικός Πατριάρχης από το 1522 ως το 1546, με μία διακοπή κατά τα έτη 1524-1525.

Καταγόταν από τη Ζίτσα της Ηπείρου και εξελέγη Μητροπολίτης Σόφιας προ του 1513. Είχε περιορισμένη μόρφωση, αλλά ήταν πολύ δημοφιλής και είχε μεγάλες διοικητικές ικανότητες.

Κατά τη διάρκεια της Πατριαρχίας του κατάφερε να σώσει πολλές εκκλησίες, οι οποίες απειλούνταν να κατεδαφιστούν από τους Τούρκους.

Τον Οκτώβριο του 1538 δώρισε μέρος της περιουσίας του στο Πατριαρχείο.

Πατριάρχευσε μέχρι το 1546, οπότε ασθένησε. Παραιτήθηκε από τον Θρόνο, και πέθανε στην Βράτσα της επαρχίας Τυρνόβου στη Βλαχία, στις 13 Ιανουαρίου 1546.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ