Ήπειρος

Η ισότητα των φύλων σε καιρούς κρίσης

Off

Η ισότητα των δύο φύλων αποτελεί ένα διαρκές ζητούμενο για τις σύγχρονες κοινωνίες με ένα μεγάλο πεδίο κατακτήσεων να καταγράφεται τις τελευταίες δεκαετίες. Νέα φαινόμενα όμως όπως η οικονομική κρίση αλλάζουν τα δεδομένα και επαναφέρουν τη συζήτηση στο προσκήνιο.
Τα νέα αυτά δεδομένα διερεύνησε η ημερίδα που διοργάνωσε η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Φύλων του Δήμου Ιωαννιτών την Παρασκευή το απόγευμα στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» η οποία είχε ως θέμα ακριβώς την ισότητα των φύλων στην εποχή της οικονομικής κρίσης.
Στους χαιρετισμούς τους ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Παπαδιώτης και η βουλευτής Μερόπη Τζούφη ανέδειξαν πτυχές της θεσμικής κατοχύρωσης της ισότητας, αλλά και της ανάγκης αντιμετώπισης των ανισοτήτων. 
Ο Δήμος Ιωαννιτών είναι ένας από τους 156 δήμους της χώρας που έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή  Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις τοπικές κοινωνίες και η ημερίδα οργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου «Εξειδίκευση του πρότυπου Συστήματος Ένταξης της Ισότητας των Φίλων (Σ.Ε.Ι.Φ) σε Περιφέρειες και Δήμους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας» που συγχρηματοδοτείται  από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα.
Η υπεύθυνη επικοινωνίας της εταιρείας TREK Consulting AE Δήμητρα Μαρκέτου,  παρουσίασε το Εγχειρίδιο Εξειδίκευσης του Πρότυπου Συστήματος Ένταξης της Ισότητας των Φύλων (Σ.Ε.Ι.Φ) στον Δήμο Ιωαννιτών.
Από τις παρεμβάσεις των εισηγητών, η Αρετή Τασούλα, Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Δήμου Ιωαννιτών,  μίλησε για το ρόλο του Δήμου Ιωαννιτών στην ισότητα των φύλων επισημαίνοντας ότι «η ισότητα αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και βασικό στόχο κάθε σύγχρονης δημοκρατικής χώρας» και η Βάσω Μέγα, Δημοτική Σύμβουλος – Αντιπρόεδρος Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών , για το ρόλο της γυναίκας στα κέντρα λήψης αποφάσεων. 
Η Ελένη Μαραγκουδάκη, Κοινωνιολόγος της Εκπαίδευσης και πρώην αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ανέπτυξε το θέμα «Οικονομική κρίση: Προεκτάσεις στην Ισότητα των Φύλων» και ο Κωνσταντίνος Καραμάνης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής – ΤΕΙ Ηπείρου, το θέμα «Αγορά Εργασίας και Οικονομική Κρίση».
Η Ευαγγελία Πανάγου, εκπρόσωπος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Ιωαννίνων, ανέδειξε το σκοπό, τη δομή και το έργο του Συμβουλευτικού Κέντρου και η Πόπη Στεφανίδου, Πρόεδρος της εθελοντικής οργάνωσης ΧΕΝ Ιωαννίνων, παρουσίασε το ρόλο και το έργο της οργάνωσης.

Επιμέλεια ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου